Artikel

Guide: Forskellen på byggetekniske regler og anbefalinger


Når du – eller professionelle fagfolk – renoverer eller bygger nyt, er der en række byggetekniske krav og regler, der skal følges. Men der er også mange anbefalinger, der er værd at følge.

Her Er Forskellen På Byggetekniske Regler Og Anbefalinger

”Anbefalingerne handler om at få et bedre og mere holdbart produkt – hvilket også er grunden til at de fleste fagfolk arbejder efter anbefalingerne, da det sikrer det bedste byggeri i sidste ende og på lang sigt. Samtidig giver anbefalingerne også bare rigtig god mening,” forklarer Bo Halm Andersen, der blandt andet er uddannet tømrer og rådgiver her i NRGi.

Har du styr på, hvad der for eksempel kendetegnes som en anbefaling? Og hvad der går under kategorien krav?

Byggetekniske krav indebærer alt inden for bygningsreglementet – for eksempel fald mod afløb på badeværelsesgulve, redningsåbninger, og krav til tæthed i nybyggeri.

Det er altså krav alle håndværkere og byggefirmaer skal overholde.

NRGi Rådgiver undersøger murværket på et hus

Undgå revner i murværket

Men som nævnt arbejder de fleste håndværkere og firmaer også efter anbefalinger.

Ved nybyg kan er det i nogle tilfælde, i forhold til bygningens længde, være et krav, at der skal udføres dilatationsfuger i formuren.

Men i forhold til en kortere længde på bygningen, er det ikke nødvendigvis et krav, men det kan være en rigtig fornuftig anbefaling for at undgå revner i murværket.

Hvis man bygger uden, har muren måske ikke tilstrækkelig mulighed for at arbejde, hvilket dermed kan give stor risiko for revner og sprækker.

Selvom dilatationsfuger ikke er kønne, minimerer de altså risikoen for skader i murværket.

Skal der vinduer på badeværelset?

Det er et krav, at der minimum skal være et vindue i alle opholdsrum, da man af brandtekniske årsager skal have to flugtveje.

Men det er anderledes med badeværelser. Der er det ikke et krav, men en rigtig god anbefaling, forklarer Bo Halm Andersen.

”De fleste, der bygger hus i dag, etablerer et vindue på badeværelset. Det er det rum i huset med mest fugt, og derfor giver det rigtig god mening med den udluftningsmulighed – selvom det ikke er et krav.

Er der dog badeværelser uden vinduer, så er det et krav med ventilation netop på grund af fugten,” siger Bo Halm Andersen.

Æstetiske anbefalinger

Nogle af anbefalingerne kan også handle om slut-udtrykket og æstetikken.

For eksempel forklarer Bo Halm Andersen, at man ved renovation af lofter sagtens kan male direkte oven på spartlingen af gipslofterne – men at det nemt kan give små revner.

Det er derfor en god anbefaling at sætte filt ovenpå for netop at undgå grimme revner og få en bedre slutfinish.

”Det forøger terrassen/træets levetid, hvis du hæver din træterrasse i stedet for at bygge den direkte på jorden.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Vælg materialer med omhu

Det samme er gældende for gulvmaterialet.

Der er ikke krav om at man for eksempel skal etablere fliser i et bryggers, men vælger man at etablere trægulv, vil det ofte blive hurtigere slidt og grimt på grund af vådt fodtøj og lignende.

En anden anbefaling er elastiske fuger på badeværelset, da de er mere fleksible end hårde fuger.

Igen handler det om, at materialerne skal kunne bevæge sig, hvilket er nemmere med en elastisk fuge, end en hård. På den måde undgår man igen risikoen for revner.

Giv træskuret ekstra lang levetid

Har man ønske om at opføre et træskur i haven, er det heller ikke et krav at de træstolper, du bruger som fundament til skuret, skal have en stolpesko på – altså være hævet over terræn.

Men det kan være en god ide at gøre det, så træværket holder længere og kan modstå fugten fra jorden. Det samme er gældende ved træterrasser.

”Det forøger terrassen/træets levetid, hvis du hæver din træterrasse i stedet for at bygge den direkte på jorden. Det er helt klart en anbefaling for netop at undgå råd,” siger Bo Halm Andersen.

Stor fordel at kende forskellen

Ifølge Bo Halm Andersen er det en fordel at have styr på, hvad der er krav, og hvad der er anbefalinger – også selvom mange håndværkere og byggefirmaer retter sig efter anbefalinger.

”De er jo også interesserede i at levere det bedste slutresultat, men det er godt at have styr på som bygherre, så man selv kan navigere rundt i reglerne og kan tage de rette samtaler og diskussioner med håndværkerne på det rette grundlag,” siger Bo Halm Andersen og pointerer, at det er en god ide at tage snakken med håndværkerne inden de går i gang, så man kan forventningsafstemme og sikre sig, at de også følger anbefalingerne og ikke kun kravene.

Vil du læse mere?

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Slip Bekymringerne Ved Nybyg Det Kan En Byggesagkyndig Hjælpe Dig Med 2 (1)

Nybyggeri: Sådan kan en byggesagkyndig hjælpe dig

Har du kastet dig over nybyggeri? Med en byggesagkyndig kan du få hjælp under hele byggeprocessen, så du får drømmehuset. Læs mere om det her.

11.08.2020

Reducer Din Varmeregning Ved At Skrue Op For Radiatorerne

Reducer din varmeregning ved at skrue op for radiatorerne

Der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis vi bruger vores radiatorer rigtigt. Vi viser dig hvordan. Her får du nemlig fem gode råd til at få det optimale ud af din radiator.

22.11.2019

Det Kan Din Nrgi Rådgiver Hjælpe Dig Med

Det kan din NRGi Rådgiver hjælpe dig med

Skal du købe, sælge, bygge eller renovere? Så er det god idé at få hjælp fra fagekspert. Her fortæller vi mere om, hvordan NRGi kan hjælpe dig.

02.08.2019