Fem oplagte forbedringer af dit hus

Fem oplagte forbedringer af dit hus

Er du træt af den evindelige træk fra de utætte vinduer, eller har du fået nok af det gamle støjende oliefyr? Energivenlig bringer her sammen med EBAS fem oplagte renoveringer af dit hjem, der giver høj komfort og nedbringer energiforbruget uden at koste en formue.

1. Hulmurisolering
Mange ældre boliger er bygget med en hulmur, som ofte er begrænset isoleret eller helt uisoleret. Derfor er det oplagt sted at starte renoveringen. Det er nemlig en forholdsvis billig investering, som er hurtigt tjent hjem igen, lyder rådet fra byggesagkyndig og energirådgiver hos EBAS Bo Halm Andersen:

Ved hulmursisolering indblæser man fx granulat ind i det hulrum, der er mellem husets ydre vægge. Tager man eksempelvis udgangspunkt i en typisk bungalow fra 1935 med et samlet hulmursareal på 85 kvadratmeter, som man efterisolerer i én etages højde i hele husets omkreds, vil det koste i omegnen af 250 kroner per kvadratmeter, hvilket ender ud i en investering på godt 22.000 kroner, siger han og fortsætter:

Hvis huset for eksempel varmes op med naturgas, kan man spare op til 5.200 kroner på varmeregningen om året ved at hulmursisolere. Det betyder, at investeringen er tjent hjem, når der er gået godt fire år. Derudover slipper man for træk, kulde og kolde vægge indenfor, hvilket kan også føre til fugt og skimmel.

Kan energirenovering forbedre din bolig? Få et boligeftersyn og få svaret her

2. Isolering af tag
En andet oplagt renovering er isolering af taget, lyder det fra Bo Halm Andersen:

Tager man eksempelvis udgangspunkt i et etplanshus på 130 kvadratmeter fra 1970 opvarmet med naturgas, som er isoleret med ti centimeter isolering, kan der både være penge at spare på varmeregningen og en stor forbedring af komforten, hvis man efterisolerer med yderligere 20 centimeter. Her kan man eksempelvis få indblæst isoleringsgranulat, hvilket vil koste i omegnen af 25.000 kroner.

Det kan umiddelbart lyde af mange penge, men hvert år vil investeringen betyde, at man sparer cirka 2.200 kroner på varmeregningen, mens man samtidig får langt højere komfort i boligen ved at undgå træk. Bor man således i et hus, man planlægger at bo i det meste af livet, kan investeringen uden tvivl betale sig.

3. Skift varmekilde
Benytter man elvarme via el-radiatorer eller oliefyr til at varme boligen op med, er der potentielt store besparelser at hente ved en udskiftning:

At skifte til en varmepumpe er en energirenovering, der virkelig kan gøre en forskel, hvis man skifter væk fra elvarme via el-paneler eller oliefyr. Man kan eksempelvis vælge en luft til luft-varmepumpe, der typisk installeres i sommerhuse eller som supplement til opvarmningen, eller en luft til vand-varmepumpe, som kobles til husets radiatorsystem, siger Bo Halm Andersen og fortsætter:

En boligejer med et almindeligt parcelhus på eksempelvis 130 kvadratmeter, der er opvarmet med oliefyr, som koster 26.000 kroner i årligt forbrug, kan potentielt spare godt 12.500 kroner om året. Det gælder, hvis man skifter til en luft til vand-varmepumpe, som sammen med opsætning af et nyt centralvarmeanlæg med radiatorer og varmerør i alle opvarmede rum typisk vil koste omtrent 150.000 kroner. Her vil pengene således være tjent hjem efter knap tolv år. Det er dog vigtigt at rådføre sig med varmepumpeinstallatør, inden man begynder at installere en varmepumpe.

4. Udskiftning af vinduer
En udskiftning af boligens vinduer er også et oplagt valg for flere boligejere med en ældre bolig. Her kan man både vælge at skifte hele vinduet ud, men også blot udskifte de gamle ruder med moderne energiglas, der har en langt bedre isoleringsevne, forklarer Bo Halm Andersen og fortsætter:

Sammenlignet med hulmur- og tagisolering vil det her tage længere tid at tjene sådan en investering ind igen. Til gengæld kan det for alvor mærkes på komforten, da nye vinduer kan give et væsentligt bedre indeklima uden træk og kuldenedslag samt en bedre lydisolering.

Fem oplagte forbedringer af dit hus

 

5. Tætning af lister ved døre og vinduer
Selvom boligen på forhånd er udstyret med moderne vinduer og døre, vil de omkringlæggende tætningslister med tiden blive stive og mindre tættende, og derfor kan det også for flere betale sig at udskifte dem:

Hårde og stive tætningslister ved vinduer og døre forringer husets isoleringsevne. Det er svært at sætte tal på, hvor meget man sparer, men det er en billig renovering, der smitter positivt af på ens varmeregning og samtidig giver mindre trækgener, slutter Bo Halm Andersen.

Har du brug for en Byggesagkyndig til at kigge din bolig igennem og lave en vedligeholdelsesplan sammen med dig? Se her mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.