Gør dit nybyggede hus vedligeholdelsesfrit

Gør dit nybyggede hus vedligeholdelsesfrit – se hvad du skal være opmærksom på

Du kan næsten ikke vente, til dit spritnye hus står færdigt, og du ikke længere skal bruge weekender på at renovere og vedligeholde. For at glæden ikke bliver en kort fornøjelse, er det en god idé at sikre, at det byggetekniske omkring byggeriet er i orden. Byggesagkyndig Bo Halm fra EBAS giver os her fem punkter, du bør have for øje, når du bygger nyt.

Du har for længst valgt entreprenør og fået tegnet dit drømmehus. Projektet virker til at være i gode hænder, og nu kan det kun gå for langsomt med at få opført dit drømmehjem. Desværre ser man sommetider, at der ikke bliver taget højde for vigtige faktorer, og man ender som husejer med potentielle forsikringssager og et hus, der er alt andet end vedligeholdelsesfrit. Ifølge Bo Halm bør man især være opmærksom på fem punkter.

Du er bygherre
Du har valgt et byggefirma med en serviceminded og venlig byggeleder. Dit kommende hus virker til at være i bedste hænder. Men husk på, at det i sidste ende er dig, der er bygherren og står med problemerne, hvis det ikke forløber som forventet. Derfor er det en klar fordel, at man udover at få professionel bistand til selve entreprisekontrakten, får en byggesagkyndig tilknyttet projektet. Denne vil med sin ekspertise holde tilsyn med byggeriet og sikre, at alle byggetekniske regler følges fra start til slut, at boligen opføres uden fejl og mangler, og ikke mindst, at der er anvendt de materialer, der er aftalt. En byggesagkyndig koster fra ca. 10.000 kr. og opefter, alt efter hvor detaljeret byggeriet skal følges.

Kend kravene
Der er strenge bygnings- og energikrav til moderne byggeri, og disse skærpes hele tiden. Kravene i det såkaldte bygningsreglement lyder på alt fra placering af affaldsbeholdere, forhindring af fugt i konstruktionen, lydforhold, indeklima, forurening og meget mere. Kravene betyder bl.a., at et nyt hus skal opføres med en vis tykkelse på isoleringen og lavenergiruder typisk med tre-lags glas. Man kan blive klogere på reglerne ved at læse mere på https://bygningsreglementet.dk/, eller ved at kontakte byggefirmaet og spørge til krav og anbefalinger.

Valg af materialer
I jagten på flotte, æstetiske løsninger kan man nemt lade sig forblinde af et flot, ægte trægulv eller en bestemt type udhæng. Førhen ville man ofte gå på kompromis med design og helhedsindtryk ved at vælge vedligeholdelsesfrie materialer, men i dag er det f.eks. svært at se forskel på et laminatgulv og et af træ, hvis kvaliteten er i orden.

Hvis du gerne vil undgå for meget vedligehold, bør du fortælle entreprenøren, at du ønsker, at huset bygges med materialer, der ikke kræver vedligehold. F.eks. ved at vælge laminatgulve, zink beklædning, træ/alu vinduer, hardie plank i stedet for træ osv. Endelig kan du vælge at få tegnet huset uden udhæng, og dermed undgå vedligeholdelse af træværk.

Klimaforandringer – Gode råd til at klimasikre din bolig
Der går ikke en dag, hvor man ikke hører om klimaforandringer og deres betydning for kloden. Og forandringerne er for længst nået til Danmark. Større udsving i temperaturer, mere vind og nedbør, er noget af det, vi ser i tiltagende grad, og som kommer til at stille endnu større krav til at klimasikre byggerierne i nær fremtid. Det har derfor betydning, hvor dit hus bliver placeret. Er det fx nær skov, vand eller på en skråning, er det mere udsat. Bl.a. bør man sikre sig, at der bliver lagt tilstrækkeligt dræn om huset, så vandet kan løbe væk. Man kan også overveje en tilbageløbstop funktion til afløbet, så vandet ikke kan oversvømme huset. Endelig kan man vælge forskellige stormtætte løsninger til fx tagkonstruktionen. Hvis huset etableres som en del af et helt nyt kvarter, kan du også spørge ind til, hvilke generelle foranstaltninger, der foretages til at klimasikre i området.

Gennemgang af boligen?
Når først nøglen er afleveret og eventuelle fejl og mangler er udbedret, er det dit ansvar at holde øje med, at der ikke opstår skader som følge af fejl i byggeriet. De fleste byggefirmaer har altid 1 års gennemgang inkluderet, hvor byggefirmaet efter et år undersøger, om der er opstået mindre fejl, revner med mere. Her skal man forvente, at der vil komme mindre revnedannelser i bl.a. gipsvægge og loft samt andre, mindre kosmetiske ting, som entreprenøren som udgangspunkt udbedrer på garantien. Finder man større fejl, eller bliver offer for direkte byggesjusk, medfølger der en 10-årig byggeskadeforsikring. Det vil sjældent være inkluderet, men man har også mulighed for at få lavet en 5 års gennemgang, hvor entreprenør på samme vis som 1-års gennemgangen, kigger huset efter i sømmene for fejl, der er opstået som følge af byggeriet. Alternativt kan man selv købe en gennemgang hos en byggesagkyndig eller lave en vedligeholdelsesplan. Er man uheldig at blive uenig med entreprenøren om eventuelle skader og fejl, er der forskellige ankenævn, man kan kontakte. I yderste konsekvens kan man også køre retssag via en advokat.

 

 

Har du brug for en Byggesagkyndig til at gennemgå dit drømmehus sammen med dig? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.