Fordelene og fordommene: Det kan en Byggesagkyndig hjælpe dig med

Fordelene og fordommene: Det kan en byggesagkyndig hjælpe dig med

Byggesagkyndige, bygningssagkyndige, rådgivere. Titlerne er mange, men hvad er det egentlig en Byggesagkyndig kan? Og hvad kan du bruge dem til?

Det, de fleste forbinder med en Byggesagkyndig er en, der udarbejder tilstandsrapporter, når en bolig skal sælges. Men det er blot en ud af mange funktioner.

Vi bruges til mange opgaver. En byggesagkyndig er beskikket af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og er på den måde godkendt til at udarbejde tilstandsrapporter. De fleste byggesagkyndige har en byggeteknisk baggrund som enten bygningskonstruktør, ingeniør, arkitekt kombineret med en håndværksmæssig baggrund som for eksempel tømrer eller murer. Derudover er de også uddannede energikonsulenter. Det er altså fagfolk med meget erfaring og stor viden inden for bolig og byggeri,” forklarer Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig hos EBAS, og som blandt andet selv er uddannet tømrer.

 

Her kan en byggesagkyndig hjælpe dig:

Når du skal sælge din bolig:
En Tilstandsrapport er en stor fordel, når du skal sælge din bolig – og nødvendig, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring. Når en byggesagkyndig kommer på besøg i forbindelse med udarbejdelsen af en tilstandsrapport, vil den byggesagkyndige give en grundig beskrivelse af boligens tilstand.

Den byggesagkyndige har med sin erfaring og byggetekniske viden det rette grundlag for at udarbejde en komplet og reel tilstandsrapport, som efterfølgende vil friholde dig som sælger for ansvar i op til 10 år efter salget, fordi køberen vil kende tilstanden på forhånd.

En byggesagkyndig kan også hjælpe dig med et Førsyn på din bolig, inden selve tilstandsrapporten udarbejdes.

Et Førsyn foregår på samme måde som med tilstandsrapporten, hvor den byggesagkyndige gennemgår boligen. Men med et Førsyn får sælgeren mulighed for at udbedre eventuelle anmærkninger, den byggesagkyndige skal notere, inden det ender i selve tilstandsrapporten.

På den måde har sælgeren mulighed for selv at udbedre forhold, der ellers ville være endt i tilstandsrapporten.

Når du skal købe bolig:
Det kan være svært at overskue tilstanden på drømmeboligen. Derfor kan en byggesagkyndig hjælpe dig med Køberrådgivning, hvor du får kompetent rådgivning og vurdering af den byggetekniske tilstand på den bolig, du er interesseret i.

Den byggesagkyndige vil sammen med dig gennemgå boligen og gøre dig klogere på fejl og mangler, tilstandsrapporten, energimærkningen og samtidig vurdere omfanget af boligens skader/forbedringspotentiale og estimerede omkostningerne hertil. Derudover modtager du en udførlig digital rapport med beskrivelser af rådgivningen samt billeddokumentation.

Det sparer dig for ubehagelige overraskelser senere, når den byggesagkyndige har udpeget de ømme punkter på forhånd. På den måde kan du købe bolig med vished og ro i maven, da den byggesagkyndige er uddannet i at sikre dig overblik over en boligs udfordringer og muligheder, så du ved præcis, hvad du går ind til.

 

Når du skal vedligeholde din bolig:
Boligen er ofte den dyreste investering i livet – og ligesom man servicerer sin bil, kan en byggesagkyndig ligeledes hjælpe med et serviceeftersyn på din bolig.

Med et Boligeftersyn giver den byggesagkyndige dig et indgående kendskab til din bolig – hvilket især kan være en fordel for førstegangskøbere eller andre, der lige har købt bolig.

Med sin byggetekniske viden vil den byggesagkyndige udarbejde en udførlig digital rapport over boligen med anbefalinger til vedligeholdelse og istandsættelse i fremtiden, samt energibesparende tiltag – så du kan være sikker på, din bolig forbliver sund og grøn.

Fordelene og fordommene
Som byggesagkyndig møder man mange fordomme. En af de udbredte er blandt andet, at byggesagkyndige ofte er støvede, ældre mænd med en mappe med regler og en løftet pegefinger – hvilket langt fra er tilfældet.

Når vi udarbejder tilstandsrapporter, er mange sikre på, vi kun kommer for at finde fejl. Og nogen har nærmest ikke sovet natten før af bekymring. Men det er ikke den intention, vi kommer med, hvilket folk heldigvis hurtige bliver overbevist om, fordi vi sætter stort fokus på at skabe tryghed og god kontakt,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at han godt forstår de mange følelser, der er knyttet til eksempelvis et hussalg.

Vi skal have respekt, når vi ankommer hos folk, for alle er i forskellige situationer. Heldigvis lykkes det ofte at få skabt en god oplevelse for alle,” siger han og pointerer, at det også kan skabe tryghed for folk at vide, at det er erfarne fagfolk, der kommer med rådgivningen.

Som byggesagkyndig har du de bedste forudsætninger for at rådgive. Vi har blandt andet god viden om boliger gennem tiden, hvilket gør at vi ved, hvor vi skal være opmærksomme, uanset om det er et hus fra 70´erne eller 30´erne,” siger Bo Halm Andersen.

Fordelene og fordommene: Det kan en Byggesagkyndig hjælpe dig med

Har du brug for en Byggesagkyndig til at kigge din bolig igennem? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.