Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

 

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres. Energivenligs Bo Halm Andersen guider dig her til, hvad energimærket kan bruges til, og hvorfor du med fordel kan energirenovere boligen.

Du har netop sat dig i din yndlingslænestol for at læse en god bog. Og pludselig mærker du det, du lykkelig havde fortrængt. Det evindelige træk fra de udtjente stueruder giver kuldegysninger, og du må krybe under tæppet for at holde varmen.

Rigtig mange danskere kender til ovnstående problem med træk og kuldegener. Faktisk kan størstedelen af de danske boliger med fordel energirenoveres og dermed opnå et højere energimærke på skalalen.

Med energimærket får du, ud over boligens estimerede energiforbrug, overblik over boligens energimæssige stand fra kælder til kvist, og et godt udgangspunkt for, hvorvidt det giver mening at energirenovere.

Energimærket er desuden lovpligtigt, hvis du skal sælge din bolig.

 

Læs også ”Derfor er det vigtigt, at du kender boligens energimærke”

 

”Energimærkeskalaen går fra A 2020, som er bedst til G, som er dårligst. Er boligen udstyret med energimærke C eller ringere, vil det i de fleste tilfælde give mening at energirenovere boligen. Både i forhold til at nedbringe varmeforbruget, men også for at nedbringe CO2-udledningen og skabe bedre komfort i boligen,” fortæller Bo Halm.

Står du over for at skulle skifte tag eller ruder på boligen, kan det hurtigt blive en dyr affære.

Heldigvis står Energistyrelsen klar primo 2021 med en fornyet tilskudspulje på hele 375 mio. kroner, hvor de danske boligejere kan søge om tilskud til renoveringerne. Det kræver blot et gyldigt energimærke.

 

Mangler du et energimærke? Lad os EBAS hjælpe dig godt i gang

 

Sådan forbedrer du energimærket

Det er flere måder at energirenovere på. Den mest omfattende renovering er enten nyt tag og undertag eller en udskiftning af varmekilden, hvis der ikke er vandbåren anlæg.

Udgifter kan i disse tilfælde sagtens beløbe sig op i 200.000- 400.000 kr. alt efter størrelse på boligen. Tilsvarende vil man også opleve stor effekt i forhold til højere varmeeffekt i boligen og mere komfort samt en betragteligt reduceret CO2-udledning.

En knap så omfattende renovering er fx hulmursisolering, som til gengæld stadig kan give en stor besparelse på varmeregningen og øge komforten. Efterisoleringen koster typisk mellem 10 og op til 100.000 kr. efter størrelse og isoleringstykkelse. Skal man fx også efterisolere loftet, bliver det dyrere.

En anden mulighed er at supplere den dyre varmekilde som olie- eller gasfyret med et mere effektivt og klimavenligt alternativ som luft-til-luft varmepumpen. Prisen for en sådan løsning er ca. 15-20.000 kr. for en god varmepumpe.

”Ved at supplere fyret med en effektiv luft til luft varmepumpe får man både meget varme for pengene og kan også supplere med et bedre indeklima, da varmepumpen skifter luften. Dog skal man være opmærksom på, at varmepumpen kun er en supplerende løsning, og at det i hvert henseende er vigtigt at sørge for, at boligen er tilstrækkelig isoleret, før man udskifter varmekilden”, forklarer Bo Halm Andersen.

Hvornår bør man ikke energirenovere?

Der er ikke regler for, hvornår man skal og ikke skal energirenovere. For mange er det vigtigt, at udgiften tjener sig selv hjem relativt hurtigt, og at de oplever en væsentlig forbedring.

For andre er det vigtigere at øge komforten og bidrage til at reducere CO2 udledningen fra vores boliger og bygninger, slutter Bo Halm.

Er man i tvivl, om det giver mening, kan man altid få hjælp af en fagperson