Sandt eller falsk: Hvor grøn er du i dit boligkøb?

Sandt eller falsk: Hvor grøn er du i dit boligkøb?

Hvert år udleder vi adskillige millioner CO2 fra vores bygninger og boliger i Danmark. Faktisk står bygge- og anlægsbranchen ifølge Dansk Byggeri alene for hele 50 millioner tons CO2 hvert år og må betegnes for at være en af de helt store syndere i vores klimaregnskab. Derfor er det et stort indsatsområde, hvis Danmark skal i mål med en 70 % reduktion af den hjemlige CO2-udledning inden 2030.

Som boligkøber og bygherre for dit eget byggeri kan du også selv bidrage til at minimere udledningerne. Men har du forudsætningerne og den viden, der skal til for at være grøn i dit boligkøb?

Tag Energivenlig by EBAS’ nye quiz her og få svar på, hvor grøn du er i dit boligkøb. Til hvert spørgsmål kan du svare ”sandt” eller ”falsk”

Spørgsmål 1 – varmekilde
Varme der produceres med el som kilde er altid en dårlig, dyr og forurenende løsning sammenlignet med fx fjernvarme.

Se svar på spørgsmål 1

Falsk. El er i sig selv ikke en dårlig kilde til varmeproduktion, så længe strømmen driver en luft til luft- eller luft til vand-varmepumpe. Varmepumpen udmærker sig desuden ved sin høje effektivitet, der sikrer, at du får mellem 3-5 gange så meget varme produceret i forhold til forbruget, som opgøres i kW. Vælger du derudover at købe grøn strøm, der produceres af vindmøller og solceller, bliver din varmeproduktion ikke meget mere bæredygtig.
Varmer du derimod udelukkende med elvarme via el-paneler som fx el-radiatorer, er det som udgangspunkt en dyrere og mindre effektiv opvarmningsform end de fleste andre opvarmningsformer.

Spørgsmål 2 – energirenovering
Den største og mest effektive energirenovering du kan foretage i et hjem er at renovere boligens klimaskærm, fx isolere i hulmure, tagrum og skifte vinduer – eller sende den gamle udtjente varmekilde på pension.

Se svar på spørgsmål 2

Sandt. Du vil både se den største besparelse på energiforbruget og den største reduktion i hjemmets CO2-udledning, hvis du energirenoverer klimaskærmen og/eller skifter varmekilde. Desuden vil en sådan renovering øge komforten i hjemmet betragteligt.

Overvejer du en energirenovering af din bolig? Lad EBAS hjælpe dig godt i gang.

Spørgsmål 3 – overophedning
Mens nogle døjer med mangelfuld isolering og problemer med kulde og træk, oplever andre, at deres boliger bliver for varme. Det er et problem, hvis man vil tænke bæredygtigt?

Se svar på spørgsmål 3

Sandt. På længere sigt vil overophedning påvirke bygningens dele og kan mindske levetiden på materialerne. Derfor er det altid vigtigt at sikre et sundt og afbalanceret indeklima, der er relativt tørt og tempereret. En god rumtemperatur er ca. mellem 21-22 grader. Man kan fx afhjælpe problemet med bl.a. et ventilationsanlæg, nye vinduer eller solfilm på de eksisterende ruder.

Spørgsmål 4 – nybyg vs. eksisterende
Hvis du vil tænke bæredygtigt i dit boligvalg, er det ubetinget bedst at bygge nyt, da boligerne er lavet efter nyeste standarder og dermed også er mere energieffektive og bæredygtige.

Se svar på spørgsmål 4

Falsk. Nybyggede huse er lavenergihuse og vil derfor forbruge mindre end eksisterende huse. Omvendt udledes der meget CO2 i en byggeproces. Bl.a. fra betonproduktionen. Dertil kommer, at der ikke altid vælges de mest bæredygtige materialer. Derfor kan det i nogle tilfælde være en grønnere løsning at købe en eksisterende bolig af gode materialer og foretage en større eller mindre energirenovering, så CO2-udledningen fra boligens daglige drift minimeres.

Skal du sælge din eksisterende bolig og har brug for en tilstandsrapport? Se hvad en tilstandsrapport fra EBAS kan gøre for dig.

Spørgsmål 5 – holdbarhed = bæredygtighed
Holdbarheden er altid det vigtigste, hvis du vil sikre dig, at dit byggeri er bæredygtigt.

Se svar på spørgsmål 5

Falsk. Holdbarhed er klart et parameter, når man skal tænke bæredygtigt. Men når det også handler om at sikre miljømæssig bæredygtighed, er det ligeså væsentligt, at man kender til graden af bæredygtighed i fremstillingen og nedbrydeligheden af byggematerialerne. Fx findes der mange meget holdbare materialer, som ikke er naturligt nedbrydeligt, og som udleder en del CO2 ved fremstilling. Derimod findes der også eksempler på naturligt forekommende og nedbrydelige materialer som træ med lang levetid, det er derfor er et godt valg, hvis man vil vælge grønne løsninger.