Mange fordele: Få vished om boligens energimæssige tilstand med et energimærke

Mange fordele: Få vished om boligens energimæssige tilstand med et energimærke

Der kan være mange fordele ved at få et nyt energimærke. Udover at energimærket er lovpligtigt, når du skal sælge din bolig, giver det dig også klar besked om din boligs energimæssige tilstand. Og vælger man at følge anbefalingerne om de energioptimeringer, man får tilsendt i rapporten, vil det både kunne mærkes i forhold til komfort og økonomi. Nationalt set er der et stort potentiale for energiforbedringer i danske boliger, og det vil også have en mærkbar effekt på CO2-udledningen.

Men hvad er et energimærke egentlig?

Rådgiver fra EBAS Bo Halm Andersen er en af dem, der dagligt arbejder med energimærker i enfamiliehuse.

”Når vi laver energimærker, gennemgår vi alt i boligen i forhold til varme- og energiforbrug. Vi kigger også på for eksempel isolering og vinduer. Til sidst putter vi alle data og opmålinger ind i et program, som derefter udregner energimærket meget nøjagtigt,” siger Bo Halm Andersen og fortæller, at man derefter modtager en rapport med sit energimærke samt forslag til energiforbedringer, der i sidste ende – hvis de efterleves – vil kunne øge komforten, sænke omkostninger til forbrug samt gøre boligen grønnere og mere attraktiv.

”Hvis vi er ude i et ældre hus, der ikke har isolering i hulmuren, vil det netop være et af de forbedringspunkter, vi påpeger i rapporten,” siger Bo Halm Andersen.

Der vil også være overslagspriser på, hvor stor en investering forbedringen kræver, og hvor lang tid det tager at vinde investeringen hjem igen.

”Der vil kunne laves mærkbare energiforbedringer i alle huse med energimærke C og ringere,” siger Bo Halm Andersen.

Få tilskud til dine energiforbedringer

Danmark har et mål om en 70 procents reduktion af vores CO2-udledning i 2030.

I dag kommer en væsentlig del af CO2-udledningen fra vores boliger, bygninger og fra byggeriet, hvilket betyder, at energiforbedringer i private boliger vil være et anseeligt bidrag til den samlede reduktion.

Og nu er der hjælp at hente, hvis man ønsker at erstatte det gamle oliefyr, udskifte de gamle vinduer eller isolere hulmuren.

For primo 2021 står Energistyrelsen klar med en tilskudspulje på 375 millioner kroner, hvor danske boligejere kan søge om tilskud til energioptimerende renoveringer.

Faktisk kan størstedelen af danske boliger nemlig energiforbedres, da otte ud af ti enfamiliehuse har energimærke C eller ringere.

Men i de fleste tilfælde kræver det et gyldigt energimærke, hvis du vil søge puljen.

 

”Energimærket giver som sagt overblik over boligens energimæssige stand, og anvisninger til, hvordan man gør boligen mere energioptimeret – og ud fra den vil man derfor også kunne vurdere, hvilke tiltag man kan søge puljen om,” siger Bo Halm Andersen og pointerer, at han også i høj grad oplever, at interessen for et godt energimærke er stigende.

 

 

 

”Når jeg yder køberrådgivning til boligkøbere, oplever jeg i stigende grad, at folk spørger ind til og går op i et godt energimærke. Sådan var det ikke i så høj grad førhen. Det kan altså være attraktivt at forbedre sit energimærke,” siger Bo Halm Andersen.

Mange fordele: Få vished om boligens energimæssige tilstand med et energimærke