Reducer din boligs CO2-aftryk - det kan du gøre

Reducer din boligs CO2-aftryk – Her er hvad du kan gøre

Du ved garanteret godt, at røde bøffer og flyrejser har en stor og alvorlig indvirkning på vores samlede CO2-regnskab. Men hvad du måske ikke ved, er at hele 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug faktisk stammer fra boliger. Derfor har Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver i EBAS, samlet tre gode alternativer, du kan ændre derhjemme, som bidrager til at reducere den samlede CO2-udledning og samtidigt sikrer et bedre indeklima, der styrker helbredet og forebygger skader på boligen.

1. Efterisoler din bolig
Er din bolig fra før 1980, hvor de første store stramninger af isoleringskravene blev indført, kan du med fordel overveje at efterisolere, da det sørger for at holde bedre på varmen og derfor også giver en væsentlig reduktion af CO2. Efterisoleringen gælder både loft, vægge og etageadskillelser, og kan blandt andet inkludere hulmursisolering eller en indvendig og udvendig efterisolering af husets ydervægge. En forbedring fra ingen til fuld isolering i et 120 m2 stort hus kan derfor betyde en CO2-nedsættelse på op til 4.900 kilo om året og en halvering af varmeregningen. Til sammenligning udledes der 13,9 kilo CO2 pr. produceret kilo oksekød, hvor en gennemsnitlig dansker spiser omkring 14 kilo om året.

Udover den reducerede CO2-udledning og de sparede penge, sikrer en efterisolering også et bedre indeklima, hvilket kan have helbredsmæssige fordele for både din søvn og koncentrationsevne. Desuden kan efterisoleringen også være med til at holde din bolig ved lige gennem en nedsat risiko for kuldebroer og skimmelsvamp og derved sikre en højere pris ved et eventuelt senere salg.

2. Husk vinduerne
Ligesom der er mange penge at spare ved at isolere vægge og loft ordentligt, er det også vigtigt at huske vinduerne, hvor op til 30 pct. af varmen i et rum ellers risikerer at slippe ud. Ofte følger vinduerne en energimærkningsordning, hvor A-mærkede vinduer er de mest effektive. Har din bolig derfor ældre vinduer fra 1990’erne eller før, og oplever du ofte, at det trækker ind, kan du med stor fordel overveje at udskifte ruderne til mere energirigtige A-mærkede modeller eller gå fra 2- til 3-lags glas og opnår en bedre isolering. Du vil både opleve en øjebliklig forbedring og samtidigt kunne se resultatet på den kommende varmeregning.

 

Udskiftes gamle vinduer med nye A-mærkede, vil en almindelig husstand på omkring 120 m2 derfor kunne opleve en besparelse på varmeregningen på op til 20-25 %, ligesom CO2-udledningen formindskes væsentligt, da man gennem de nye vinduer mindsker det samlede varmetab.

3. Varm energirigtigt op med radiatoerne
Nogle gange kan små ting også gøre en stor forskel, og det gælder blandt andet, når det kommer til at udnytte hjemmets radiatorer. Ifølge Bo Halm Andersen er det nemlig langt fra alle, der udnytter deres radiatorer og dermed opvarmning korrekt, og det kan betyde, at varme går til spilde og udleder unødvendig CO2.

– Mange tror fejlagtigt, at det er en fordel kun at tænde for en enkelt radiator og lade den køre på fuld styrke, men i virkeligheden har det faktisk den modsatte effekt. Det er langt bedre og mere energivenligt at lade alle boligens radiatorer deles om opvarmningen, da det giver en mere ensartet varmefordeling og i sidste ende en mindre varmeregning, forklarer Bo Halm Andersen.

En tommelfingerregel siger, at for hver grad du skruer op på radiatoren, stiger den prismæssige udgift med ca. fem procent, og miljøet belastes med op til 250 kilo CO2 mere om året, hvilket svarer til en flyrejse tur-retur fra København til Berlin.

 

Vil du lære mere om kuldebroer, og hvordan du kommer af med dem, så læs med her.

Har du brug for en Byggesagkyndig til at kigge din bolig igennem sammen med dig? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.