Her er fem fejl på elinstallationerne de fleste overser

Er du ved at købe hus? Her er fem fejl på elinstallationerne, de fleste overser

Når en bolig skifter hænder, læser den nye ejer ofte tilstandsrapporten, mens rapporten med fejl og mangler på elinstallationerne bliver glemt. EBAS guider til, hvad el-installationsrapporten dækker over, og hvilke typiske fejl i elinstallationerne, du skal være opmærksom på.

Når danskerne er på jagt efter en ny bolig, studerer vi ofte tilstandsrapporten grundigt for K1, K2 og K3, inden vi skriver under på købsaftalen. Men mange boligkøbere får ikke kigget nærmere på, hvilken stand husets elinstallationer er i, før de skriver under på købsaftalen. Og det kan både være dyrt og farligt.

Fejl i elinstallationer kan – hvis de er alvorlige – være farlige i værste tilfælde være skyld i brand, hvis de bliver fikset. Derfor er det vigtigt ikke kun at se på husets generelle stand i tilstandsrapporten, men også læse el-installationsrapporten grundigt igennem. Så ved du nemlig, om der er fejl eller ulovlige elinstallationer, inden du køber huset, fortæller energikonsulent og byggesagkyndig i rådgivningsvirksomheden EBAS, Bo Halm Andersen.

Han fortsætter:

Det kan også blive en dyr fornøjelse at udbedre fejlene, hvis de er af alvorlig karakter. Så er der mange fejl i el-installationsrapporten, kan du som køber måske forhandle et afslag i købsprisen.

 

Kortlægger elinstallationernes fejl og mangler

Siden 2012 har det været et lovkrav, at sælger, ud over tilstandsrapporten, også får udarbejdet en el-installationsrapport ifm. ejerskifteforsikring. En elinstallationsrapport skal give køberen et indblik i, hvilken stand husets elinstallationer som hovedtavlen, stikkontakter og afbrydere er i. Den beskriver også, om de er korrekt installeret efter gældende lovkrav og om de er funktionsdygtige.

En mindre alvorlig fejl i el-installationsrapporten kunne f.eks. være en manglende dåse ved lampeudtag, mens en mere alvorlig fejl kunne være en utilgængelig eller beskadiget el-tavle.

El-installationsrapporten har samme karakterskala som tilstandsrapporten og er gyldig i et år efter at den er udarbejdet. Rapporten bliver udarbejdet af en autoriseret elinstallatør.

Fem typiske fejl i elinstallationerne, du skal være opmærksom på:

  • Fejlstrømsafbrydere (HPFI-anlæg). Hvis den ikke er i orden, så kan det koste liv. Systemet bør man faktisk afprøve en gang hvert år. Hvis anlægget skal udskiftes, er der en pris på ca. 1500 kroner.
  • Hallogenspots. Hvis indbygningen til boligens halogenspots ikke er lavet ordentligt, for eksempel med forkerte kabler, eller de er sat for tæt på isoleringen, så kan det udløse brand. En udskiftning koster ca. 5-600 kroner per spot.
  • Sænkede lofter. Installationer, der ikke er udført rigtigt fra den eksisterende del af loftet til det nedsænkede loft, kan forårsage brand. Pris per rum: Mellem 1000 og 1500 kroner.
  • Elinstallationer, der ikke er udført korrekt, kan forårsage personskade og brand. Skal de skiftes, vil det koste mellem 5.000 g 10.000 kroner per rum afhængig af antallet af stikkontakter.
  • Hvis der ikke er jordledning, eller hvis det ikke er udført korrekt, kan det forårsage personskade. Det kan det koste mellem 5.000 og 10.000 per rum at lave afhængig af antallet af stikkontakter i rummet.

 

Brug for flere tips til boligkøbets rapporter? Så læs guiden til at forstå energimærket Fra A2020 til G: Her er Energimærkningens ABC