Bygningspuljen: Få tilskud til at energioptimere din bolig

Bygningspuljen: Få tilskud til at energioptimere din bolig

Drømmer du om at gøre din bolig mere klimavenlig? Uden at det sprænger dit budget? Så er Bygningspuljen måske noget for dig. Her kan du som boligejer søge om tilskud til at energioptimere dit hjem. Men hvordan får du fingrene i puljen? Og hvilke krav skal din bolig leve op til? Det guider vi dig igennem her.

Hvad er Bygningspuljen?

Vidste du, at ifølge Energistyrelsen står bygningssektoren for 40 procent af energiforbruget i Danmark?

Det betyder, at der er store muligheder for at skrue ned for vores samlede klimaaftryk, hvis vi gør vores boliger grønnere. Og det er lige præcis dét, Bygningspuljen skal hjælpe med. Den skal hjælpe og motivere boligejere til at energioptimere deres bolig og investere i bæredygtige løsninger.

Bygningspuljen startede i 2020 og har allerede givet tilskud for mere end 867 millioner kroner fordelt på 26.000 ansøgninger. Og det kan være en god idé for både dit budget og klimaet, hvis du vælger at søge støtte til at gøre din bolig grønnere.

”Går du og overvejer, hvad du kan gøre for at gøre boligen mere energivenlig og komfortabel, kan du lige nu spare penge på varmeregningen ved at søge tilskud til en ny varmepumpe eller udskiftningen af vinduerne,” fortæller Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energirådgiver hos EBAS

Hvem kan søge om tilskud?

Som boligejer kan du søge om tilskud til energiforbedringer af din helårsbolig.

Du kan altså ikke kan søge om støtte til at fikse dit sommerhus eller forbedre andre boliger, der ikke er registreret som helårsbolig i BBR. Virksomheder og andels- og ejerforeninger kan også søge om støtte.

Hvordan sender jeg min ansøgning?

Ansøgninger om tilskud til grønne projekter skal sendes via Sparenergis hjemmeside. Og der er tre trin, du skal følge:

 1. Før projektet starter: Ansøg om tilskud til energioptimering
 2. Når du har fået tilsagn om støtte: Indhent tilbud og udfør projektet
 3. Når projektet er udført: Ansøg om at få udbetalt dit tilskud

Hvornår åbner Bygningspuljen?

Bygningspuljen åbnede den 16. marts 2022. Men det er altid en god idé at have forberedt, så du er klar til at ansøge om tilskud, når puljen åbner. Der er nemlig rift om de populære tilskud fra Bygningspuljen, hvor først-til-mølle-princippet gælder.

Sidste gang Bygningspuljen åbnede for pengepungen i september 2021, blev puljen på 340 millioner kroner revet væk. Og når puljens midler først er blevet afsat til diverse grønne boligprojekter, bliver der lukket for ansøgninger. Det er endnu ikke oplyst, hvornår det bliver muligt at få tilskud næste gang.

Hvad kan jeg søge tilskud til?

Du kan få tilskud til forskellige energiforbedringer, som kan opdeles i tre områder:

 • Boligens klimaskærm
 • Konvertering til varmepumpe
 • Boligens drift

Når vi taler om boligens klimaskærm, er det husets facade, vi taler om. Eksempelvis: Udskiftning af facadevinduer eller efterisolering af tag eller loft.

Men du kan også få tilsagn om tilskud, hvis du vil investere i en energibesparende varmepumpe. Og du kan også få en sum penge i støtte, hvis du optimerer boligens drift eksempelvis med et ventilationsanlæg.

Hvor mange penge kan jeg få i støtte?

Der er forskellige faktorer, der bestemmer, hvor meget du kan få i tilskud. Det kommer blandt andet an på, hvad du vil have lavet. Men vil du gerne blive lidt klogere på, hvad du kan få i støtte i kroner og ører?

Så kan du svinge forbi Sparenergi.dk, hvor du kan indtaste nogle få oplysninger og få et overslag på, hvad du kan få i støtte. Det er dog ikke kun størrelsen på tilskuddet, du skal have i tankerne, når du tænker på økonomien. For tilsagn om tilskud er én ting, men de kommende økonomiske fordele er også værd at tage med i dine overvejelser. For når du energioptimerer din bolig, gavner det klimaet, din boligs værdi og din pengepung.

”Som boligejer er der ofte økonomiske incitamenter i at foretage energiforbedringer, fordi man i mange tilfælde ender med et reduceret forbrug og dermed en lavere varmeregning. Tilbagebetalingstiden er den, der som tommelfingerregel dikterer, om projektet er økonomisk rentabelt. Dog kan der være andre grunde, som for eksempel et ønske om en mere komfortabel eller grønnere bolig, som vejer tungest i beslutningen om at få optimeret boligen,” fortæller Bo Halm Andersen.

Hvilke krav skal min bolig leve op til for at få støtte?

I forhold til tidligere år er der kommet nogle nye regler, når du søger tilskud, som du skal være opmærksom på. For det stiller nogle helt specifikke krav til dig og din bolig. Det betyder blandet andet, at:

 • Din bolig skal have et gyldigt energimærke fra 2012
 • Din bolig skal være energimærket E, F eller G (det gælder dog ikke for varmepumper)
 • Det energiforbedrende arbejde eller projekt ikke må være påbegyndt
 • Din bolig er en helårsbolig
 • Dit energiforbedrende projekt må ikke være påbegyndt
 • Du minimum skal søge om 5.000 kroner i støtte
 • Det energiforbedrende arbejde skal udføres af en virksomhed
 • Du har dokumentation på at du ejer boligen, eksempelvis Tinglysning

Hvad med konvertering til varmepumpe?

Hvis du drømmer om at udskifte din nuværende varmekilde til en splinterny varmepumpe, har vi gode nyheder. Alle boligejere kan – uanset energimærke – ansøge om at få tilskud til en varmepumpe. Bygningspuljen skal gøre det mere attraktivt for boligejere at gå fra sort til grøn varme. Og det kan dermed være den oplagte mulighed til at få udskiftet det udslidte olie- eller gasfyr med en varmepumpe.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke får tilskud i denne omgang?

Fik du ikke fingrene i puljen i denne omgang? Bare rolig, du får mulighed for at søge om tilskud fra Bygningspuljen igen. Der er nemlig afsat cirka 2,5 milliarder kroner til Bygningspuljen. Og det beløb vil blive uddelt over flere ansøgningsrunder fra 2020 til 2026.

Det giver dig også god tid til at sørge for, at du er helt klar til at søge om tilskud næste gang. Er du eksempelvis i tvivl om dit energimærke, eller skal du have det opdateret, står vi klar til at hjælpe dig. Vi står også klar til at rådgive dig i forhold til, hvad der økonomisk og komfortmæssigt kan betale sig af forbedringer, og kan tilbyde dig et komplet overblik over boligens stand med et boligeftersyn.