Jagten på det perfekte indeklima: Opnå en sund bolig og et godt helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Opnå en sund bolig og et godt helbred

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet – og lige nu mere end normalt. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske.

Et dårligt indeklima kan både være skidt for boligen i form af fugt og skimmel – men det kan også være dårligt for os i form af hovedpine, allergier, astma og generel utilpashed.

Men hvordan opnår vi det perfekte indeklima?

Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos EBAS, giver her sine bedste råd til at opnå et indeklima, der sikrer både din og boligens sundhed.

Til dig uden genvindingsanlæg

Det er vigtigt at holde fokus på indeklimaet – især, hvis du bor i et hus uden genvindingsanlæg, som rigtig mange gør. Ifølge Bo Halm Andersen er det vigtigste og bedste råd ganske almindelig udluftning.

”Vi anbefaler, at man lufter ud to-tre gange dagligt af fem minutters varighed. Det er vigtigt, at der kommer gennemtræk. På den måde får man fugtig og forurenet luft udskiftet. Et af boligens værste fjender er fugt, og når der ikke er automatisk udluftning i boligen, er fugt noget af det, der ophober sig mest af,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at fugtskader kommer med tiden og kan ses som mørke aftegninger på for eksempel vægge.

 

”Det er vigtigt at lufte ud, men samtidig skal du huske ikke at lufte for meget ud – især i de kolde måneder. Ofte ser man, at folk har vinduet i soveværelset åbent i flere timer, og det er en rigtig dårlig ide, da der så vil skabes kondens, når den kolde luft møder de varme vægge. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet, som er fugt. Så luft kun ud i fem minutter ad gangen,” siger Bo Halm Andersen.

 

Man kan – foruden udluftning – nedbringe sit fugtniveau i boligen ved at lade være med at tørre tøj indenfor og samtidig åbne et vindue på badeværelset, når man har været i bad.

Jagten på det perfekte indeklima: Opnå en sund bolig og et godt helbred
Jagten på det perfekte indeklima: Opnå en sund bolig og et godt helbred

Men det er ikke kun fugtig luft, der bidrager til et dårligt indeklima. Et dårligt indeklima består også af støv, partikler og pollen.

”Her i de mørke vintertider, synes mange det er hyggeligt at tænde stearinlys. Hvis ikke man helt kan undvære stearinlys, så skal man huske at lufte ud, når man slukker dem, da man ellers vil gå i seng og indånde de skadelige partikler, som stearinlys udskiller,” siger Bo Halm Andersen.

Det samme er gældende omkring mados. Når vi laver mad, bliver boligen påvirket af skadelige partikler.

Så hvis ikke man har en emhætte med meget sug i, kan man supplere med et åbent vindue. På den måde udsætter man sig selv for færreste mulige skadelige partikler.

 

Er du i tvivl om, hvordan du skal vedligeholde din bolig, så den – foruden et godt indeklima – holder sig sund og i god stand? Hos EBAS tilbyder vi et Boligeftersyn, som giver dig et 360 graders overblik over boligens tilstand og dine muligheder for at forbedre den og reducere energiforbruget – kort sagt alt det, du har brug for til at sikre dig en velholdt, sund og energivenlig bolig nu og i fremtiden. 

Til dig med genvindingsanlæg

Med et genvindingsanlæg, eller ventilationsanlæg, som de også kaldes, er du allerede rigtig godt på vej mod et perfekt indeklima. Men kun, hvis anlægget har de bedste forudsætninger og virker optimalt.

Hvis du står overfor at skulle have installeret et genvindingsanlæg, anbefaler Bo Halm Andersen at du hyrer en professionel installatør – hvilket ofte også følger med i entreprisen, hvis du brygger nyt hus. Den professionelle installatør sørger nemlig for at forhåndsindstille dit anlæg, så det efterfølgende fungerer helt efter bogen. Hvis ikke anlægget installeres korrekt, vil man kunne føle træk og støj – og i værste tilfælde vil man kunne få store problemer med fugt, da nyere huse er meget tætte.

Det er derfor også vigtigt, at du ikke selv begynder at skrue eller dreje på de spjæld (udluftningskanalerne), der er placeret i de forskellige rum, da de er installeret fra begyndelsen.

Selvom du har genvindingsanlæg, er det vigtigt, at du husker at skifte filtret cirka hver tredje-fjerde måned. Hvis ikke filtret bliver skiftet, vil anlægget ikke virke optimalt, og du får dermed et ringere indeklima. Normalt sidder genvindingsanlægget i tagrummet, og det er også her, der skal skiftes filter.
Selvom genvindingsanlægget i sig selv sørger for et godt indeklima, så skal man stadig huske at lufte ud manuelt.

En tommelfingerregel er, at man bør lufte ud to-tre gange dagligt – med gennemtræk – af fem minutters varighed. Det, kombineret med genvindingsanlægget, vil sørge for et nærmest perfekt og sundt indeklima.

”Anlægget sørger hele tiden for det optimale indeklima, da fugtig luft, partikler, mados og lignende bliver skiftet ud med frisk luft. Men et genvindingsanlæg kan være besværligt at installere i ældre huse, da rørene fylder en del i konstruktionen, så man ser det ofte i nyere huse,” forklarer Bo Halm Andersen.

Er du i gang med en større renovering eller ved at bygge nyt? Du kan netop nu få tilskud til for eksempel et genvindingsanlæg, da du via en ny tilskudsordning kan ansøge om midler til energiforbedringer i hjemmet. Tilskudsordningen kan søges af alle helårsboligejere med et gyldigt energimærke – det vil sige et energimærke fra 2012 og frem.

Er dit energimærke ikke længere gyldigt, er det muligt at få tilskud til et nyt, som giver adgang til resten af tilskudspuljen. Læs mere og bestil et energimærke hos EBAS her.