Det skal du vide om boligens energimærke

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem. Men faktisk er energimærket centralt i forbindelse med et køb, da det formidler din drømmeboligs energimæssige tilstand og hvor højt et energiforbrug, du kan forvente. Her kan du læse mere om, hvorfor du skal have din bolig energimærket, og hvordan det kan hjælpe dig, når du står overfor et muligt køb.

Hvad er et energimærke?
Energimærket er en rapport, der har eksisteret siden 1998, og som i 2010 blev lovpligtig i forbindelse med boligsalg. Energimærket klarlægger boligens energiforbrug og -effektivitet og gør det derfor muligt for køberen at få et indblik i boligens tilstand og den økonomiske udgift, der følger med boligens forbrug. Desuden kortlægger energimærkningsrapporten også, hvilke energimæssige forbedringer man med fordel kan udføre for at opnå et bedre energimærke og dermed en større besparelse i det daglige. Det kan f.eks. være, at energiudgifterne kan reduceres ved at få isoleret eller ved montering af nye energivinduer.

Det er et krav, at bygninger over 60 m2 energimærkes, når de skal sælges eller udlejes i mere end fire uger.

Energimærkeskala – fra A2020 til G
Når man får udarbejdet et energimærke til sin bolig, placeres det på en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive. Jo nyere boligen er, des højere er energimærket typisk også, og i dag ligger de fleste boliger, der ikke er nybyg eller er blevet energirenoveret, på trin C-G.

Ifølge Energistyrelsen kan en gennemsnitlig bolig på 140 m2 med fjernvarme og energimærket A2020 varmes op for 1800 kr. årligt eller 150 kr. pr. måned. Dertil kommer dog en måleafgift og kvadratmeterafgift. 

Til sammenligning koster en tilsvarende gennemsnitlig bolig med energimærke G helt op til 26.000 kr. årligt at opvarme eller omkring 2200 kr. pr. måned.Er boligen dårlig isoleret, kan prisen hurtigt ryge yderligere i vejret. Der er altså mange penge at spare, hvis man vælger en bolig med et mere effektivt energimærke, og det er en væsentlig faktor at være bekendt med, når man leder efter ny bolig.

Overvejer du at energirenovere din bolig? Læs mere om kendetegnene for A2020 og G

Udarbejdelse af energimærket
For at få udarbejdet et energimærke til din bolig, skal du som sælger kontakte en certificeret energikonsulent, der kan udføre en bygningsregistrering. Bygningsregistreringen er en gennemgang af boligen, hvor samtlige rum undersøges for mulige kilder til varmetab, fx taget, gulv, vinduer og døre, boligens isoleringsgrad og hvilken type varmeinstallation, der benyttes. Herefter skriver energikonsulenten en energimærkerapport og udregner bygningens energiforbrug samt hvor på energimærkeskalaen, bygningen skal placeres. Når rapporten er færdig, indberetter energikonsulenten energimærkningen til Sekretariatet for Energieffektive Bygninger, der registrerer energimærket i deres database.

Kontakt en energikonsulent hos EBAS og få et tilbud på udarbejdelsen af et energimærke her.

FAQ om energimærket

Hvad koster det at få udarbejdet et energimærke?
Prisen for at få udarbejdet et energimærke varierer alt efter boligens størrelse. Hos EBAS tilbydes energimærket alene fra 5.995 kr., mens det også kan tilkøbes om en del af en pakkeløsning med tilstandsrapport, el-rapport, førsyn samt fornyelse af rapporterne, som du kan få brug for i forbindelse med et salg.

Kan jeg forbedre min boligs energimærke?
Energimærkningsrapporten opstiller en række bud på energirenoveringer, du med fordel kan udføre, hvis du ønsker at forbedre dit energimærke. I visse tilfælde er der eksempler på, at en forbedring af energimærket kan medføre en højere salgspris, når boligen skal sælges.

Hvor længe er energimærket gyldigt?
Et energimærke er gyldigt i 10 år fra udstedelsesdagen. Det betyder, at energimærket kan genbruges, såfremt boligen sælges igen inden for gyldighedsperioden på 10 år. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at energimærket mister sin gyldighed, hvis boligen har gennemgået større ændringer eller renoveringer, der kan påvirke boligens energimæssige tilstand.

Hvad hvis min bolig ikke har et energimærke?
Hvis din bolig ikke har et energimærke, kan det blandt andet skyldes, at den er købt, før energimærket blev lovpligtigt i forbindelse med salg i 2010. I andre tilfælde kan det være fordi, boligen ikke er omfattet af energiloven, og derfor ikke behøver et energimærke. Det gælder fx boliger, der er mindre end 60 m2, tilbygninger, sommerhuse, kolonihaver og fredede bygninger.

Kan jeg klage over min boligs energimærke?
Er du uenig i det energimærke, som energikonsulenten har vurderet din bolig efter, kan du klage over energimærkningsrapporten op til ét år efter, den er udstedt. Klagen skal indberettes til Energistyrelsen her.

Hvad hvis jeg har spørgsmål til den energimærkningsrapport, der laves?
Du kan altid tale med energikonsulenten, der laver din rapport. Efter endt besøg modtager du energimærkningsrapporten, hvor kontaktoplysninger er angivet, hvor du er velkommen med spørgsmål eller lignende.

Har du brug for rådgivning og mere vejledning til, hvordan du løbende holder dit hus i topform? Hos EBAS har vi forskellige muligheder og produkter, der hjælper dig til netop dette. Tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 20 86 86 eller info@ebas.dk