Sådan holder du din bolig i topform i de forskellige sæsoner

Sådan holder du din bolig i topform i de forskellige sæsoner

Som husejer kommer man ikke uden om pleje af boligen, og jo bedre man er til at prioritere vedligeholdelsen, jo sundere og mere attraktiv bolig får man

Forskellige niveauer af vedligehold
Nogle typer vedligehold er ganske enkelt kosmetiske og sikrer, at boligen fremstår fra sin bedste visuelle side. Andre er kritiske for boligens tilstand og har betydning for, hvor ofte og hvor meget boligen skal renoveres og dermed, hvad du kan forvente af løbende udgifter.

Som udgangspunkt er det vigtigste, at boligen er tæt, så der ikke trænger vand ind, som med tiden kan udvikle sig til fugtskader som råd og svampeskader, eller vise sig som afskalninger og skader i ydervægge eller fundamentet. Det gælder bl.a. facader, ruder og døre. Det kalder man i fagsprog for klimaskærme.

Husets tagrender, nedløbsrør og brønde (fx regnvandsbrønd) står også højt på listen. Her bør man sørge for, at de er renset for blade og skidt, så vandet kan passere og komme væk fra husets facade og sokkel.

Men hvornår på året er det mest oplagt at vedligeholde boligen? EBAS har lavet en vedligeholdelseskalender til dig, så du præcis ved, hvornår det er oplagt at fatte handskerne og komme i sving.

Vinter
Det er oplagt at fokusere på indendørs vedligehold af boligen. Vinteren er en god anledning til at tjekke, om vinduer er tætte, og om der generelt er kuldebroer i form af træk. Løsningerne varierer alt efter, hvor store udfordringer man har med kuldebroer og kan fx være efterisolering, nye tætningslister eller nye ruder. Derudover bør du holde øje med husets synlige vandrør og sikre dig, at de er tætte. Det kan du fx se, ved at forbruget pludselig stiger uregelmæssigt. En god idé er ligeledes at tjekke skunk- og tagrumme for evt. indtrængning af fygesne.

Hvis du heller ikke kan vente med at gå huset efter udendørs, kan du gå en runde en gang om måneden og tjekke for frostsprængninger i murværket.

Forår
I takt med de højere temperaturer og solens komme er det oplagt at give huset et udvendigt forårstjek. Du kan passende gå nedløbsrør og brønde igennem og sikre, at de er fri for blade og smuds, så vand kan passere. Derudover kan du gå husets sokkel og murværk igennem og tjekke for revner og sætninger. Du kan også kigge på husets træværk som fx udhæng for at sikre, at træet er sundt og uden rådskader.

Endelig giver det god mening at tjekke husets byggefuger udvendigt, om de slutter tæt.

Er taget over 10 år, bør du også kigge og få efterset, om taget og tagrender er tætte og intakte.

Forskelligt murearbejde er også oplagt, nu da frosten har sluppet sit tag.

Se her tre råd til at gøre dit hus forårsklart

Sommer
Når endelig solen brænder godt igennem og vejret holder tørt, er det et godt tidspunkt at male husets træværk. En tommelfingerregel siger, at temperaturer bør være mellem 10 og 25 grader og træværket skal helst have en luftfugtighed på 15 % eller derunder.Hvis tørvejret fortsætter, kan du give dig i kast med at lappe eventuelle utætheder i nedløbsrør og tagrender. Dette kan gøres med en bestemt type fuge.

Trænger træværket til udskiftning, er det ligeledes oplagt at gøre dette i tørvejr og det samme gælder, hvis husets ruder skal udskiftes.

Endelig bør du give husets tag et eftersyn og sikre, at det slutter tæt.

Efterår
Når sommeren går på held og bladene falder af træerne, er det højsæson for at forhindre tilstopning af nedløbsrør, tagrender og brønde.

Derfor bør du mindst en gang om måneden tjekke for blade. Selvom bladene er faldet af træerne, kan kraftig blæst hurtigt blæse tagrender fulde.

Har du brug for rådgivning og mere vejledning til, hvordan du løbende holder dit hus i topform? Hos EBAS har vi forskellige muligheder og produkter, der hjælper dig til netop dette. Tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 20 86 86 eller info@ebas.dk