Fem grunde til at vælge et byggetilsyn på din fremtidige bolig

Fem grunde til at vælge et byggetilsyn på din fremtidige bolig

Skal du bygge hus med et byggefirma og er måske lidt nervøs for processen, kvaliteten og alt det byggetekniske? Så kan det være en fordel med et byggetilsyn.

Med et byggetilsyn får du tilknyttet en rådgiver, der er med fra start til slut under byggeprocessen. Konceptet med et byggetilsyn er, at du får det, du har skrevet under på – samt et byggeteknisk overblik over byggeprocessen fra underskrift til nøgleaflevering.

Men hvad indebærer et byggetilsyn helt præcist? Læs med her og få fem grunde til at vælge et byggetilsyn.

1. Et byggetilsyn giver bygherren (bygherren er den, der får boligen opført) sikkerhed for, at byggeriet bliver som aftalt. Rådgiveren sikrer, at byggeriets kvalitet og udformning er som forventet, og samtidig er rådgiveren med til at forhindre, at der sker byggetekniske fejl undervejs. Rådgiveren sætter sig ind i enterprise-kontrakten og er flere gange tilstede på selve byggepladsen under byggeriets kritiske faser, hvor processen inspiceres og hvor rådgiveren giver byggefirmaet besked, hvis der er afvigelser fra kontrakten eller byggetekniske fejl og mangler.

2. Rådgiveren er på bygherrens side. Derfor kan du vide dig sikker på, det er dine interesser, rådgiveren varetager. Derudover er rådgiveren også det byggetekniske bindeled mellem bygherren og byggefirmaet. Hvis der skulle opstå fejl eller mangler, tager rådgiveren fat i byggefirmaet – og hvis bygherren har spørgsmål i forbindelse med rådgiveres tilsyn, kan rådgiveren også vejlede om byggetekniske fordele og ulemper.

3. Rådgiveren er en professionel fagmand, der har styr på det byggetekniske, regler og reglementer. Derfor er tilsynet en fordel, hvis bygherren ikke selv har styr på det byggetekniske, mangler overblikket eller sparring med en fagperson. Det giver samtidig den fordel, at rådgiveren kan vejlede dig i de spørgsmål, der kan opstå gennem en byggeproces. Samtidig kan rådgiveren komme med forklaringer på de byggetekniske tiltag, byggefirmaet praktiserer – eller hvorfor byggeriet eventuelt bliver forsinket, ændret eller lignende. Med et byggetilsyn har du en fagperson, som sikrer, at boligen udføres som forventet. Rådgiveren er med andre ord med til at give afklaring og skabe tryghed.

4. Bygherren er med hele vejen. Rådgiveren vil nemlig altid sørge for at give bygherren et øjebliksbillede over byggeriet i forbindelse med et tilsyn. Derudover vil tilsynene på byggepladsen også blive udformet i et notat, som sendes til byggefirmaet og bygherren. På den måde sikrer du, at du ikke bliver skubbet ud på sidelinjen og dermed har oveblik over dit eget byggeri og samtidig er med i processen – uden selv at være tilstede hver dag. Derudover er der en ekstra person til at bevare overblikket, holde styr på tidsplanen og med til at afklare uvishederne. Samtidig får man med et byggetilsyn ekstra stærke byggetekniske argumenter for at påvise eventuelle skader og byggesjusk – især hvis man skulle være uheldig at ende i en retssag.

5. Med et byggetilsyn får bygherren overblik over, hvordan byggeriet er opført, og hvad der gemmer sig under overfladen. På den måde er rådgiveren med til at opdage, hvis der skulle ske skader eller andet, der strider mod kontrakten og bygningsreglementet. Dermed er bygherren på forkant og kan derfor forhindre, at noget skal laves om eller udvikler sig til skader, når boligen er blevet overtaget. Et byggetilsyn sikrer derved et fornuftigt og sundt byggeri.