Sådan forbedrer du din boligs energimærke

Sådan forbedrer du din boligs energimærke

Er du i tvivl om, hvad energimærket betyder for din boligs salgsværdi? Og hvad man selv kan gøre for at forbedre det? Så læs med her, når Bo Halm Andersen fra EBAS guider til tre forslag til energirenoveringer, der kan forbedre din boligs energimærke.

Der er forår i luften, og det betyder højsæson for boligjagt og dermed et nærmere kig på energimærkerne. Men hvad kan du egentlig selv gøre for at forbedre energimærkningen på dit hus? Et godt energimærke kan nemlig være afgørende ved et potentielt køb, ligesom det oftest er lig med en højere salgspris.

En god tommelfingerregel er, at husets salgsværdi typisk stiger, hvis der foretages energimæssige tiltag og forbedringer, forklarer Bo Halm Andersen, energikonsulent hos EBAS. Han har derfor tre bud på energirenoveringer, der kan føre din bolig én eller flere energiklasser i den positive retning.

Udskiftning af vinduer og døre
Energimærkningsskalaen går fra A2020-G, hvor A2020 er det mest energieffektive, mens G er det mindst effektive. Huse med de højeste energimærkninger er kendetegnet ved at være godt isoleret og have helt tætte vinduer og døre. Kan dine vinduer eller døre ikke holde ordentligt på varmen, vil en udskiftning derfor være en god investering, ligesom de nye materialer vil øge salgsværdien betydeligt. En velisoleret bolig har desuden et lavere energiforbrug og er derfor billigere at bo i.

Efterisolering
Er du interesseret i at mindske varmetab i boligen, men synes at udskiftning af døre, vinduer eller gulv er for stor en mundfuld, kan efterisolering være et udmærket alternativ. Der findes mange former for efterisolering, og det er individuelt, hvad der passer bedst til netop din bolig. Hulrumsisolering med sten-, papir- eller glasuldsgranulat i ydrevægge, isolering af skunker og lofter med batts, montering af tætningslister ved døre og vinduer eller fugning omkring gulvpaneler, er løsninger, der ikke er så omkostningstunge, men som stadig kan være med til at holde på varmen.

Udover at det giver en mere stabil varme og kan mærkes på udgifterne, forbedres indeklimaet også, når du efterisolerer. Husets indvendige overflader bliver generelt varmere, og det reducerer temperatursvingningerne. Den stabile varme er god for indeklimaet, da den er med til at begrænse risikoen for vækst af skimmel, tilføjer Bo Halm Andersen.

Energieffektivisering af varmesystem
Bruger du elradiator, der er dyr i drift, eller et gammelt oliefyr som primær opvarmningskilde, kan det være en idé at skifte over til et mere energieffektivt alternativ. Alt afhængig af husets udformning og dit nuværende varmesystem kan varmepumpen fx være en mulighed. Læs mere om varmepumpen og andre klimavenlige varmekilder her.

En udskiftning til et mere energieffektivt varmesystem er først og fremmest mere miljørigtigt og derfor også noget, som vægter positivt, når boligen energimærkes. Selvom selve udskiftningen af varmekilden kan være en omkostningstung affære, har det et stort besparelsespotentiale på den lange bane, uddyber Bo Halm Andersen.

Er du i tvivl om, hvilke løsninger der passer bedst til dit hus, kan du med fordel kontakte en energikonsulent fra EBAS, der kan give konkrete forslag, til, hvordan netop din boligs energimærke kan forbedres.

Læs her mere om Energimærkningens ABC