Derfor er det vigtigt at du kender boligens energimærke

Derfor er det vigtigt at du kender boligens energimærke

 

Under halvdelen af danskere kender energimærket på deres bolig. Selvom vi måske ikke skænker energimærket de store tanker i dagligdagen, er det ubetinget en god idé at kende sit energimærke og det, der ligger bag. Der kan nemlig være særlige fordele, uanset om du skal sælge, købe eller blive boende. Energivenlig by EBAS guider dig her til alt det, du bør vide om energimærket.

Over halvdelen af danskerne kender ikke deres energimærke. Således fortæller 54 % af danskerne i en landsdækkende undersøgelse, som MEGAFON har lavet for EBAS, at de ikke kender energimærket på deres bolig.

En skam, hvis man spørger Bo Halm Andersen, der er energirådgiver og byggesagkyndig hos EBAS.

”I en travl hverdag, hvor mange ting skal gå op, er det nok ikke boligens energimærke, som vi skænker de store tanker, men der er klare fordele forbundet med at kende og forstå sit energimærke. Først og fremmest opnår man et kendskab til det forventede energiforbrug og de udgifter, der forbundet med at bo i boligen, og det er vigtigt, uanset om du skal købe, sælge eller blive boende,” forklarer Bo Halm Andersen.

Men energimærket fortæller dig mere om huset end blot energiforbruget og de forventede udgifter.

”Når du kender energimærket, vil du også få et overblik over boligens energimæssige stand og får dermed et praj om, hvorvidt der er behov for at energirenovere, og det har ikke kun betydning for din boligøkonomi. Boligen kan nemlig også blive mere komfortabel af opholde sig i. Fx ved at eliminere træk og kuldegener eller reducere luftfugtigheden for at skabe et bedre indeklima,” forklarer han og fortsætter:

Brug for overblik over dit hjems energiforbrug? Bestil et Boligeftersyn hos os. 

”Energimærket er også indikation af, hvor grøn en bolig du har, og hvor meget CO2 du udleder via boligen. Ønsker du en grønnere klimvenlig bolig, og vil du gerne bidrage til den nødvendige reduktion af den hjemlige CO2 i Danmark, er det også en god idé at skænke energimærket lidt ekstra opmærksomhed.”

Endelig siger en tommelfingerregel, at boligen alt andet lige vil fremstå mere attraktiv jo bedre energimærket er.

Sådan forstår du energimærket

Ordningen blev etableret i 1998 og vurderes ud fra en skala, der går fra A-G, hvor A er det bedste og G dårligst. Sidenhen er der opstået nye bygningsklasser med bl.a. lavenergihuse, hvor A’et inddeles i hhv. A2010, A2015 og A2020.

Tallet refererer til det såkaldte bygningsreglement, der er gældende for det pågældende byggeri. Fx følger et hus med energimærke A2015 bygningsreglementet fra 2015 og så fremdeles.

Energimærket bestemmes ud fra et beregnet forbrug på den pågældende. Det endelige og faktiske forbrug afhænger dog af forbrugerne og beboerne i en ejendom og deres behov for varme og el.

Se vores korte video om energimærket.

Sådan forbedrer du energimærket

Overvejer du at forbedre boligens energimærke vil en energimærkerapport typisk foreslå de områder, du med fordel kan sætte ind og hertil beskrive, hvor lang tilbagebetalingstid der er på investeringen. Således hvornår forbedringen forventes at tjene sig selv hjem igen.

”Står du og overvejer energirenovering, vil det typisk være isolering af hulmure, tagrum, nye vinduer eller udskiftning af varmekilde, som vil give den største besparelse og det bedste grundlag for at rykke et eller flere energimærker op ad skalaen. Det er dog ikke altid, at en energirenovering vil resultere i en forbedring af energimærket.,” slutter Bo Halm Andersen.