Sådan skaber du et godt og sundt indeklima

Sådan skaber du et godt og sundt indeklima

I Danmark opholder vi os indendørs en rigtig stor del af året, og derfor er det særlig vigtigt, at vi er opmærksomme på at sikre et godt indeklima. Er der først problemer, kan det nemlig gå ud over både huset og helbredet.

Vi kan måske ikke altid se det, men vi kan mærke det, og det kan din bolig også. Døjer du med dårligt indeklima, betyder det ofte høj luftfugtighed, tung luft og i værste tilfælde skimmelsvamp i boligen, som vil kræve professionelt indgreb for at komme af med igen.

Udover at det næppe er rart at opholde sig i en bolig med dårligt indeklima, kan det hurtigt påvirke dit helbred med hovedpine, allergier, astma og generel utilpashed til følge.

Her udpeger vi de største problemer og guider dig til at få bugt med dem.

1. Manglende udluftning
Der er ingen tvivl. Frisk luft er suverænt den vigtigste faktor til at undgå dårligt indeklima, og den får du ved noget så simpelt som at lufte ud. Når du lufter ud, udskifter du den gamle luft, der både indeholder dårlige partikler fra fx mados og udånding med frisk luft. Den relative luftfugtighed er også højere, jo mindre du lufter ud.

2. Partikler fra sod og røg
Er du hyppig bruger af brændeovn, stearinlys eller ynder at tænde en cigaret indendørs, skal du være særlig opmærksom på røg og sodpartikler. Med tiden kan de vise de sig som grimme plamager på vægge. Slækker du samtidig på udluftningen, er luften fyldt med skadelige partikler. Alene via stearinlysene dannes der flere skadelige partikler end på en stærkt trafikeret vej.

3. Mados
Det dufter måske godt i øjeblikket, du laver maden. Alligevel skal man ikke lade sig snyde for mados står for næsten 30 procent af den samlede udledning af partikler i hjemmet. Sørg derfor for at have godt med udsugning på fra emhætten og luft gerne ud mens og efter madlavningen. 

4. Støv og snavs
Ligger du på lade side med støvsugningen og rengøringen, kan det også have en indvirkning på indeklimaet. Støv og skidt er nemlig grobund for skimmelsporer, som senere kan udvikle sig til skimmelsvamp. Har du kat eller hund, bør du være ekstra omhyggelig med rengøringen.

5. Fugt
Fugt i hjemmet viser sig typisk ved brunlige og sorte plamager og afskallede vægge, eller som små sorte prikker ved gummifugerne på badeværelset. De fysiske tegn på fugt er dog som regel længe om at vise sig og udvikle sig, så inden da har fugtigheden sandsynligvis været alt for høj i din bolig i lang tid. Især manglende rengøring og udluftning er medvirkende til øget fugt, men tørrer du tøj indendørs andre steder end husets vådrum, kan det udvikle sig til fugtproblemer. Vil du sikre dig, at din bolig ikke er fugtig, kan du holde dig ajour med en fugtmåler også kendt som et såkaldt hygrometer. Dette måler løbende den relative luftfugtighed (RF) i hjemmet og viser det på et display. Som udgangspunkt bør niveauet ligge på mellem 40-45 % i vinterhalvåret og 60-65 % i sommerhalvåret. Grunden til forskellen skal findes i årstiderne, hvor den varme luft fra sommerhalvåret indeholder mere vand og dermed er fugtigere. Derfor er det forventeligt, at luftfugtigheden også er tilsvarende højere indendørs.

Den usynlige dræber
Husker man ovenstående råd, er man allerede på vej til et godt og sundt indeklima. Er boligen med kælder eller blot af ældre dato, er der også risiko for radonstråling. Radon er en usynlig radioaktiv gasart, der kommer fra undergrunden. Jordforholdene omkring boligen afgør, hvor udsat man er, men bor du i et ældre hus uden den såkaldte radonmembran, som blev standard ved byggerier fra 1995 og frem, er der øget risiko for radonstråling. Stråling fra radon kan give lungekræft, og hvert år dør op mod 300 mennesker, hvor radon er medvirkende årsag. Der findes flere måder, man kan minimere koncentrationen af radon på. En logisk start vil være at få foretaget en radonmåling, der tilbydes af flere specialiserede firmaer.

Har du brug for rådgivning og mere vejledning til, hvordan du løbende holder dit hus i topform? Hos EBAS har vi forskellige muligheder og produkter, der hjælper dig til netop dette. Tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 20 86 86 eller info@ebas.dk

Energi- og Bygningsrådgivning A/S  |  Lautrupvang 2, 2750 Ballerup  |  CVR 33077831  |  Copyright © 2020 EBAS