Hvilke el-installationer må du selv lave? Få svaret her

Hvilke el-installationer må du selv lave? Få svaret her

Et ordentligt rap over nallerne er en ubehagelig påmindelse om, at du har glemt at slukke for strømmen, inden du begyndte at skrue på lampeudtaget i loftet. Selvom det nok mere er chokket end en rigtig skade, kan det være en risikabel affære at lege elektriker i sit eget hjem. Særligt hvis du ikke helt har styr på, hvad du laver, da fejl kan føre til kortslutninger og i værste tilfælde brand. Er installationerne ikke lavet ordentligt, kan du desuden risikere at få en anmærkning i el-installationsrapporten, hvilket ikke ligefrem er salgsunderstøttende. Men der er heldigvis mange ting, du sagtens selv kan klare, så længe strømmen er afbrudt.

Forarbejdet må du gerne klare selv
Har du hænderne skruet rigtigt på, er der en stor del af el-arbejdet, som du selv kan udføre.

En god huskeregel er, at du kun må give dig i kast med el-arbejde, som ikke ændrer grundlæggende ved boligens installationer – det kræver nemlig autorisation.

Du kan sagtens lave meget af forarbejdet selv som fx at forbore huller og fræse ledninger ind i væggen. Så længe strømmen er afbrudt, kan du også selv udskifte fatninger, ledninger, stikpropper og kontakter til en lampe.

Bliver el-arbejdet mere kompliceret end det, må man lade en fagkyndig træde til, forklarer Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

Det må du når strømmen er afbrudt:

  • forbore og fræse ledninger i en væg (pas dog på eventuelt skjulte ledninger eller rør)
  • skifte fatning
  • skifte ledninger
  • reparere stikpropper
  • reparere en kontakt til en lampe

Højspænding er no go
Man skal desuden have hjælp af en el-installatør, hvis der skal tilsluttes eller frakobles apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop. Det kan fx være et komfur eller en vaskemaskine, eller andre apparater med en spænding på over 250 V.

Hvis du føler, at du er på vej ud på dybt vand, er det en god idé at spørge en fagperson til råds, for der skal ikke meget til, før det kan gå galt.

En simpel ting som en stikprop, der ikke er samlet korrekt, kan give kortslutninger, og er du uheldig, kan du komme til at banke søm eller skruer gennem ledninger i væggen. Er det tilfældet, skal du kontakte en el-installatør hurtigst muligt, råder Lene Krakau.

Har du brug for en el-installationsrapport til din bolig? Se hvilke løsninger vi har her.

Energi- og Bygningsrådgivning A/S  |  Lautrupvang 2, 2750 Ballerup  |  CVR 33077831  |  Copyright © 2020 EBAS