Grønne planter forbedrer indeklimaet

Grønne planter forbedrer indeklimaet

Planter er fast inventar i de fleste hjem. Nogle bruger dem til indretning, mens andre værner om dem. Men faktisk er det positivt for både krop og sjæl at omgive sig med planter som Fredsliljer og Svigermors skarpe tunge, for de har en positiv effekt på indeklimaet.

ifølge Gitte Frydensberg, der er design- og indretningskonsulent hos Jydsk Planteservice, forhøjer planter luftfugtigheden og renser luften i boligen.

”Har man problemer med tør luft i hjemmet, hvor det for eksempel kan være svært at gå med kontaktlinser, er det en god ide at anskaffe sig planter. De vil nemlig afhjælpe problemet ved at øge luftfugtigheden. Det samme gør sig gældende, hvis man tit oplever at få stød, når man rører ved ting. Man kan altså påvirke luftfugtigheden med planter,” siger Gitte Frydensberg.

Dog bør luftfugtigheden i hjemmet ikke være for høj, da det kan give anledning til for eksempel skimmelsvamp. Derfor er det anbefalet, at luftfugtigheden i hjemmet er mellem 25 og 65 procent. Om sommeren under 60 procent og om vinteren under 45 procent. En luftfugtighedsmåler kan købes i diverse byggemarkeder fra omkring 100 kroner.

Grønne planter forbedrer indeklimaet
Grønne planter forbedrer indeklimaet

Planter renser luften
Der findes også planter, der er specielt gode til at rense luften indenfor. Blandt andet som tidligere nævnt Fredsliljer og Svigermors skarpe tunge.

De renser luften for partikler via deres rodnet og blade. Hvis man ikke har haft planter i sit hjem og anskaffer sig nogle, vil man over tid kunne mærke en forandring,” siger Gitte Frydensberg og fortæller, at folk ofte glemmer soveværelset, når de dekorerer boligen med planter.

Der opholder vi os meget, og derfor må der gerne komme mere fokus på de plantetyper, der renser luften i netop det rum,” siger hun.

Det kan ikke måles præcis, hvor mange planter, der skal til for at mærke forskel. Men Gitte Frydensberg pointerer, at det ikke vil være forandring med bare én enkelt lille plante i vindueskarmen.

Mængden har noget at sige, men det kan være svært at vurdere præcis hvor mange, og det kommer også an på, hvilke udfordringer man har i sin bolig. Desuden spiller indretning også en rolle, for der skal også være plads til andet i hjemmet end bare planter, selvom der lige nu er meget fokus på planter, og at vi skal have masser grønt i vores hjem,” siger Gitte Frydensberg og forklarer, at planter er med til at gøre os glade.

Grønne planter giver os rigtig meget. Selvom det har nogle helt konkrete fordele for indeklimaet, skaber planter bare en glæde, som generelt har betydning for vores ve og vel,” siger Gitte Frydensberg.

Husk udluftning, lys og temperaturer
EBAS rådgiver Bruno Harald Philipson kan nikke genkendende til, at der er planter, der har en positiv effekt på indeklimaet, men at de dog ikke kan sikre et godt indeklima alene.

For ifølge ham er temperaturer, udluftning og dagslys de vigtigste parametre for et sundt og godt indeklima.

Ifølge Bruno Harald Philipson skal rumtemperaturen helst ligge i et interval omkring 21 og 24 grader afhængig af påklædning og aktivitetsniveau, men han påpeger, at det ofte ikke er muligt at gøre alle tilfredse.

Derudover er luftfugtigheden og affaldsstoffer i inde-luften som for eksempel CO2 og partikler fra tæpper, stearinlys, madlavning og brændeovne også vigtige parametre. Her kan udluftning være med til at sikre et godt indeklima, idet udluftning er med til at holde luftfugtigheden på et acceptabelt niveau samtidig med at affaldsstoffer og partikler i luften bliver fjernet.

Et dårligt indeklima har en negativ indflydelse på vores effektivitet og specielt på børn. Derfor er det vigtigt med god udluftning i blandt andet skoler,” siger Bruno Harald Philipson og forklarer, at vi også trives med meget dagslys.

Ofte vil vi gerne føle os tæt på naturen udenfor, og derfor er store vinduer populært. Dagslys er både godt for vores trivsel – og for humøret,” siger han.

Liste over de planter, der renser luften bedst.

Strålekurv

Duft-dracæna

Drageblodstræ

Vedbend

Buskpalme

Fredslilje

Svigermors skarpe tunge

 

Kilde: Jydsk Planteservice.