Sådan gør du dit hus vinterklar – inden det er for sent

Sådan gør du dit hus vinterklar – inden det er for sent

Vi kender det alle sammen. Vinterens første tegn på frost og sne, vi for sent er opmærksomme på, og som minder os om, at vi igen har glemt vinterdækkene på bilen. Men faktisk er det ikke kun bilen, der skal gøres vinterklar. Også huset skal sikres, så vi ikke ender med uoverskuelige og dyre konsekvenser til foråret.

Rådgiver Bo Halm Andersen fra EBAS kommer her med gode råd til, hvordan du bedst muligt gør dit hus klar til vinteren – inden det er for sent.

Overdæk skakterne
Når vinteren står for døren, er der udsigt til sne. Men når sneen smelter, er det bestemt ikke altid en fordel for husejere. Især kælderen kan blive ramt.

Hvis det trækker op til snevejr, er det en rigtig god ide at dække sin kælderskakt og lyskasser foran kældervinduer til, så de ikke bliver fyldt med sne, der senere kan give fugtproblemer, når sneen smelter. Hvis man har en krybekælder, altså et ventileret hulrum under gulvet, skal man også sørge for at dække de udvendige riste af også, da de ofte sidder tæt på terrænet. Kommer der sne ind i eller tæt på risten, kan det også give fugtskader i hulrummet, når sneen smelter,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man ved de små riste kan dække dem til med et par enkelte mursten – man skal dog huske at fjerne dem igen efterfølgende, da ristene er til for ventilation.

Hvis man sørger for at dække de knap så synlige indgange til huset af – som for eksempel riste og kælderskakte, formindsker man altså risikoen for skader efter vinteren. Så det er en rigtig god ide,” siger Bo Halm Andersen.

Tjek dit tagrum
Nogle af de dyreste og værste fugtskader kan opstå i tagrummet. Derfor kan man, inden vinteren for alvor slår til, sikre sig ved at tage et besøg i tagrummet i dagslys.

”Kommer der lys ind i tagrummet et sted, betyder det, at der er en utæthed, der gerne skulle dækkes til eller fikses, inden der kommer fygesne. Kommer der først fygesne ind, kan der opstå fugtskader i tagrummet, når sneen smelter,” siger Bo Halm Andersen.

Pas på trinene og spar på saltet

Store mængder regn kan ændre ved dine flisers placering. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, når frosten kommer. For kommer der først vandsamlinger eller vandpytter, hvis fliserne har sat sig forkert eller er blevet ujævne, kan det blive en glat affære.

Fliser giver sig nemt under pres fra vand. Derfor skal man være opmærksom til vinter, så man undgå glatte overflade og risiko for faldskader på grund af små vanddannelser,” siger Bo Halm Andersen, der dog også påpeger, at man faktisk kan stryge for meget salt ved sin ejendom.

Ved nogle af de huse, vi kommer ved, kan vi se på murværket, at der er blevet saltet for meget og for tæt på huset. Det betyder blandt andet, at de nederste mursten tager stor skade og belægningen simpelthen bliver dårligere. Det kan betyde, at de ødelagte mursten suger mere vand, og når der så kommer frost, kan vandet i murstenene lave skader. Derfor anbefaler jeg, at du ikke putter for meget salt for tæt ved huset, da det simpelthen vil æde den brændte overflade på murstenene,” siger han.

Rens tagrenderne og luk vandhanerne
Efteråret har med garanti efterladt sig gamle blade og andet snavs i din tagrende. Derfor anbefaler Bo Halm Andersen, at man tjekker sin tagrende inden temperaturerne falder drastisk.

Hvis der for eksempel er gammelt snavs, der tilstopper tagrenden eller tagnedløbet, kan man risikere, at der ophober sig vand, som vil fryse til is om vinteren. Det kan altså betyde, at især tagnedløbet udvider sig, får frostsprængninger og dermed går i stykker, siger Bo Halm Andersen og pointerer, at det også altid er en god ide at få lukket ydre vandhaner af, hvis man vil undgå frostspringninger.

 

 

Vil du sikre, at din bolig er i god stand, men har du svært ved at få overblik? Så bør du overveje et boligeftersyn. Med et boligeftersyn får du gennemgået boligen grundigt af EBAS, hvorefter vores uvildige Byggesagkyndige vil rådgive og vejlede om eventuelle forbedringer.