Artikel

Guide: Her er 5 fejl på elinstallationer, de fleste overser


Skal du købe bolig? Så skal du huske at tjekke, om elinstallationerne i dit nye hjem er, som de skal være. Vi viser dig, hvad en el-rapport dækker over, og hvilke fejl du typisk skal holde øje med.

Nrgi Rådgiver Undersøger En Stikkontakt

Når danskerne er på jagt efter en ny bolig, studerer vi ofte tilstandsrapporten grundigt for farverne rød, gul, grå og sort, inden vi skriver under på købsaftalen.

Men mange boligkøbere - særligt førstegangskøbere - får ikke kigget nærmere på, hvilken stand husets elinstallationer er i, før de skriver under på købsaftalen. Og det kan både være dyrt og farligt.

NRGi Rådgiver undersøger et relæ

Pas på alvorlige fejl i elinstallationerne

Fejl i elinstallationer kan – hvis de er alvorlige – være farlige i værste tilfælde være skyld i brand, hvis de ikke bliver fikset.

"Derfor er det vigtigt ikke kun at se på husets generelle stand i tilstandsrapporten, men også læse el-installationsrapporten grundigt igennem.

Så ved du nemlig, om der er fejl eller ulovlige elinstallationer, inden du køber huset," fortæller energikonsulent og byggesagkyndig i NRGi, Bo Halm Andersen.

Det kan også blive en dyr fornøjelse at udbedre fejlene, hvis de er af alvorlig karakter. Så hvis der er mange fejl i el-rapporten, kan du som køber måske forhandle dig frem til et afslag i købsprisen.

Kortlægger elinstallationernes fejl og mangler

Siden 2012 har det været et lovkrav, at sælger, ud over tilstandsrapporten, også får udarbejdet en el-installationsrapport ifm. ejerskifteforsikring.

En elinstallationsrapport skal give køberen et indblik i, hvilken stand husets elinstallationer som hovedtavlen, stikkontakter og afbrydere er i.

Den beskriver også, om de er korrekt installeret efter gældende lovkrav og om de er funktionsdygtige.

En mindre alvorlig fejl i el-installationsrapporten kunne f.eks. være en manglende dåse ved lampeudtag, mens en mere alvorlig fejl kunne være en utilgængelig eller beskadiget el-tavle.

El-rapporten har samme karakterskala som tilstandsrapporten og er gyldig i et år efter at den er udarbejdet. Rapporten bliver udarbejdet af en autoriseret elinstallatør.

Fem typiske fejl i elinstallationerne, du skal være opmærksom på:

  • Fejlstrømsafbrydere (HPFI-anlæg): Hvis den ikke er i orden, så kan det koste liv. Systemet bør man faktisk afprøve en gang hvert år. Hvis anlægget skal udskiftes, er der en pris på ca. 1500 kroner.
  • Hallogenspots: Hvis indbygningen til boligens halogenspots ikke er lavet ordentligt, f.eks. med forkerte kabler, eller de er sat for tæt på isoleringen, så kan det udløse brand. En udskiftning koster ca. 5-600 kroner per spot.
  • Sænkede lofter: Installationer, der ikke er udført rigtigt fra den eksisterende del af loftet til det nedsænkede loft, kan forårsage brand. Pris per rum: Mellem 1000 og 1500 kroner.
  • Forkerte elinstallationer: Elinstallationer, der ikke er udført korrekt, kan forårsage personskade og brand: Skal de skiftes, vil det koste mellem 5.000 g 10.000 kroner per rum afhængig af antallet af stikkontakter.
  • Manglende jordledning: Hvis der ikke er jordledning, eller hvis det ikke er udført korrekt, kan det forårsage personskade. Det kan det koste mellem 5.000 og 10.000 per rum at lave afhængig af antallet af stikkontakter i rummet.

Vil du læse mere?

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 1

Behandler du din bolig som din bil? Få et Boligeftersyn

Når du køber bil, er det naturligt at få lavet service på den flere gange – for man vil jo gerne være godt kørende og undgå skader. Det samme er ikke ligeså naturligt med boligen. Og det er en skam.

19.06.2020

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus

Guide: Sådan vælger du de rigtige vinduer til dit hus

Uanset om du skal bygge nyt eller renovere, er det en stor beslutninger at vælge vinduer. Her får du vores bedste råd, så du bliver klogere på, hvad du skal investere i.

24.09.2021

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

Sådan forbedrer du din boligs energimærke

Vil du forbedre husets energimærke? Vi giver dig 5 forslag til energi­forbedringer, der kan forbedre din boligs energimærkning og potentielt få dit hus til at stige i værdi.

07.03.2024

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 3

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

09.04.2021