Har du styr på byg-selv reglerne?

Har du styr på byg-selv reglerne?

Er du boligejer og drømmer om selv at opføre et skur, drivhus eller carport på din grund? Men er du i tvivl om, hvad du skal være opmærksom på?

Det er ikke altid ligetil, når byg-selv-projekter skal realiseres. For der er både regler at tage hensyn til, samtidig med at hænderne skal være skruet ordentligt på.

Bygningssagkyndig hos EBAS, Bo Halm Andersen, giver her sine bedste råd til gør-det-selv-typerne, der gerne vil kaste sig ud i at bygge såkaldte mindre sekundære byggerier som skure, drivhuse, carporte og overdækkede terrasser.

For der nemlig ingen lov, der dikterer, at du ikke må gøre det selv. Dog skal der autoriserede fagfolk til, hvis der skal installeres el, vand og lignende, og de sekundærer byggerier må ikke bruges til beboelse.

 

Hent information hos kommunen

Inden man går i gang med at opføre skuret eller carporten, er noget af det vigtigste at tage kontakt til kommunen. For der kan være en lokalplan eller restriktioner, der betyder, at man skal være ekstra opmærksom.

Det er rigtig ærgerligt, hvis man er nødt til at pille sit skur ned igen, fordi man ikke var opmærksom. Det er sjældent noget til hindring for, at man kan opføre et skur, men der er mange regler, så derfor er det altid en god ide at tjekke op på det,” siger Bo Halm Andersen og fortæller, at man som husejer desuden altid har pligt til at melde byggerierne på sin grund – uanset størrelse – til Bygnings- og Boligregistret (BBR).

 

Hold afstand til naboen

Generelt er der også nogle afstands- og størrelsesmæssige regler, man skal overholde.

Hvis ikke kommunen dikterer specielle regler, skal der som minimum holdes 2,5 meters afstand til naboens grund. (5 meter ved sommerhuse).

Derudover skal der søges om byggetilladelse, hvis det samlede areal af de sekundære byggerier overstiger 50 kvadratmeter.

Hvis man bygger en lukket garage i tilknytning til sit hus, skal man også være sikker på, at døren fra garagen ind til huset overholder de brandmæssige krav,” siger Bo Halm Andersen.

Pas på vind og vejr

Selvom der ikke er håndværksmæssige krav til de projekter, man bygger, bør man alligevel være opmærksom på, om skuret, drivhuset eller carporten kan holde til vind og vejr. Blandt andet skal det kunne holde til sne- og vindlast, og man skal sørge for, at det ikke vælter.

”Det er nemt at teste, om skuret er afstivet ordentligt. Man kan prøve at skubbe til det. Giver det efter, er det ikke godt nok. Hvis skuret eller carporten bliver skæv med tiden, er det heller ikke ordentligt,” siger Bo Halm Andersen og fortæller, at bygger man i træ, skal træet helst ikke være i berøring med jorden.

Det er nemt at putte en træstolpe ned i jorden som bærende element, men den rådner hurtigt. Det er derfor bedre, at træ ikke bruges som stolpe direkte ned i jorden, men at træstolpen er sat ned i en sokkelsko, så træet ikke bliver fugtigt. Mange skure er også bygget i træ, og en god huskeregel er, at træet skal hæves mindst 10 centimeter over terræn,” siger Bo Halm Andersen.

Har du styr på byg-selv reglerne?

Husk forsikringerne

Når carporten er rejst eller træet er kløvet og lagt i brændeskuret, skal man huske at tjekke, om de nye byggerier er omfattet af forsikringen.

Det vil være rigtig ærgerligt, hvis man har brugt meget tid, energi og penge på sit byggeprojekt, og for sent finder ud af, at det ikke automatisk var forsikret,” siger Bo Halm Andersen.

Sekundære byggerier omfatter garage, carport, drivhus og forskellige slags skure/udehuse. Der gælder andre regler for større byggerier såsom lysthuse, udestuer, vinterhaver og pavilloner.