Hvilke el-installationer må du selv lave, og hvad skal du holde nallerne fra?

Hvilke el-installationer må du selv lave, og hvad skal du holde nallerne fra?

Et ordentligt rap over nallerne er en ubehagelig påmindelse om, at du har glemt at slukke for strømmen, inden du begyndte at sætte lampe op og røre ved ledningerne i loftet. Og det kan være en risikabel affære at lege elektriker i sit eget hjem. Særligt hvis du ikke har styr på, hvad du laver, da fejl kan føre til kortslutninger, brand og i værste fald ende fatalt.

Er installationerne ikke lavet ordentligt, og skal du sælge din bolig, kan du desuden risikere at få anmærkninger i el-installationsrapporten, hvilket ikke ligefrem er salgsunderstøttende.

Her kan du se, hvad du som forbruger selv må røre ved, og hvad du skal være opmærksom på, når der skal installeres el i hjemmet.

Forarbejdet må du gerne klare selv

Har du hænderne skruet rigtigt på, er der en del af el-arbejdet, som du selv kan udføre.
En god huskeregel er, at du kun må give dig i kast med el-arbejde, som ikke ændrer grundlæggende ved boligens installationer – det kræver nemlig autorisation.

Så længe strømmen er afbrudt, kan du selv udskifte og reparere fatninger, ledninger, stikpropper og kontakter til en lampe.

Bliver el-arbejdet mere kompliceret end det, må man lade en fagkyndig træde til, forklarer Lars Haue, elektriker og serviceleder hos EBAS, der dog samtidig anbefaler, at er man i det mindste i tvivl, bør man lade en fagmand klare arbejdet.

Det må du når strømmen er afbrudt:

  • Skifte fatning
  • Skifte ledninger
  • Reparere stikpropper
  • Reparere en kontakt til en lampe


Højspænding er no go

Du må ikke selv installere eller udskifte materiel i boligens faste installationer, der har en spænding over 250 V. Det vil sige, at man skal have hjælp af en el-installatør, hvis der skal tilsluttes eller frakobles apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop. Det kan fx være et komfur eller en vaskemaskine, eller andre apparater med en spænding på over 250 V. Er disse derimod blot tilsluttet stikkontakt, må du gerne selv installere.

Skal du have sat spots op, må du gerne selv sætte et sæt op, som er købt som et samlet installationssæt. Når det skal sluttes til strøm, må du gerne gå i aktion, hvis det tilsluttes en stikkontakt eller et lampeudtag. Bliver det mere kompliceret, skal du have fat i en elektriker.

Der skal ikke meget til, før det går galt. En simpel ting som en stikprop, der ikke er samlet korrekt, kan give kortslutninger, og er du uheldig, kan du komme til at sende søm eller skruer gennem ledninger i væggen. Det giver overspænding, og så går sikringen – i værste fald kan det udløse alvorlig personskade og brand, forklarer Lars Haue.

Fem huskeregler inden du går i gang

Står du selv og skal i gang med at lave en elinstallation i boligen, bør du for en sikkerheds skyld altid huske disse fem forholdsregler:

  1. Sørg for at kunne se det arbejde, du står med i hånden – fx med lys fra en lommelygte
  2.  Afbryd strømmen på den gruppe på målertavlen, hvor du laver arbejdet.
  3. Konstater at, der ikke er strøm i de elinstallationer, arbejdet skal udføres i
  4. Som en sidste sikkerhedsforanstaltning for at sikre at strømmen er afbrudt, bør du foretage en spændingstest med en spændingstester eller polsøger.
  5. Tjek dine forsikringer på hus og ejerskifte grundigt

Slutteligt er du det mindste i tvivl, bør du altid kontakte en fagmand, der sikrer, at arbejdet bliver udført ordentligt efter gældende regler.

Hos EBAS bruger vi altid faguddannede elektrikere til alle salgs el-opgaver. Går du i salgstanker og har brug for et professionelt el-tjek og en elinstallationsrapport, kan du se mere om dine muligheder her. 

Se de officielle regler om el i hjemmet her