Er det skadeligt at pynte husets facade med planter?

Er det skadeligt at pynte husets facade med planter?

Er du også i tvivl, om det har konsekvenser at gro planter op ad dit hus? For så er du ikke den eneste. Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS giver dig her råd og vejledning til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du har grønne planter op ad dit hus – eller overvejer at få det.

Pas på skjulte skader
Facadebeplantning er ikke direkte skadeligt og kan have en flot effekt. Men er du ikke opmærksom, kan planterne ende med at udvikle skader.

Den yderste konsekvens er, at man ikke opdager skaderne. Hvis du har en facade, der er helt tilgroet, så er det næsten umuligt at se, om der for eksempel er revnedannelser ved et vindue eller lignende. Det kan betyde, at du ikke opdager skaderne i tide, og derfor står de og forværrer sig selv”, siger Bo Halm Andersen og påpeger, at det også er vigtigt at sørge for, at murværket er i god stand, inden man overhovedet begynder at gro planterne.

Det nytter ikke noget at plante slyngplanter eller klatreplanter op ad en facade med for eksempel ødelagte fuger, for så bliver de endnu værre. Planterne kan nemlig godt gro ind i sprækker og revner og gøre dem værre”, siger Bo Halm Andersen.

Planterne kan give fugtskader
Det er ikke nok at være opmærksom på eksisterende skader og revner. For slyngplanter, der får lov at gro op i tagrenden og tagkonstruktioner, kan give grimme fugtskader.

Der kan komme stor fugtpåvirkning på facaden, hvis planterne tilstopper nedløbsrøret, og tagrenderne derfor løber over. Samtidig er det heller ikke hensigtsmæssigt, hvis planterne gror op i tagkonstruktionen, da planter medfører fugt, og dermed over tid vil påføre tagkonstruktionen skade”, siger Bo Halm Andersen.

Men hvordan er det lige, man holder øje, når dele af huset jo er dækket af planter? Ifølge Bo Halm Andersen er det en god ide at give facaden og fundamentet et eftersyn om efteråret, hvor bladene formentlig er faldet af.

Hvis man holder plantevæksten væk fra kritiske områder, så tager huset ikke direkte skade. Men det kræver masser opmærksomhed, når man vælger den slags udsmykning af sit hus”, siger Bo Halm Andersen.

Har du planer om at sælge din bolig, men er usikker på, om facadebeplantning har skadet dit hus? Så tag fat i en byggesagkyndig, der kan give dig råd og vejledning. For der findes flere muligheder for at få vurderet, hvad facadebeplantningen betyder for netop dit hus.

Gemmer dit hus på skjulte skader? Bliv klogere Få overblik over boligens værste skjulte skader