Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Er du i tvivl om, hvilket udhæng du skal vælge, hvis du skal bygge nyt eller renovere? Eller er du i tvivl om du overhovedet skal have udhæng på dit næste hus? Så kig med her, hvor EBAS rådgiver Bo Halm Andersen guider dig gennem de forskellige materialer, og hvordan du vedligeholder dem.

Med eller uden udhæng?

Arkitekturen spiller ind, når det handler om huse med eller uden udhæng. Og for det meste er det en smagssag, om man er til det ene eller det andet.

”Vi støder på meget forskelligt, når vi er ude og besigtige huse. Det er alt lige fra huse med smalle og brede udhæng – til huse helt uden,” siger Bo Halm Andersen og pointerer, at en forskel er, at man skal være mere opmærksom, hvis man går efter et hus uden udhæng.

”Udhæng beskytter vinduer og murværk fra alt slags vejr. Især trævinduer er bedre beskyttet ved huse med udhæng – og får derved længere levetid, hvis vinduerne ikke er vedligeholdt. Vælger man, eller har man, et hus uden udhæng, er det en fordel, at man ikke skal vedligeholde et udhæng, og man sparer derfor tid – men omvendt skal man også være mere opmærksom på vedligeholdelse af facader, murværk, vinduer og lignende, da det derved vil blive mere påvirket af vind og vejr,” siger Bo Halm Andersen.

 

Er du i tvivl om, hvordan tilstanden er på drømmehusets udhæng? Eller hvordan du skal vedligeholde det? Med køberrådgivning fra EBAS får du klar besked om boligens tilstand, så du kan tage den rigtige beslutning, på det rigtige grundlag. Du får også klar besked om, hvilken vedligeholdelse du kan forvente i fremtiden. Læs meget mere om køberrådgivning her.

Forskellige slags udhæng

Det typiske og mest udbredte udhæng er af træ. Og det er der en god grund til ifølge Bo Halm Andersen. Det er nemlig den billigste løsning – og også ret populært hos den almene dansker på grund af looket. Og det selvom træ-udhæng er det, der kræver mest vedligeholdelse.

”En tommelfingerregel er, at du skal vedligeholde og male dit træværk hver femte år. På den måde bibeholder du et sundt udhæng, som nærmest kan holde evigt,” forklarer Bo Halm Andersen.

Et andet populært materiale de senere år er eternit-beklædning. Det er et vedligeholdelsesfrit materiale, som både kan fås med glat overflade, forskellige farvenuancer og i trælook. Det skal hverken males eller efterses.

”Det er et populært valg, fordi det passer sig selv og kan holde evigt. Det er stærkt, men det er samtidig muligt at komme til at skade hjørnerne eller slå flig af, så det er ikke det stærkeste materiale,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at zink er det stærkeste materiale.

Nogle vælger at få udhæng i zink – eller dele af udhænget i zink. Og det er ligesom med eternit-beklædningen vedligeholdelsesfrit og kan klare alt slags vejr.

Zink er dog det stærkeste materiale, men også det dyreste valg. Hvis man har inddækninger, er det også altid zink man bruger, hvis det er udført byggeteknisk korrekt.

”Vi ser det ofte i nyere huse, hvor det er et populært valg. Men det er en del dyrere end for eksempel træ – både i arbejdstid og materialer. Men det er uden sammenligning det stærkeste materiale, hvorfor det også tit vælges til tagrender,” siger Bo Halm Andersen.

 

Få en velholdt bolig og undgå dyre skader i fremtiden med et boligeftersyn fra EBAS. Med et boligeftersyn gennemgår en EBAS rådgiver din bolig og giver dig et 360 graders overblik over tilstanden, fremtidig vedligeholdelse og et overblik over, hvor du kan reducere energiforbruget.

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper