Fem gode råd til at sikre dit hus mod radon

Fem gode råd til at sikre dit hus mod radon

Radon er en radioaktiv, sundhedsskadelig gasart, der forekommer naturligt i undergrunden, og som kan trænge ind i din bolig via f.eks. utætheder i din kælder. Radon kan ikke smages, lugtes eller føles, men er skadelig, når vi indånder den, og kan bidrage til udviklingen af f.eks. kræft.

Om dit hus er i risikozonen for et for højt radonniveau, afhænger af, hvornår dit hus er bygget, hvor tæt det er, og hvor det ligger. Du kan tjekke www.radonguiden.dk og se, i hvilke områder i Danmark der er målt høje radonniveauer i huse. EBAS giver her fem gode råd til at sikre dit hjem mod radon.

1) Lav en Radon måling i dit hjem
Radon målinger er mest præcise i fyringssæsonen, der officielt starter 15. september. På www.boligejer.dk kan du finde en liste over firmaer, der tilbyder Radon målinger. Når du har bestilt en Radon måling, modtager du målere med posten, som du selv kan sætte op i hjemmet. Målingen tager 2-3 måneder, hvorefter du sender målerne tilbage til firmaet for analyse, og koster 500-1300 kr. alt afhængig af, hvor mange rum der skal måles i.

2) Tætn din bolig
Har du kælder i dit hus, kan du undersøge kældergulv og -vægge grundigt for revner og andre utætheder og tætne dem. Sørg også for, at døre mellem kælder og beboelse lukker tæt. Har dit hus ikke kælder, men gulv der er bygget som terrændæk mod jord, skal du sikre, at gulvkonstruktionen er lufttæt. Det gælder også omkring rørgennemføringer, f.eks. afløb og varmerør.

3) Luft ud
Hyppig og god udluftning kan være med til at holde radonniveauet i dit hus lavt og er godt for dit indeklima generelt.

4) Invester i friskluftventiler til vægge og vinduer
Den radonholdige luft fortyndes ved hjælp af friskluftventiler, der skaber det nødvendige luftskifte i din bolig.

5) Invester i et radonsug
Ved et radonniveau på over 200 Bq/m3 bør du investere i et radonsug, der gennem et rør transporterer radongassen fra gulvet til op over husets tagryg. Det er meget effektivt og koster mellem 10.000 og 50.000 kr.

Er du interesseret i at få lavet en Radon måling, så kan du her komme i kontakt med en af vores Bygningssagkyndige.

Energi- og Bygningsrådgivning A/S  |  Lautrupvang 2, 2750 Ballerup  |  CVR 33077831  |  Copyright © 2020 EBAS