Sådan holder du dit indeklima sundt

Sådan holder du dit indeklima sundt 

Vi prøvede det i foråret, og nu står rigtig mange af os overfor at skulle holde os hjemme i julen. Når vi opholder os mere hjemme og meget indenfor, påvirker det indeklimaet. Energivenlig guider dig her til et sundt indeklima under den delvise nedlukning.

Netop som en snarlig vaccine bragte en smule håb i hverdagen, må vi som i foråret indstille os på en tid med mere social afstand, hvor vi mestendels holder os hjemme på matriklen.

Derfor er det ifølge Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og formand for Rådet for et Sundt Indeklima, endnu vigtigere, at man aktivt sørger for at holde sit indeklima sundt.

”Når vi er tilstede i hjemmet, belaster vi altid vores indeklima – og i disse tider, hvor flere mennesker er længere tid hjemme, bliver belastningen endnu større og behovet for at holde indeklimaet sundt og rent vokser – hvis ikke det skal have konsekvenser,” forklarer han.

Hvis indeklimaet bliver dårligt, kan det nemlig have en effekt på vores og boligens sundhed. Ifølge Torben Sigsgaard kan koncentrationsevnen blive dårlig, når der er for meget kuldioxid i luften – kuldioxiden opstår blandt andet ved, at mange mennesker opholder sig i boligen i længere tid, og at der ikke luftes ud. Derudover kan et dårligt indeklima skabe for meget luftfugtighed, som i værste tilfælde – og over længere tid – kan skabe skader på boligen. Den forhøjede luftfugtighed skabes, når der er flere aktiviteter i hjemmet – som for eksempel i denne tid, hvor hele familien er mere samlet i boligen end normalt.

Samtidig spiller rengøring også en stor rolle i forbindelse med indeklimaet. Og Torben Sigsgaard forklarer, at det specielt i denne tid er vigtigt at holde sit hjem rent.

”Det vigtigste i bekæmpelsen af for eksempel Coronavirus er rene overflader og at spritte de ting af, man bruger mest – som for eksempel vandhaner og dørhåndtag. Et andet vigtigt middel mod Coronavirus er udluftning, så man mindsker partikelmængden i luften så meget som muligt, idet de kan være bærere af smittekim,” siger Torben Sigsgaard og fortæller, at hvis man har et ventilationsanlæg, er man godt rustet i forhold til partikler, fordi anlægget sørger for at holde luften ren langt størstedelen af tiden – dermed er man knap så afhængig af manuel udluftning.

Sådan holder du dit indeklima sundt
Det er dog langtfra alle boliger, der har ventilationsanlæg, og derfor findes der en række tiltag, man selv kan gøre for at holde indeklimaet sundt.

”Det er især vigtigt at huske udluftningen, når vi er så mange samlet inden for i sådan en lang periode. Men hvis vi skal sørge for det mest optimale indeklima, er alle råd vigtige – især i denne tid. Så gør vi både perioden mere behagelig for os selv og holder boligen sund,” siger Torben Sigsgaard.

Sundt indeklima = sund bolig

Byggesagkyndig fra EBAS, Bo Halm Andersen tilslutter sig vigtigheden i at holde indeklimaet sundt og forklarer, at det i tilgift til den almene sundhed, også bidrager til en sundere bolig.

”Det er vigtigt at være opmærksom på et godt indeklima, hvor der er god ventilation. Vi udleder meget fugt, når vi laver mad, sover, tørrer tøj, bader, og i det hele taget opholder os indendørs. Her er det vigtigt, at der luftes ud, så fugten ikke ophober sig. Ud over helbredet kan en fugtig bolig også medføre fugtskader, såsom skimmel, der kan være vanskeligt at komme af med og samtidig øge risikoen for at påvirke helbredet, og det gælder, uanset om du bor i en nybygget villa eller et ældre hus,” slutter Bo Halm Andersen.

1. Luft ud med gennemtræk flere gange dagligt (Gerne 4-5 gange af 5 – 10 min. per gang) – husk der skal være gennemtræk!

2. Indreguler ventilationen og vedligehold ventilationssystemerne

3. Tør dit tøj udenfor

4. Luft grundigt ud efter badet

5. Hav en jævn og passende temperatur i alle rum

1. Få udbedret vandskader omgående

2. Anvend få og miljømærkede rengøringsmidler

3. Ryg IKKE indendørs

4. Indret rengøringsvenligt og gør ofte rent

5. Gør hovedrent en gang om året

 

Kilde: Rådet for et Sundt Indeklima