Derfor skal du efterisolere din bolig

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund. Men manglende eller utilstrækkelig isolering kan få store konsekvenser.

Efterisolering kan være strengt nødvendigt, hvis du bor i et ældre hus og vil undgå større skader samt en stor varmeregning, fordi du fyrer for fuglene.

”Jo bedre dit hus er isoleret, jo varmere er det. Man kan ikke gøre huset varmere ved at investere i et nyt varmeanlæg, hvis isoleringen i huset er mangelfuld eller ikke eksisterende. Men hvis man har efterisoleret sit hus og har investeret i en energioptimeret varmekilde, vil man virkelig kunne mærke en forskel både økonomisk og på selve temperaturen i huset,” siger Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos EBAS.

Men hvad betyder det at efterisolere – og hvordan griber du det an?

Helt basalt sørger isolering for at holde varmen inde – og kulden ude. Men i ældre huse kan det være hensigtsmæssigt at efterisolere, hvis du oplever varmetab, isoleringen er sunket sammen, er mangelfuld eller slet ikke eksisterende.

Undgå varmetab gennem muren
Nybyggede huse er i dag godt isoleret og bygget efter bygningsreglementer, der stiller store krav til isolering og ventilation. Men der har ikke altid været strenge krav på området. Det første bygningsreglement trådte i kraft i 1961 – og først derefter begyndte husene langsomt at blive bedre isoleret.

Ifølge Bo Halm Andersen er det især vigtigt at være opmærksom på huse fra før 1960. Huse er typisk bygget med en hulmur mellem ydremuren (som ofte består af mursten) – og den indre mur ind til selve huset.

Men ved ældre huse kan man opleve, at hulmuren måske slet ikke er isoleret, eller at den isolering, der er, er mangelfuld eller sunket sammen.

”Man skal være meget opmærksom på, om der overhovedet er isolering i hulmuren, og i så fald om det er tilstrækkeligt. Er isoleringen i hulmuren ikke tilstrækkelig, vil man kunne opleve et stort varmetab gennem muren og i værste fald fugt og skimmelsvamp på grund af kondens, når den kolde temperatur i hulmuren møder den varmere temperatur indenfor i huset,” forklarer Bo Halm Andersen.

I dag findes der flere måder at efterisolere på. Ifølge Bo Halm Andersen kan man efterisolere ved at få blæst isoleringsgranulat ind i hulmuren. Det kan gøres af fagfolk på typisk én enkelt dag afhængig af husets størrelse, hvilket er en forholdsvis billig og god løsning.

I et etplanshus på 150 m2 vil hulmursisolering koste i omegnen af 250 kroner per kvadratmeter, hvilket ender ud i en investering på cirka 25.000 kroner.

Derfor skal du efterisolere din bolig

Tjek dit tagrum
Et af de steder, hvor det også kan betale sig at gå sin isolering efter i sømmene er i tagrummet. Hvis isoleringen ikke slutter tæt eller der er mindre end 100mm, så bør man overveje at efterisolere. I dag isoleres der typisk op til 400mm i et tagrum.

”Det er nemmere at efterisolere et tagrum, der er helt frit, hvorimod det er mere kompliceret med skråvægge. Hvis man alligevel planlægger en større renovation af taget, er min anbefaling at man i samme omgang efterisolerer, hvilket vil gøre processen nemmere og også billigere,” siger Bo Halm Andersen.

I tagrummet er der flere isolerings-muligheder. Man kan vælge almindelige isoleringsplader, hvor de skæres til og lægges. Derudover er fagfolk også blevet gode til at blæse isoleringsgranulat ind.

Selvom efterisolering kan håndteres af gør-det-selv-typen, anbefaler Bo Halm Andersen, at man rådfører sig med en fagmand inden og får arbejdet udført af professionelle. Det vil mindske risikoen for, at det ellers gode efterisolerings-tiltag ender med uforudsete konsekvenser.

Med et Boligeftersyn fra EBAS kan kompetente byggesagkyndige lave en gennemgang af din ejendom fra kælder til kvist og efterfølgende kortlægge din boligs tilstand og udarbejde en plan med konkrete forslag til, hvor du kan sætte ind – for eksempel i forbindelse med efterisolering.

Derfor skal du efterisolere din bolig

Hvad skal man være opmærksom på ved efterisolering?
Selvom efterisolering kan være strengt nødvendigt, kan det have store konsekvenser, hvis det udføres forkert. For sørger man ikke for, at ventilationen i huset er i orden, kan det skabe en fugtig luft indenfor, og det kan på sigt skabe fugtskader.

Efterisolering i for eksempel tagrummet kræver, at man har en korrekt opsat og intakt dampspærre, så fugten ikke spærres inde og dermed danner kondens i konstruktionen. En dampspærre er en damptæt membran, der sørger for, at fugtig luft i boligen ikke kommer ud i vægge og tage.

Det er vigtigt at være opmærksom på, fordi en af de største årsager til fugtskader er en manglende eller defekt dampspærre. Derfor skal dampspærren monteres korrekt og for eksempel ikke være placeret for langt inde i selve isoleringen.

Ifølge Bo Halm Andersen bruger man i nyere huse typisk en plastfolie, som fungerer som dampspærre, så fugten fra boligen ikke trænger ud i konstruktionerne og danner risiko for fugtskader i spærene.

”Det har man ofte ikke i ældre huse, så derfor skal man være opmærksom på kondens og fugt når man efterisolerer,” forklarer Bo Halm Andersen.

Samtidig i forbindelse med efterisolering af konstruktioner – for eksempel et tagrum – er det også meget vigtigt, at der er tilstrækkelig ventilation, og at en efterisolering ikke blokerer for det.

Hyppigere udluftning
Inden man efterisolerer, skal man også sikre sig, at der ikke findes utætheder og revner på husets facade, så regnvand og fygesne kan trænge ind i konstruktionen og opfugte isoleringen.

”Fugt i hulmuren kan ses på murstenene, som skaller og bliver mørke. Også på indersiden vil man kunne opdage fugt i hulmuren ved mørke aftegninger på væggenl,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at det også kan blive nødvendigt med mere udluftning efterfølgende.

”Før var det måske ikke nødvendigt at lufte meget ud, fordi luften alligevel blev skiftet ud på grund af utætheder i isoleringen – men det er nødvendigt efter en omgang efterisolering, fordi huset er blevet meget tættere. Udluftning er nemlig også med til at forhindre kondens,” siger Bo Halm Andersen og pointerer, at det er vigtigt at efterisolere korrekt, da konsekvenserne efter dårlig efterisolering først viser sig mange år efter, hvor det så er for sent at reagere.

 

 

Har du brug for en Byggesagkyndig der kan hjælpe dig med at gå din bolig igennem? Se mere om hvad vores erfarne Byggesagkyndige kan hjælpe dig med.