Guide til den mangeårige husejer: Det skal du huske at vedligeholde

Guide til den mangeårige husejer: Det skal du huske at vedligeholde

Der følger flere vedligeholdelsesopgaver med i pakken som husejer, end som lejer. Og især hvis du har været husejer i mange år, skal du huske at give din bolig opmærksomhed jævnligt – for ellers kan små uopmærksomheder udvikle sig til uoverskuelige og dyre skader.

Men hvad er det egentlig, du skal være opmærksom på, når du har haft hus i mange år? Bo Halm Andersen, der er rådgiver ved EBAS, giver dig her fem gode råd til, hvordan du tjekker og vedligeholder dit hus – så du kan være på forkant med skaderne og opretholde en sund bolig.

1. Facaderne

Jo ældre et hus er, jo mere skal du være opmærksom på fugerne i murværket.

Fuger kan nemlig nedbrydes med årene på grund af vind og vejr – og hvis de ikke er tætte nok, kan der sive vand ind i hulmuren.

Det kan i værste fald betyde fugtskader, hvis ikke man er opmærksom på at få efterfuget de mangelfulde fuger.

Det samme gør sig gældende ved soklen, hvor man skal være opmærksom på at få fikset revner og sprækker, så vandet heller ikke der kan sive ind.

2. Udhæng

Mange ældre huse er bygget med udhæng. Udhæng beskytter vinduer og murværk mod vind og vejr – men hvad med selve udhænget?

Mange huse er bygget med udhæng af træ – og for at træet har de bedste forudsætninger og holder længst tid, skal det som tommefingerregel vedligeholdes og males hver 5. år.

Hvis dit udhæng af træ trænger til udskiftning, kan du ofte tjekke det med en skruetrækker. Hvis skruetrækkeren går igennem træet er det råddent og skal skiftes.

Hvis du har en bolig uden udhæng, stiller det større krav til opmærksomhed omkring murværk og vinduer – da det dermed er mere udsat for vind og vejr.

Oprethold en sund og skadesfri bolig med et EBAS Boligeftersyn. Med et Boligeftersyn kommer en kompetent rådgiver forbi og gennemgår din bolig sammen med dig. Her får du fuldt overblik over boligens tilstand, vedligeholdelsesopgaver fremadrettet – og du bliver samtidig også oplyst om mulighederne for at forbedre og reducere boligens energiforbrug i fremtiden. Ring og hør nærmere på 70 20 86 86.

3. Tag

Et af de steder, en skade kan være dyr og uoverskuelig er i tagkonstruktionen.

Derfor skal man være opmærksom på huller eller revner i tagstenene, så man undgår fugt i konstruktionerne.

Hvis man ikke har en 1. sal, kan man typisk kravle op i tagrummet i dagslys og se, om der kommer lys ind.

Hvis der siver lys ind, skal man sørge for at lappe hullet eller skifte tagstenen – og derudover tjekke, om der er kommet en fugtskade nedenunder hullet.

Har man en 1. sal, kan man enten via en stige kravle op udefra og tjekke taget – eller stå og kigge på taget fra et af vinduerne på 1. salen. Her skal man kigge efter revner og knækkede tagsten.

4. Badeværelser

Den store vand- og fugtpåvirkning, der foregår på badeværelser, er en stor årsag til, at netop fugerne i brusekabinerne ikke holder evigt. Derfor skal man jævnligt tjekke, om fugerne trænger til en opfriskning.

Hvis fugerne mister sin virkning og revner eller tørrer helt ud, kan der sive vand ind i den bagvedliggende konstruktion, hvilket kan give fugtskader på længere sigt.

Guide til den mangeårige husejer: Det skal du huske at vedligeholde
 

5. Rør

I ældre huse blev vandrørene ofte udført i stål. Og dem skal man være opmærksom på, hvis man vil undgå en vandskade. For er det tid til at skifte stålrørene ud, vil man først kunne se rust på rørene – og senere, når det er alvorligt, vil de tære og til sidst springe.

Derfor opfordrer Bo Halm Andersen til, at man en gang om året – for eksempel i forbindelse med at man tjekker og åbner termostaterne på radiatorerne – tjekker sine synlige stålrør for rust.