Levende ild og symbolsk varme: Fordele og ulemper ved biopejsen

Levende ild og symbolsk varme: Fordele og ulemper ved biopejsen

Vi ser den ofte i nybyggeri som den æstetiske prik over i’et i stuen eller køkkenet. Biopejsen er en smuk løsning til at skabe hygge og stemning med levende ild uden alt besværet og udledning af sodpartikler. Energivenligs Bo Halm Andersen guider her til fordele og ulemper ved den populære og mere bæredygtige moderne pejs i boligen.

Fordele

Nem montering

Biopejsen kræver ikke aftræk i form af skorsten og kan derfor monteres i eller på væggen uden at skulle forbindes til en skorsten.

Færre lugtgener

Når Biopejsen er tændt, er der ikke tale om en afbrænding i klassisk forstand. Derfor opstår der ikke samme typer lugtgener, som man for eksempel forbinder med et oliefyr eller en brændeovn, hvor der afbrændes træ.

I biopejse forbrændes bioethanol, som er alkohol, der stammer fra kartofler og majs. Producenterne kalder det lugtfrit. Dog vil fintfølende næser måske kunne ane lugten af bioethanol lige ved optænding som en let spritagtigt lugt.

Mindre forurening

Der findes kun få undersøgelser af indeklimaets påvirkning af biopejse. Dog viser den tilgængelige viden, at der ikke opstår sodpartikler ved afbrænding, og derfor, at der ikke udledes skadelige sodpartikler og forurening som ved almindelige brændeovne.

Dog udleder den stadig forskellige former for partikler som formaldehyd og kulilte – dog i meget små mængder.

Derfor er det påkrævet, at biopejse kun opsættes i rum af tilstrækkelig størrelse og med god ventilation. Der findes forskellige certificeringer, som viser, om biopejsen overholder kravene.

Ofte en billigere løsning

Biopejse kan fås i alle prisklasser, og skal de indbygges og indmures, kan det blive lidt af en udskrivning. Dog findes der mange løsninger af fritstående og væghængende modeller til nogle få tusinde kroner, som nemt kan sættes op af enhver, der kan håndtere en boremaskine.

Det er dog en god idé at sørge for, at de biopejsen er certificeret. Sørg for at montere biopejsen på en væg, der kan bære den.

 

Nem optænding

Modsat almindelige brændeovne kræver biopejsen ikke brænde, men skal blot tændes med bio-ethanol. Denne hældes direkte i brandkaret, hvorefter man tænder op med en lang lighter ved at holde lighteren forsigtigt ned til brandkarret og antænde. Sørg for at hælde bioethanolen direkte i brandkarret uden at spilde.

Ulemper

Kræver plads og ventilation

Overvejer du en biopejs, skal du være opmærksom på, at rummet har en tilstrækkelig størrelse, og at der er tilsvarende er god ventilation i rummet. Dette netop for at undgå brandfare og en større koncentration af eventuelle partikler i luften.

Brandfarlig ved forkert håndtering

Køber man en godkendt biopejs, er den som udgangspunkt sikker at benytte, når man håndterer den korrekt. Det er dog væsentlig, at man er bevidst om den potentielle brandfare. Bioethanol er nemlig hurtigantændende og ekstrem brandfarligt.

Derfor skal man kun hælde bioethanol direkte i brandkarret og undlade at spilde. Spilder man, skal man sørge for at tørre grundigt op. Der findes også biopejse, hvor brandkarret opfyldes automatisk. Alternativt kan man købe en manuel pumpe til at pumpe ethanolen fra flasken til brandkarret. Brug altid kun godkendt bioethanol med en alkoholprocent over 95 procent.

Symbolsk varmeeffekt

Der er forskel på effekten og dermed, hvor meget varme, biopejsen angiver. Det er dog vigtigt at understrege, at biopejsen primært er en æstetisk løsning, som ikke kan bruges til varmekilde eller supplerende varmekilde. Så skal du i stedet anskaffe en varmepumpe eller lignende.

Ud over biopejsen finder der mange andre alternativer, som også fungerer som supplement den primære opvarmningskilde, såsom gaspejse, hybridbrændeovne med mere. 

Gode råd

Sørg for at hænge den op i et stort rum med god ventilation

 

Husk god udluftning og evt. under brug – gerne også naturlig udluftning via et vindue

 

Hæld kun bioethanol i brandkarret og til max-grænsen

 

Orienter dit forsikringsselskab ved køb af en biopejs for en sikkerhedsskyld

 

Hæng kun den pågældende biopejs op på vægge, der er egnet til det og kan bære den pågældende vægt

 

Sørg for afstand mellem væg og biopejs eller en plade i mellem de to

Levende ild og symbolsk varme: Fordele og ulemper ved biopejsen