Gør boligsalget lettere med tre simple råd

Gør boligsalget lettere med tre simple råd

Forårets lunere grader og spirende natur er for mange danskere en oplagt mulighed for at sætte boligen til salg og lokke interesserede købere til. Men et boligsalg kan være en indviklet proces, hvis ikke man har erfaring med tilstandsrapporter og betydningen af de skader, din bolig gemmer på. Derfor giver EBAS nu tre simple råd, der gør et kommende boligsalg lettere, så du i stedet kan nyde foråret og det gode vejr.

Der er mange ting at have styr på, når man står overfor et kommende boligsalg, og for nogen kan det virke en anelse uoverskueligt, når tilstandsrapporten pludselig har en K3-skade for meget eller en særlig bemærkning, som kan være svær at tyde, hvis ikke man kender til de forskellige termer. Men rent faktisk behøver det ikke at være så kompliceret, og med tre simple råd kan du gøre det en del lettere for dig selv, når du sætter din bolig til salg. Bo Halm Andersen, byggesagkyndig hos EBAS fortæller dig hvordan.

1. Få styr på de værste skader med en førsynsrapport
Mange frygter udslaget af tilstandsrapporten og bruger timer på at bekymre sig om diverse skader og bemærkninger. Derfor kan det være en rigtig god idé at få lavet en førsynsrapport, der netop giver dig mulighed for at se, hvordan det står til med din bolig og dermed rette op på skaderne, inden den rigtige tilstandsrapport bliver til. Med førsynsrapporten får du altså et overblik over din boligs tilstand og mulighed for at ende op med en renere tilstandsrapport, fri for de værste K’er, når det virkelig gælder.

2. Forstå dine K’er
K1, K2 eller K3. De fleste kender de tre K’er, der tilkendegiver boligens skader. Men før du bliver bekymret over overvægten af K3’erne på din førsynsrapport, er det vigtigt at forstå K’erne ordentligt. Karakteren 1, 2 eller 3 tilkendegiver nemlig ikke prisen for at udbedre skaderne, men blot omfanget, og hvor akut skaden er.

En K3-skade er ikke nødvendigvis den dyreste at reparere. Det kan fx være en revnet flise på badeværelset, der øger risikoen for, at fugt kan trænge ind i væggen. Men en flise er ikke dyr at få udskiftet. Omvendt kan en K1-skade, der ikke har indflydelse på bygningens funktion, sagtens være en dyr omgang. Det er derfor vigtigt at kende sine K’er, så man ved, hvilke skader, man bør fokusere på, uden at det nødvendigvis koster en bondegård, forklarer Bo Halm Andersen, byggesagkyndig hos EBAS.

3. Få syn for sagen med en Visuel Tilstandsrapport
Hvis du alligevel bliver hylet ud af K’erne, og synes det kan være svært at forstå en skade på skrift, så kan det være en rigtig god idé at få et visuelt indblik i skadernes omfang. Hos EBAS kan du tilkøbe en Visuel Tilstandsrapport som digitalt supplement og gennem billeder se skadens omfang. Det kan være en fordel både som køber og sælger, da det samtidigt også gør det nemmere at dele eventuelle skader med fx banken, håndværkere eller et forsikringsselskab.