Guide: få dit hus klar til foråret

Guide: få dit hus klar til foråret

Det er tid til at finde arbejdshandskerne frem. For det er ikke kun garderoben, der skal friskes op nu, hvor temperaturene stiger. Det er nemlig også vigtigt at gøre dit hus forårsklar, hvis du vil forebygge skader, som efteråret og vinteren kan have bragt med sig.

Men hvad er det lige, du skal kigge efter, når du har arbejdshandskerne på – og hvor hård var vinteren egentlig ved dit hus?

Ifølge bygningssagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS er du klar til at nyde foråret, når du blandt andet har tjekket, hvordan dine tagrender ser ud.

”Der kan have samlet sig en masse skidt i tagrenderne over efteråret og vinteren. Tilstoppes de, kan det medføre fugtskader på husets facade. Derfor er det vigtigt at sørge for, at der er frit gennemløb”, siger Bo Halm Andersen og pointerer, at man også skal huske at tjekke, om tagrenderne er blevet skæve, så vandet ikke kan løbe mod nedløbsrøret.

Pas på taget
Som husejer er en af de helt dyre poster, når der kommer skader i tagkonstruktionen. Derfor er det, uanset årstid, altid en god ide at se dit tag efter i sømmene – især efter vinteren, hvor fygesne blandt andet kan betyde fugtskader.

”Fygesne kan finde vej ind på loftet selv gennem de mindste sprækker. Når det smelter, kan det give vandskader og efterfølgende problemer med fugt og skimmelsvamp. Det kan blive en meget dyr affære, og det er derfor vigtigt at tjekke taget fra loftsiden. Derudover er det også en god ide at tjekke, om alle tagsten er intakte og ligger korrekt, så der ikke kan trænge vand ned”, siger Bo Halm Andersen og forklarer, at også ståltag og tagpap skal tjekkes for huller.

”Hvis der er større skade, bør du ringe til en tagtekniker, der kan vurdere, om taget kan repareres eller skal udskiftes”, siger han.

Tjek fugerne på facaden
Vinteren er også hård ved husets facade, hvor især fugerne i murstenshuse er særligt udsatte. Ifølge Bo Halm Andersen kan man skrabe på mørtlen for at se, om den er skrøbelig.

”Vinterens minusgrader kan forårsage frostspringninger, som får mørtlen til at smuldre væk. Sker det, skal mørtlen mellem murstene kradses ud og fuges op igen. Hvis dit hus har en pudset facade, skal du kigge efter revner, skjolder og løst puds. Det kan dække over fugt- og frostskader, som skal udbedres, hvis ikke det skal forværre sig selv”, siger han.

Hvis du har træværksfacader, er det en god ide at kigge efter, hvordan farven har udviklet sig. Er træet lysnet, er det et tegn på, at det trænger til træbeskyttelse, hvorimod det kan være tegn på svamp, hvis træet er skjoldet med mørke lag.

Soklen er mest udsat
Et andet udsat sted er soklen, som på grund af vinterens barske vejr især kan udvikle uoverskuelige skader, hvis ikke man er opmærksom.

”Du skal kigge efter revner og sprækker. De kan nemlig transportere fugt fra jorden op i husets fundament og videre op i boligen. Det er dog stor forskel på revnernes omfang, og derfor skal du undersøge, om det blot er en revne, der skal pudses op eller en større skade, som kræver en omfattende renovation. Hvis revnen er fortsat op i murværket, er skaden muligvis mere omfattende”, siger Bo Halm Andersen.

Vådt træ udvikler råd
Til sidst er det ifølge Bo Halm Andersen en god ide at tjekke vinduer og døre. Udover at finde ud af, om ruderne er punkteret, er det en god ide at have fokus på, hvordan tilstanden på træværket er.

”Et trick er at forsøge at stikke en skruetrækker ind i trærammen. Hvis du kan få den tre til seks millimeter ind, er det et tegn på, at træet er meget fugtigt og muligvis kan have taget skade. Kan du få skruetrækkeren længere ind, er træet muligvis angrebet af råd, og karmen bør derfor udskiftes”, siger Bo Halm Andersen.

Går du og tænker på at købe bolig, men er usikker på drømmehusets tilstand? Så læs her mere om vores Køberrådgivning.