Livsfarligt rod eller sirlig orden? Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer

Livsfarligt rod eller sirlig orden? Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer

Det ser måske pænt ud. I hvert fald på overfladen. Men bag stikkontakten gemmer sig en labyrint af gamle ledninger, som kan kortslutte hvert et øjeblik, og på loftet ligger der møre stofledninger og venter på en gnist. Overholder dine elinstallationer i hjemmet lovgivningen, eller er de ligefrem livsfarlige? Energivenlig by EBAS guider dig til at få orden på dine elinstallationer i hjemmet, så du kan sove trygt om natten.

Hvorfor holde orden på det, du ikke kan se? Og strøm er vel strøm, så hvorfor overhovedet gå op i, om der er styr på hjemmets elinstallationer?

Selvom det er nærliggende for de fleste at fokusere på boligens byggetekniske tilstand og få udbedret den revnede mur eller skiftet det utætte vindue, er der god grund til at sikre, at der styr på strømmen i hjemmet.

Det kan nemlig være farligt eller ligefrem fatalt at lade være.

”Hvis hjemmets elinstallationer er gamle og ikke er blevet tilset i mange år, er der risiko for både kortslutning og brand, et ordentligt rap over nallerne, eller det der er værre. Derfor bør du altid få tjekket hjemmets elinstallationer igennem. Fx hvis du overtager en bolig, skal sælge den gamle, eller har fået lavet ændringer på installationerne,” fortæller Lars Haue, der er elektriker og serviceleder hos EBAS.

Her er de vigtigste ting at få tjekket.

Virker dit relæ?

Hpfi/RCD-relæet sidder ved eltavlen og måler strømmen, der løber ind og løber ud af hjemmet fra hjemmets elinstallationer. Relæet sikrer mod evt. personskader og fejl på ledningerne, der kan føre til livsfarligt stød, og skal fx kunne slå fra, hvis et barn står med en stikkepind inde i en stikkontakt.

Du kan tjekke, at dit relæ virker ved at trykke på ”testknappen”, der sidder på eltavlen. Virker relæet, slår det strømmen fra. Du kan tænde dem med det samme igen. Virker det ikke, skal du have en fagmand til at tjekke installationen.

Foruden personbeskyttelse blev det fra juli 2019 lovpligtigt at installere såkaldt transientbeskyttelse i nye boliger. Det vil sige beskyttelse til dine el-apparater mod evt. overspænding fra det større eksterne elnet.

Selvom du ikke har en ny bolig, er det en god idé at få installeret transientbeskyttelse, som en ekstra sikkerhed for dine el-apparater. Hør evt. en fagmand om dine muligheder.

Gammel eltavle?

Er din eltavle gammel eller med huller, bør du få udskiftet den. Eltavlen fungerer lidt som hjertet i hjemmets elinstallationer og har forbindelse ud til alt el i hjemmet.

Skal der skiftes sikringer i tavlen, er det en ældre tavle, som du med fordel kan skifte. Er der hul i tavlen, så der kan røres ved ledninger, er det både farligt og ulovligt.

Når eltavlen skiftes, vil du tilmed få ryddet op i gamle ledninger, der ikke længere er i brug, og du får en meget mere stabil og velfungerende elinstallation

Nye installationer i hjemmet?

Får du etableret elgulvvarme, en ny luft til luft varmepumpe, eller nye spots i loftet, er det en god idé i samme ombæring at få tjekket sammenhængen med de øvrige elinstallationer.

Har du selv forsøgt dig som elektriker, bør du som minimum få en autoriseret elinstallatør til at sikre, at installationen er udført korrekt. Både fordi det kan føre til skader, er lovpligtigt, og fordi det er farligt at lade være.

Er du i tvivl om, hvad du må gøre selv og hvad en fagmand skal gøre? Så læs med her

Få et eltjek

Gemmer dit hjem på farlige eller tvivlsomme elinstallationer, er det en fordel at få kigget hjemmets elinstallationer efter i sømmene. Med et eltjek gennemgås hjemmets elinstallationer af en autoriseret installatør, der dels tjekker funktionsdygtigheden, og dels tjekker, om installationerne overholder de gældende lovkrav.

Det er både din sikkerhed for, at installationerne fungerer som de skal, og at de ikke er farlige.

Du kan læse mere om eltjekket eller bestille det her

Faglighed skaber tryghed

Hos EBAS bruger vi altid faguddannet og autoriseret personale til vores opgaver. Det sikrer dig, at du får udført arbejdet efter alle gældende lovkrav, og dermed får du den bedste forudsætning for at sikre orden på hjemmets elinstallationer og undgå livsfarligt rod.

Livsfarligt rod eller sirlig orden? Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer