Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?

Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?

Det korte svar er ”ja”. I de kolde vintermåneder døjer særligt ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder, og mange fristes derfor af tanken om en efterisolering, men har måske ikke råd eller overskud. Dog behøver det ikke at være en uoverskuelig proces eller koste en formue at holde boligen varm, og derfor kommer Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig hos EBAS, med tre gode løsninger på, hvordan du nemt og uden de store omkostninger holder din bolig varm.

Isolerende gardiner
En af de store syndere, når det kommer til træk og varmetab, er vinduerne. Det er dog ikke altid nødvendigt at udskifte ruden eller vinduet. Hvis ruderne ikke er utætte eller punkterede, men blot af ældre dato, kan en midlertidig løsning være såkaldte isolerende gardiner. Ved at gøre brug af gardiner med en høj densitet, har kulden sværere ved at trænge ind i boligen, og gardinerne får på denne måde en isolerende effekt, når de er trukket for. Desuden skærmer gardinerne også for sollys om dagen, og det er derfor en funktionel løsning med mange muligheder.

Selvom vinduerne i din bolig er forholdsvis nye og i god stand, kan det stadig være en god idé at bruge gardiner som ekstra isolering. Vinduerne er nemlig det tyndeste punkt i en bolig og desuden det punkt, der er i tættest kontakt med den kolde luft udenfor, og derfor er det naturligt altid en smule køligere i det område i vinterhalvåret.

Det skal dog slås fast, at deciderede utætte eller punkterede vinduer altid bør blive udbedret.

Tætningslister
Montering af nye tætningslister i utætte døre og vinduer er også en nem og effektiv måde at forhindre varmetab og træk i sin bolig. Korrekt monterede lister begrænser indstrømningen af kold luft udefra såvel som udstrømningen af den varme luft fra boligen. Der findes mange forskellige varianter af tætningslister, og de fleste fås til en overkommelig pris. Blandt de mest velegnede til tætning er lister af gummimateriale, da de fleste er selvklæbende og dermed nemmere selv at montere og tilpasse i størrelsen. Vælger man denne løsning, er det dog vigtigt at tjekke, om listerne har en høj elasticitet, så de kan lukke helt tæt mellem karm og vindue eller dør.

Korrekt indstilling af genvindingsanlæg
Det er gennem årene blevet populært at bruge genvindingsanlæg. Det smarte ved et genvindingsanlæg er, at det udnytter den varme, der i forvejen er i boligen, til at skabe ny energi (overfører varmeenergien i den luft, der suges ud af huset, til den friske luft der blæses ind i huset udefra),og samtidig sørger for at ventilere boligen.

Et genvindingsanlæg er desuden smart, fordi det kan fordele varmen jævnt i rummene og renser luften for fx. pollen og støv, så indeklimaet også forbedres. Men er indstillingen ikke korrekt, og er anlægget monteret forkert, udvandes dets funktion. Jeg opfodrer til, at man får anlægget monteret og installeret af en autoriseret montør. For at anlægget virker optimalt, er det nemlig vigtigt, at det både er placeret rigtigt i rummet, og at udsugningen er korrekt indstillet i forhold til rummets størrelse og funktion.

Læs her mere om, hvordan du sikrer et godt indeklima Sådan skaber du et godt og sundt indeklima