Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud

Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud

Vi går julen i møde med alt hvad det indebærer – og for mange indebærer det desværre også et besøg af ubudne gæster. Nemlig indbrudstyven. 

Det er ikke uvæsentligt at sikre sin bolig mod indbrud – så det bliver så besværligt som muligt for tyven at komme ind og løbe afsted med vores ting. Rådgiver fra EBAS Bo Halm Andersen giver her sine bedste råd til at forebygge indbrud.

”Det vigtigste er at sætte fokus på døre og vinduer, som er der, de fleste indbrudstyve kommer ind i boligen,” siger han.

Vinduer

Der er flere muligheder for at sikre dine vinduer. Ofte brækker tyven vinduet op med for eksempel et koben – ellers smadrer de en rude.

Hvis du vil gøre det besværligt for tyven at brække vinduet op, kan du sætte en anslagsskinne på vinduet nederst, så den dækker karm og vindue. På den måde vil tyven have sværere ved at få kobenet ind mellem karmen og vinduet. Dog skal du huske at bruge sikringsskruer, så tyven ikke bare kan skrue skinnen af igen.

Det er dog en meget synlig løsning. Du kan derfor også sikre dine vinduer ved at sætte et låsebeslag/sikringsbeslag på indvendigt. Det er en mindre synlig løsning, der sikrer, at vinduet er låst fast med karmen, så det igen er besværligt at brække vinduet op udefra. De kan for eksempel placeres i hjørnerne.

Ofte sidder ældre ruder også fast med glaslister. Ved indbrud ser man, at indbrudstyvene kan tage listerne af og derved tage ruden ud. Man kan derfor sikrer sine ruder ved at bruge sikringsskruer på glaslisterne, som ikke så nemt kan skrues ud. Ved nyere vinduer er ruderne også sat fast med lim, så de på den måde ikke er så nemme at afmontere.

Et af de steder, Bo Halm Andersen pointerer som et stort opmærksomhedspunkt, er kældervinduer.

”Det er vigtigt, at man ikke glemmer at sikre sine kældervinduer og indgange, da tyven for eksempel i en kælderskakt er ugeneret og knap så synlig. Og kommer de ind via kælderen, har de ofte frit lejde til resten af boligen,” siger Bo Halm Andersen.

Han anbefaler derfor, at man sikrer sine kældervinduer med stænger lodret foran vinduet.

Man kan få monteret stænger med armering i, som tyven ikke kan skære over. På den måde vil tyvene ikke have adgang til kælderen – selv hvis de smadrer ruden.

Et andet sted man kan sikre, er kælderskakten. Her forklarer Bo Halm Andersen, at man kan sætte en skydelåge på, som skal låses indvendigt. På den måde er det svært at skaffe sig adgang den vej.

Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud

”Generelt er vinduer blevet mere indbrudssikre med tiden. Så hvis du renoverer eller bygger nyt, får du som udgangspunkt nogle gode vinduer, der ikke gør det nemt for indbrudstyven. Det er værre, hvis du har vinduer, der er mere end 15 år gamle. Her vil tiltagene gøre meget gavn,” siger Bo Halm Andersen.

 

Mangler du inspiration til, hvordan du skal forebygge indbrud? Eller hvilke vinduer du skal vælge i forbindelse med en renovering? Hos EBAS tilbyder vi boligeftersyn, hvor vi sammen med dig gennemgår din bolig og giver dig et 360 graders overblik over boligens tilstand og mulighederne for at forbedre og optimere den i fremtiden. Se mere her.

 

Døre

Det er også vigtigt at sikre dørene – uanset om det er hoveddøren eller terrassedørene. Det, du primært kan sikre med dørene er, at det bliver besværligt for tyvene at komme fra boligen med større ting, som stole eller TV.

Du sikrer blandt andet dørene med indvendige låse. På den måde kan tyvene ikke så nemt åbne dørene, når de er kommet ind, og derved kan de have svært ved at komme ud med større ting som TV og hvidevarer.

Du skal dog huske ikke at lade nøglen sidde i, når du forlader boligen – og samtidig skal nøglen være let tilgængelig i tilfælde af brand. Man kan også få en lås på sine indvendige døre, der skal åbnes med kode. På den måde slipper du for en nøgle, der skal passes på og gemmes væk.

Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud

Nogle tyve kommer også ind via låsen i hoveddøren. Det er derfor vigtigt, at du har en opdateret og tyverisikret cylinderlås. Der er nemlig stor forskel på cylinderlåsene, og hvor sikre de er.

Har du en rundhovedet nøgle, er det den mindst sikre – efterfulgt af en trapez-lås. De sikreste låse er dem med tilhørende nøgler, der er trapez-formede med to huller foroven.

Alarm og nabohjælp

I dag findes der mange muligheder for at sikre sit hjem mod indbrud. Forskellige firmaer tilbyder alarm-systemer. Og mange områder har i dag succes med nabohjælp.

Tiltag som udvendig lys og lys-timer på lamper indvendigt har også en effekt, der gør boligen mindre attraktiv for tyven.

 

Ifølge Bo Halm Andersen er det også vigtigt at huske skuret. I vores skur findes der nemlig ofte værktøj og redskaber, der kan hjælpe tyven til at begå indbrud i selve boligen. Derfor skal man ikke spare på en god lås til skuret – eller lade et vindue stå åbent i sit skur.

Beskyt dine særlige værdier

Det kan også være en god ide at lave indbrudsforebyggende tiltag på sin bolig rent forsikringsmæssigt, og så er det vigtigt at have godt styr på, hvor meget værdi, man egentlig ejer, så man er forsikret korrekt.

”Det er vigtigt, at man ved, hvilke værdier, man er i besiddelse af. Både i form af registrering, fotos eller lignende, der kan dokumentere, hvad man ejer, men også ved at man sikrer sig, at man har den rigtige sum på sin indboforsikring. For ellers kan man risikere, at man får nedsat erstatning, hvis man er så uheldig at få besøg af indbrudstyven,” lyder det fra Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Ifølge Henrik Sagild er det dog ikke nødvendigvis det at miste det dyre TV eller designerlampen, der er det værste ved at få indbrud.

”Vi hører fra mange kunder, at det værste ved at få indbrud er, at det er en virkelig ubehagelig oplevelse, og at der kan sætte sig en dårlig følelse og fornemmelse i kroppen på familien lang tid efter. Men også de helt særlige værdier, man har, for eksempel familiefotos, arvestykker og andre ting man har samlet gennem sit liv, risikerer man at få stjålet eller ødelagt, og det er ofte værre end at indbrudstyven tager ting, der objektivt er mere værdifulde. For minder kan man ikke erstatte.”