Det skal du være opmærksom på, hvis du har kælder

Det skal du være opmærksom på, hvis du har kælder

Mange huse har en kælder. Nogle bruges udelukkende til opbevaring, mens andre fungerer som opholdsrum og ekstra beboelse. Men uanset hvilken kælder du har, og hvor meget du bruger den, er det vigtigt, at du ofte retter opmærksomheden derned, fordi der kan være risiko for skader, som har konsekvenser for både bolig og helbred. EBAS giver her et overblik over de typiske skader, du skal være opmærksom på, og hvordan du kommer dem til livs.

Fugtig kælder
For meget fugt i kælderen er et udbredt problem. Især hvis boligen er af ældre dato og bygget efter gamle konstruktioner, er der risiko for, at vand kan trænge ind gennem vægge, gulv og fundament. Bliver fugtproblemerne i kælderen ikke udbedret, kan det føre til skimmelsvamp og råd, hvilket kan have konsekvenser for din bolig – men også for helbredet i form af hovedpine, koncentrationsbesvær og i sidste ende astma.

En kraftig muggen lugt, mørke pletter på vægge, mærkbar dug samt tapet med bobler er indikatorer på, at der kan være skimmelsvamp og at kælderen er for fugtig. Sørg derfor for, at din kælder har en god temperatur, der sikrer, at der ikke dannes kondens på ruder og vægge. Temperaturen må gerne være 17 grader eller mere, og hvis det er muligt, er det vigtigt med udluftning.

Uvelkomne ”kæledyr”
Har din kælder tendens til fugt, er skimmelsvampen ikke den eneste uvelkomne gæst, du kan risikere. Finder du små runde huller i dine kælderbjælker eller dit træværk – samt savsmuldslignende boremel, skal du hurtigst muligt finde ud af, om det er borebillen, der har gjort sit indtog. Borebillens larver spiser træet og i værste tilfælde kan det resultere i, at bjælker og træværk går fra hinanden og dermed ødelægges. Og det kan være en dyr udgift at reparere. Sørg derfor for at holde din kælder tør og lun, så borebillerne ikke trives.

Radonsikring
Radon er en radioaktiv gasart, der findes naturligt i undergrunden og kan øge risikoen for fx kræft. Da radon hverken kan ses, lugtes eller smages, er det vigtigt at måle sin kælders radonniveau regelmæssigt, da det altid vil være højere i de rum, der er tættest på jorden. Det anbefales, at koncentrationen af radon ikke overstiger 100 Bq/m3. En simpel måde at holde niveauet nede på er gennem god udluftning. Ved 200 Bq/m3 bør du dog overveje et større tiltag for at sænke radonniveauet.

Læs her mere om radon, og hvordan du bedst muligt sikrer din bolig mod gasarten.

Akut oversvømmelse
En oversvømmelse er de fleste husejeres værste frygt. Oftest skyldes det, at kloaksystemet overbelastes på grund af kraftig regn, og at vandet derfor løber tilbage gennem stikledningen og stiger op gennem afløbet. Er det tilfældet, er det vigtigt at få gjort noget ved problemet, så det ikke gentager sig, og her kan et højvandslukke være en løsning. Et højvandslukke fungerer som en sluse, der gør det muligt for vandet at passere den ene vej gennem kloakken, men samtidig sørger for at lukke, hvis vandet løber tilbage. På den måde sikres din kælder mod oversvømmelse, når vandet står højt og derfor søger op.

Har du brug for rådgivning og mere vejledning til, hvordan du løbende holder dit hus i topform? Hos EBAS har vi forskellige muligheder og produkter, der hjælper dig til netop dette. Tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 20 86 86 eller info@ebas.dk