Kom nemmere gennem hussalget med en Førsynsrapport

Kom nemmere gennem hussalget med en Førsynsrapport

Mange boligejere er nervøse for Tilstandsrapportens dom, når de skal sælge deres hus. For lige netop den rapport kan have stor betydning for et hussalg. Men med en Førsynsrapport fra EBAS kan sælger komme overraskelserne i forkøbet og ovenikøbet få mulighed for at udbedre skader, der ville være endt i selve Tilstandsrapporten.

Hvad er en Førsynsrapport?
Selve Førsynsrapporten er en slags forhåndsvisning af boligens tilstand, inden den endelige og gældende Tilstandsrapport laves.

På den måde får sælger overblik over skader og forhold, der ville tage sig dårligt ud i en Tilstandsrapport, f.eks. som en K3, og mulighed for at udbedre dem, inden rapporten skrives.

Som sælger har man en måned til at udbedre skaderne. Derefter kommer den byggesagkyndige på besøg igen for at vurdere forholdene, og så udarbejdes den egentlige og gældende Tilstandsrapport.

Derfor bør du vælge en Førsynsrapport
Vil du gerne skabe overblik og sikre, at din bolig frikendes for grimme k3’ere og spekulative bemærkninger, er der oplagt at få udarbejdet en Førsynsrapport.

Med Førsynsrapporten får du blandt andet:

  • Bedre overblik over din boligs tilstand
  • Mulighed for at udbedre skader inden potentielle købere ser din bolig
  • Mere attraktiv bolig for købere
  • Mere tryghed omkring boligsalget

Sådan opnår du kortere liggetid for din bolig
For mange husejere, som overvejer at sælge deres bolig, er store prisnedslag og lang liggetid det store skrækscenarie. Er du i tvivl om, hvordan din bolig tager sig ud i købers øjne, kan du få et ’sneak peek’ på tilstandsrapportens K1, K2 og K3 med en førsynsrapport, råder byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS

Den lave rente har længe betydet stor aktivitet på boligmarkedet. Går du med tanker om at sælge din bolig, bør du, inden du kontakter en ejendomsmægler, overveje, hvordan dit hus fremtræder i potentielle køberes øjne. Sådan lyder rådet fra energikonsulent og byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS, der bl.a. beskæftiger sig med køberrådgivning og udarbejder tilstandsrapporter.

Når potentielle købere vurderer et hus, er det ikke kun salgspris og beliggenhed, der er afgørende for købsbeslutningen. Også husets stand og skader i tilstandsrapporten har stor betydning for køberens valg. For at gøre dit hus mere attraktivt på markedet, kan det derfor være en god idé at få styr på husets skader. Så giver dit hus et bedre førstehåndsindtryk hos mulige købere – både på papir og ved fremvisningen, fortæller han.

Et kig i krystalkuglen på Tilstandsrapporten
En lang tilstandsrapport med en række alvorlige anmærkninger kan skræmme potentielle købere væk, allerede inden de har set dit hus. Når du sætter dit hus til salg, kan det derfor være en god idé at få udarbejdet en førsynsrapport. Den giver dig nemlig et kvalificeret bud på, hvad der vil blive slået ned på i tilstandsrapporten, og hvad der kan springe en køber i øjnene.

Hvordan er skader kategoriseret i tilstandsrapporten? Læs mere her

Når du sætter dit hus til salg, er det et krav at få udarbejdet en tilstandsrapport, hvis du som sælger ikke vil stå med et 10-årigt ansvar for husets synlige fejl og mangler. Med en førsynsrapport kan du få et overblik over, hvilke skader på huset en beskikket byggesagkyndig vil påpege i tilstandsrapporten. Dem har du så mulighed for at udbedre, inden en potentiel køber rynker panden, når han eller hun læser tilstandsrapporten, fortæller Bo Halm Andersen og fortsætter:

Mange skader, som bliver nævnt i tilstandsrapporten, behøver ikke at være dyre at få udbedret. F.eks. kan et lille hul i taget blive anmærket som en alvorlig K2- eller en kritisk K3-skade. Det lille hul kan du dog ofte nemt og billigt lappe, hvis du er klar over, at det er der.

En førsynsrapport bliver udarbejdet af en beskikket byggesagkyndig og koster typisk omkring 2.000 kr. Når førsynsrapporten er udført, har du en måned til at få udbedret de nævnte skader, hvis du ønsker det. Herefter kommer den byggesagkyndige igen og besigtiger huset til tilstandsrapporten.

Du kan i forbindelse udarbejdelsen af din Tilstandsrapport bestille en Førsynsrapport til 5400 kroner inkl. Tilstandsrapport. Du kan med fordel bestille en Tryghedspakke hos EBAS, hvor Førsynsrapporten blandt andet også vil indgå til 2000 kroner. Hør mere og bestil på tlf. 70 20 86 86 eller info@ebas.dk