Sådan opdager du varmetab i boligen

Hvad er tolerancegraderne for byggeri – hvor perfektionistisk må du være, når du får bygget nyt?

Fryser du i din bolig, selvom du har skruet op for varmen? Vintermånederne begynder så småt at bide fra sig, hvilket kan give anledning til varme trøjer og hyggestrømper. Men faktisk kan det være alvorligt, hvis du oplever at varmen hurtigt forsvinder fra din bolig. Varmetab betyder nemlig, at varmen forsvinder ud af boligen ved områder, der er blevet utætte.

Rådgiver fra EBAS Bo Halm Andersen giver her fire eksempler på, hvordan du nemt opdager, om du ubevidst fyrer for fuglene.

Trækker det?
Vinduer eller døre er et godt sted at begynde. Du kan for eksempel holde en tændt lighter op ude i kanten af vinduerne, og hvis flammen blafrer eller går ud, er tætningslisterne, der skal sørge for at holde varmen inde, slidt op.

”Selvom vinduerne er af ældre dato, kan de stadig godt fungere som de skal. Men tætningslister, der lukker sammen med karmen, holder ikke evigt og kan efter nogle år blive hårde og ufleksible, hvorefter de bliver utætte. Hvis man ovenikøbet kan mærke direkte træk længere væk fra vinduet eller døren, er de helt slidt ned og skal skiftes med det samme,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at udskiftning af tætningslister er forholdsvist nemt, billigt og sagtens kan klares af gør-det-selv-typen.

Er din tagisolering god nok?
På en vinterdag, hvor sneen falder henover mark og hus, kan du hurtigt tjekke, om varmen fra huset forsvinder ud gennem taget. For smelter sneen meget hurtigt på taget, kan det nemlig være tegn på varmetab.

Det betyder, at tagisoleringen ikke er god nok. Det er et af de steder, hvor man virkelig kan mærke varmetab i både hus og på regningen. For at rette op på det vil jeg anbefale, at man efterisolerer sit tagrum, hvilket helt sikkert vil kunne mærkes efterfølgende,” siger Bo Halm Andersen.

Har du svært ved at overskue, om din bolig trænger til efterisolering? Og er du nysgerrig på, hvordan du skal gøre det bedst muligt? Så er et Boligeftersyn fra EBAS måske noget for dig. Ved et Boligeftersyn får du blandt andet et indgående kendskab til din bolig under overfladen og et indblik i mulighederne for at reducere energiforbruget.

Tjek loftslemmen
Den varme luft fra boligen kan også nemt blive suget ud, hvis en eventuelt loftslem ikke lukker tæt nok sammen. Det samme er gældende for en utæt lem ind til skunken. Her kan du med fordel bruge samme trick som ved vinduerne, og hvis flammen blafrer, er det på tide at udskifte lemmen med en bedre isoleret lem, der lukker tættere sammen.

Sådan opdager du varmetab i boligen

Er væggene kolde?
Hvis du bor i et ældre hus fra før år 1970, skal du være ekstra opmærksom på kulde ved væggene. For her kan det største varmetab forekomme. Et ældre hus har en hulmur mellem formuren og muren ind til selve boligen, og hvis ikke denne hulmur er isoleret, eller hvis isoleringen ikke er tilstrækkelig, kan der opstå varmetab den vej igennem.

”Varmetabet kan du typisk opdage i hjørner af vægge, hvor man vil kunne se mørke aftegninger eller i værste fald skimmel, hvis varmetabet den vej fra er stor. Det sker, når kulden udefra møder den væg, der bliver opvarmet indefra. Det skaber kondens, som med tiden kan have store konsekvenser,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man også kan opdage det ved at lægge en hånd på væggen – hvis væggen er betydelig kold forskellige steder, kan det betyde, at isoleringen er mangelfuld.

Ifølge Bo Halm Andersen vil en efterisolering også her gøre stor nytte. Man kan for eksempel få blæst ny isolering ind i hulmuren – hvilket er en hurtig, billig og nem løsning, der fungerer optimalt.

Til slut er det ifølge Bo Halm Andersen altid en god ide at få et årligt serviceeftersyn på sit varmeanlæg. På den måde sikrer man, at anlægget er indstillet korrekt.

Hvis ikke varmeanlægget er indstillet korrekt, forbruger man mere varme end nødvendigt, og det kan ses på regningen. Samtidig spiller isolering også en kæmpe rolle, for jo bedre dit hus er isoleret, jo bedre holder det på varmen,” forklarer han.

 

 

Har du brug for en Byggesagkyndig til at kigge din bolig igennem? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.