Reducer din varmeregning ved at skrue op for radiatorerne

Reducer din varmeregning ved at skrue op for radiatorerne

Når det bliver fodkoldt i hjemmet, skruer mange af os op for radiatorerne. Men der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis vi bruger dem rigtigt. Energikonsulent Bo Halm Andersen fra EBAS giver her fem gode råd til at få optimalt udbytte af din radiator, så du får mere varme for pengene.

Fyringssæsonen står for døren, og der bliver skruet op for radiatorerne i de 120.000 danske hjem, hvor varmekilden er fast inventar. Men mange af os bruger vores radiatorer forkert, og det sender varmeregningen i vejret. Med ganske få justeringer kan du imidlertid sende dit varmeforbrug på slankekur uden at fryse.

Bo Halm Andersen, energikonsulent og byggesagkyndig i rådgivnings-virksomheden EBAS, giver her fem gode råd til at blive dus med din radiator.

1. Tænd for alle radiatorer
Det er en udbredt misforståelse, at man sparer penge ved at tænde for så få radiatorer som muligt. Når du skruer helt op for én radiator, skruer du samtidig helt op for temperaturen på radiatorvandet. I stedet for at have en radiator til at køre på høj varme, kan du sænke temperaturen på radiatorvandet ved at tænde flere radiatorer på middel varme. Det giver både en mere ensartet varmefordeling i din bolig og en mindre varmeregning.

2. Giv radiatornålen massage
Bliver din radiator ikke varm, når du skruer på termostaten, skal du begynde at blive bekymret. Men inden du iler til telefonen for at ringe til VVS’eren, kan du ofte nemt og hurtigt selv fixe din radiator. Problemet er højst sandsynligt, at aflejringer fra vandet i radiatoren har sat sig på ventilnålen, som derfor har sat sig fast.
– Find en unbrakonøgle frem og skru termostaten på radiatoren løs. Når du har fjernet termostaten, kan du se en lille nål, som er ventilnålen. Denne nål skal nu masseres godt og grundigt ved, at du presser den frem og tilbage. Når ventilnålen har løsnet sig, kan du igen skrue termostaten på, og radiatoren er så god som ny, forklarer Bo Halm Andersen.

3. Tildæk ikke termostaten
Radiatorens termostat er udstyret med en temperaturføler, som kan måle temperaturen i det rum, hvor radiatoren er placeret. Hvis du tildækker termostaten, vil temperaturføleren ikke kunne registrere den rigtige rumtemperatur, og radiatoren vil enten opvarme rummet for meget eller for lidt. Sørg derfor altid for at holde termostaten fri for trøjer, gardiner og andet, som vil kunne blokere for temperaturføleren.

4. Radiatoren skal luftes
Hvis din radiator klukker eller risler ualmindeligt højt, kan forklaringen være, at den trænger til at blive luftet. Af og til kommer der luft i vandrørene, som gør, at det varme vand ikke har tilstrækkelig plads til at strømme igennem radiatoren. Løsn luftskruen for enden af radiatoren og lad den stå åben, indtil det begynder at pible med vand. Husk at holde en klud under luftskruen, så du ikke ender med en stor vandpyt på gulvet. Jo mindre luft i din radiator, jo bedre kan din radiator afgive varme fra radiatorvandet til din stue.

5. Radiatoren skal have den rigtige størrelse
Hvis du har planer om at mindske din varmeregning, kan det være relevant at kigge på din radiators størrelse. Med større radiatorer skal der en lavere vandtemperatur til at opvarme rummet, og du kan spare 30-35 procent i energi ved at skifte fra små til store radiatorer. Men radiatorens størrelse skal harmonere med det rum, den skal opvarme, understreger Bo Halm Andersen.
Som tommelfingerregel siger man, at en radiators forbrug er 65 watt pr. m2. Så hvis du vil tjekke om din radiator har den rigtige størrelse, kan du dividere radiatorens ydeevne med 65 og dermed få antal kvadratmeter, som radiatoren kan opvarme. Har din radiator f.eks. en ydeevne på 1200 watt kan du dividere 1200 med 65. Resultatet af dette regnestykke er 18,5, og dermed kan en radiator på 1200 watt opvarme et rum på 18,5 kvadratmeter.

Vil du spare mere på din varmeregning? Har du el som varmekilde så registrer din boligs opvarmningsform i BBR. Læs hvordan her.

Har du brug for en Byggesagkyndig til at kigge din bolig igennem? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.