Artikel

Guide: Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer


Overholder dine elinstallationer lovgivningen? Eller er der en potentiel risiko gemt bag stikkontakten? Vi hjælper dig med at få orden på elinstallationerne, så du kan sove trygt om natten.

Livsfarligt Rod Eller Sirlig Orden Derfor Bør Du Få Tjekket Dine Elinstallationer

Det ser måske pænt ud. I hvert fald på overfladen. Men bag stikkontakten gemmer sig en labyrint af gamle ledninger, som kan kortslutte hvert et øjeblik, og på loftet ligger der møre stofledninger og venter på en gnist.

Hvorfor holde orden på det, du ikke kan se? Og strøm er vel strøm, så hvorfor overhovedet gå op i, om der er styr på hjemmets elinstallationer?

"Hvis hjemmets elinstallationer er gamle og ikke er blevet tilset i mange år, er der risiko for både kortslutning og brand."
Lars Haue Serviceleder og elektriker hos NRGi

Vigtigt at tjekke husets elinstallationer

Selvom det er nærliggende for de fleste at fokusere på boligens byggetekniske tilstand og få udbedret den revnede mur eller skiftet det utætte vindue, er der god grund til at sikre, at der styr på strømmen i hjemmet.

Det kan nemlig være farligt eller ligefrem fatalt at lade være.

”Hvis hjemmets elinstallationer er gamle og ikke er blevet tilset i mange år, er der risiko for både kortslutning og brand, et ordentligt rap over nallerne, eller det der er værre. Derfor bør du altid få tjekket hjemmets elinstallationer igennem. F.eks. hvis du overtager en bolig, skal sælge den gamle, eller har fået lavet ændringer på installationerne,” fortæller Lars Haue, der er elektriker og serviceleder hos NRGi Rådgivning.

Mand tjekker sit relæ

Virker dit relæ?

Hpfi/RCD-relæet sidder ved eltavlen og måler strømmen, der løber ind og løber ud af hjemmet fra hjemmets elinstallationer.

Relæet sikrer mod evt. personskader og fejl på ledningerne, der kan føre til livsfarligt stød, og skal fx kunne slå fra, hvis et barn står med en stikkepind inde i en stikkontakt.

Du kan tjekke, at dit relæ virker ved at trykke på ”testknappen”, der sidder på eltavlen.

Virker relæet, slår det strømmen fra. Du kan tænde dem med det samme igen. Virker det ikke, skal du have en fagmand til at tjekke installationen.

Lovpligtig transientbeskyttelse

Foruden personbeskyttelse blev det fra juli 2019 lovpligtigt at installere såkaldt transientbeskyttelse i nye boliger. Det vil sige beskyttelse til dine el-apparater mod evt. overspænding fra det større eksterne elnet.

Selvom du ikke har en ny bolig, er det en god idé at få installeret transientbeskyttelse, som en ekstra sikkerhed for dine el-apparater.

Gammel eltavle?

Er din eltavle gammel eller med huller, bør du få udskiftet den. Eltavlen fungerer lidt som hjertet i hjemmets elinstallationer og har forbindelse ud til alt el i hjemmet.

Skal der skiftes sikringer i tavlen, er det en ældre tavle, som du med fordel kan skifte. Er der hul i tavlen, så der kan røres ved ledninger, er det både farligt og ulovligt.

Når eltavlen skiftes, vil du tilmed få ryddet op i gamle ledninger, der ikke længere er i brug, og du får en meget mere stabil og velfungerende elinstallation.

Nye installationer i hjemmet?

Får du etableret elgulvvarme, en ny luft til luft varmepumpe, eller nye spots i loftet, er det en god idé i samme ombæring at få tjekket sammenhængen med de øvrige elinstallationer.

Har du selv forsøgt dig som elektriker, bør du som minimum få en autoriseret elinstallatør til at sikre, at installationen er udført korrekt.

Både fordi det kan føre til skader, er lovpligtigt, og fordi det er farligt at lade være.

Vil du læse mere?

Den Store Guide Til Udhaeng

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Vi guider dig igennem dine muligheder.

28.12.2020

Her Skal Du Være Særlig Opmærksom, Når Du Bygger Eller Køber Bolig 2

Det skal du være særligt opmærksom på, når du køber bolig

Bliv klogere på, hvilke særlige områder du skal være opmærksom på, inden du skriver under på dit drømmekøb. Der kan nemlig gemme sig ubehagelige overraskelser, hvis du ikke er ekstra opmærksom.

22.05.2019

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020