Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på

Undersøgelser viser, at danskerne tilbringer op til 16 timer i døgnet inden for hjemmets fire vægge. Derfor er det vigtigt at have et sundt indeklima og en god udluftning. Energivenlig ser nærmere på genvindingsanlægget, der i disse år oplever en stigende popularitet i de danske hjem, og hvilke fordele løsningen har for både økonomi og sundhed.

Hvad er et genvindingsanlæg?

Et genvindingsanlæg har mange funktioner. Udover at fungere som et ventilationsanlæg, der sikrer udskiftningen af gammel luft til ny, renser anlægget luften for fx pollen og støv og sørger for, at varmen fra den gamle luft overføres til den nye. Det betyder, at noget af varmen genanvendes, hvis anlægget er udstyret med en varmeveksler. Selve opvarmningen af den nye luft sker i varmeveksleren, hvor de to luftstrømme mødes, kun adskilt af tynde metalplader. På den måde kan op mod 95 pct. af energien og dermed varmen fra den gamle, fugtige luft overføres og bruges til at opvarme den nye, friske luft.

Hvilke fordele har et genvindingsanlæg?

Udover at anlægget kan medvirke til en lavere varmeregning, har genvindingsanlægget også andre fordele. Et genvindingsanlæg sikrer nemlig, at boligens indeklima forbedres, hvilket er vigtigt for den personlige sundhed og boligens stand. Som supplement til den manuelle udluftning tre gange om dagen, sørger genvindingsanlægget for, at luften udskiftes løbende gennem dagen og dermed forbliver frisk og ren. På den måde holdes luftfugtigheden og dermed risikoen for skimmelsvamp på et minimum, ligesom andelen af pollen og partikler i luften mindskes.

Uanset hvilket genvindingsanlæg man har installeret, er det altid en god idé at supplere med dagligt gennemtræk, der for alvor skifter luften ud og sørger for, at din bolig kan ånde. Et genvindingsanlæg er uden tvivl en god komponent til at skabe et sundt indeklima, men jeg vil stadig fraråde at lade det være den eneste kilde til frisk luft i hjemmet. Jo nyerere og tættere huset er, jo større er problemet, forklarer Bo Halm Andersen.

Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på
Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på

Bør jeg investere i et genvindingsanlæg?

De seneste år har flere og flere danskere valgt at investere i et genvindingsanlæg, og for de fleste boliger er der en økonomisk gevinst i form af årlige besparelser på varmeregningen på op mod 3.000 kr. afhængigt af boligens størrelse. Det er dog vigtigt at nævne, at anlæg og installation typisk koster mellem 55.000 – 100.000 kr., hvilket gør det til en dyr førstegangsinvestering. Overvejer du et genvindingsanlæg, bør du desuden være opmærksom på, at rørene typisk har en minimumsdiameter på 12,5 cm., hvilket betyder, at et uudnyttet loftsrum eller nybyg ofte vil være den bedste mulighed, hvis ikke du vil i gang med store konstruktioner for at skjule de mange rør.