Typiske skader i sommerhuset: Derfor er tilstandsrapporten en fordel

Typiske skader i sommerhuset: Derfor er tilstandsrapporten en fordel

Sommerhuse er populære – og handlerne i Danmark boomer. Især er sommerhusene et attraktivt valg i denne tid, hvor mange skifter sydens sol ud med Vesterhavets susen. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg inden efterårsferien, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.

Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos EBAS, forklarer her, hvilke skader der typisk opstår i et sommerhus – og hvorfor det er ligeså vigtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport på sommerhuset, som på boligen.

”Foruden at tilstandsrapporten giver et grundigt overblik over sommerhusets tilstand og en potentiel køber et bedre grundlag for at byde, fritager en tilstandsrapport som udgangspunkt sælgeren for ansvaret for eventuelle skader, der måtte vise sig efter købet. Derfor er det både en tryghed for køberen – men altså også for sælgeren,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at en tilstandsrapport nemlig er forudsætningen, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring.

Få en byggesagkyndig fra EBAS til at udarbejde en tilstandsrapport på dit sommerhus og få overblik og tryghed i salgsprocessen. Se mere om tilstandsrapporter på sommerhuse her.

Fugt og skimmel ved nedlukning

Skader, der ofte opstår i et sommerhus er forskellige fra de skader, der ofte opstår i en almindelig helårsbolig. Ifølge Bo Halm Andersen er noget af forklaringen netop, at sommerhuse ikke er helårsboliger og i nogle perioder ikke er varmet op.

”Mange lukker ned for varmen specielt i vintermånederne. Samtidig er mange ældre sommerhuse ikke særlig godt isoleret – og de to ting kombineret er gode forhold for mug og i værste fald skimmel,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man kan opdage, om sommerhuset er skimmelramt ved en grim, muggen lugt. Ved ældre huse kan efterisolering derfor være en god ide.

 

Ubudne firbenede gæster

Fordi et sommerhus er et sted man ikke opholder sig permanent, kan besøgene i især tagrummet være sjældent. Men især i tagrummet kan der opstå skader, som i værste fald kan udvikle sig på grund af manglende opmærksomhed.

”Sommerhuse er ofte beliggende i naturskønne områder, hvilket også er lig med masser dyr – og skadedyr. Skader efter dyr ser man ofte i for eksempel tagrum, hvor mus har gnavet i elinstallationerne, eller hvor en mår har ødelagt isoleringen. Er man ikke opmærksom på det, kan det med tiden udvikle sig til alvorlige, omkostningsfulde skader,” siger Bo Halm Andersen.

Læs her hvordan rotter kan forårsage kæmpe skader på din ejendom – og hvordan du forhindrer det.

Bo Halm Andersen forklarer, at man også sjældent får tjekket, hvordan selve taget har det.

”I nyere huse, er der ofte undertag under selve tagbelægningen. Men på sommerhuse, hvor rigtig mange i dag er af ældre dato, er der ofte ikke noget undertag. Er tagbelægningen så ødelagt eller hullet, kan det over tid skabe store fugtskader i tagrummet.”

Typiske skader i sommerhuset: Derfor er tilstandsrapporten en fordel

Træ kræver masser vedligeholdelse

En anden almindelig ”skade” man ofte kan finde i et ældre sommerhus, er udtørret eller i værste fald rådskadet træværk. Rigtig mange sommerhuse er bygget i træ, hvilket også stiller store krav til vedligeholdelse.

”Mange gange når vi kommer ud til en besigtigelse af et sommerhus, ser vi, at træet ikke er blevet vedligeholdt ordentligt og enten er udtørret eller i værste fald råddent. Det kan ende med en total udskiftning,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at udtørring betyder revner i træværket, hvor vandet kan sive ind. Derfor anbefaler han, at man ofte får vedligeholdt sit træ med den rigtige maling.

Lad EBAS give dig overblik over tilstanden på dit drømme sommerhus inden et køb. Vi er Danmarks førende leverandør af køberrådgivning. Med køberrådgivning giver eksperterne fra EBAS dig besked om boligens byggetekniske tilstand samt indsigt i vedligeholdelsen fremover – så du får det fulde overblik over drømmeboligen og ro i maven. Se mere og kontakt os her.