Det skal du huske, inden du køber bolig

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

Rådgiver ved EBAS Bo Halm Andersen laver ofte køberrådgivning, og han ved derfor, at der kan være mange spørgsmål forbundet med et boligkøb.

”Vi er jo egentlig de byggetekniske oversættere i købsprocessen. Mange er så langt, når de henvender sig, at de gerne vil købe huset, og derfor synes de, det er godt med nogle andre øjne på huset og især på tilstandsrapporten, som er rigtig vigtigt,” siger Bo Halm Andersen.

Han giver her fire bud på, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå overraskelser efter bolighandlen.

Forstå tilstandsrapporten

Noget af det vigtigste er at forstå tilstandsrapporten. Den giver nemlig et overblik over boligens byggetekniske tilstand. Ifølge Bo Halm Andersen er det en god ide at sætte sig ind i tilstandsrapporten – også inden man kommer ud i huset. På den måde kan man gå rundt og finde de anmærkninger der er, og selv få syn for sagen.

”Nogle gange bliver man positivt overrasket over, at ”skaden” eller anmærkningen ikke er så alvorlig, som man troede. Andre gange er anmærkningen en, man skal undersøge nærmere efterfølgende,” siger Bo Halm Andersen.

Dan overblik

Når man køber et eksisterende hus, så vil det være vedligeholdelse og reparationer.

Så når man har fået syn for sagen og været igennem anmærkningerne i tilstandsrapporten, er det ifølge Bo Halm Andersen lige så vigtigt at få styr på, hvad der skal fikses her og nu, samt hvad det vil koste.

”Røde indikationer kan betyde, at det skal repareres hurtigt. Men hvis man ikke ved, hvor alvorlig skaden er, eller hvordan den skal fikses, kan det være nødvendigt at tjekke op på, hvad det vil koste at udbedre skaden – så man ikke senere står med en dyr overraskelse,” siger Bo Halm Andersen.

 

Med køberrådgivning gennem EBAS får du klar besked om drømmeboligens byggetekniske tilstand. Du får hjælp til at gennemskue tilstandsrapporten og samtidig indblik og viden i den vedligeholdelse, du kan forvente fremover – samt et overslag over, hvad reparationerne vil koste. Køberrådgivning gennem EBAS klæder dig derfor på til at træffe det helt rigtige valg. 

Optimér din bolig

Bo Halm Andersen oplever også, at energimærket er blevet vigtigt for mange huskøbere. Og man kan med fordel lave energiforbedringer på huse med energimærke C eller ringere – hvilket faktisk svarer til størstedelen af de danske boliger.

Hvis drømmeboligen har energimærke C eller ringere, er det ifølge Bo Halm Andersen en god ide at undersøge, hvad der kan energioptimeres på boligen, og hvad det eventuelt vil koste.

”Hvis boligen for eksempel har oliefyr, er det en rigtig god ide at undersøge, om der er mulighed for tilkobling til fjernvarme. Allerede der, vil man opleve en forbedring,” siger han og pointerer, at det samtidig er vigtigt at sætte sig ind i, hvad energiforbedringerne vil koste.

”På den måde får man overblik over, hvad der kan optimeres fremadrettet, hvad man potentielt vil spare ved forbedringen, og hvad man skal have midler til, hvis man ønsker de energiforbedringer i fremtiden.”

Det skal du huske, inden du køber bolig

Vær opmærksom på forbehold

Når der udarbejdes en tilstandsrapport, har den byggesagkyndige mulighed for at tage forbehold. Der kan for eksempel tages forbehold for tagrummet, hvis det ikke har kunne besigtiges på grund af manglende adgang. Eller der kan tages forbehold for et murværk, hvis muren har været dækket til.

Hvis man har forbehold i tilstandsrapporten, anbefaler Bo Halm Andersen at man tager fat på sit forsikringsselskab og høre, hvordan man er dækket.