Guide univers
Energivenlig by EBAS
Din genvej til en grønnere og sundere bolig i topform
Nye guides og gode råd hver uge

Energivenlig by EBAS giver dig værdifulde tips, tricks og ydelser til at optimere boligen. Her finder du masser af gode råd til grønne løsninger og den løbende vedligeholdelse, der skal holde din bolig i form. Kig også forbi, hvis du skal gøre din bolig salgsklar – eller er på jagt efter en ny og gerne vil vide, hvad du især skal være opmærksom på, inden du skriver under.
Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren
Sommerhussæsonen starter snart. Men inden du pakker bilen og sætter kurs mod sommerhuset, er det en god idé at have en plan for, hvordan du vil gå dit sommerhus efter i sømmene, så det er klar til resten af året.
Havudsigt eller naturidyl? Fordele og ulemper ved boligens beliggenhed
Som boligejer kan man hurtigt blive forblændet af alle de gode ting ved en boligs beliggenhed. Men det er også vigtigt at have øje for de risici, der kan være ved for eksempel at bo tæt på havet eller midt i skovens dybe, stille ro.
Nybyggeri: Disse skader kan opstå inden 1- og 5 års gennemgangen
TV-serier om nybyggeri og kreativitet fanger i stor stil danskernes opmærksomhed. Men det er ikke kun serierne, der fanger. Faktisk er det at bygge sit eget hus blevet rigtig populært – og byggefirmaerne har rygende travlt.
Vælg de mest holdbare materialer og minimér vedligehold af din bolig
Der følger ofte mange vedligeholdelsesopgaver med som boligejer – og det kan være ret tidskrævende. Hvis du skal bygge eller renovere, kan løsningen derfor være at vælge materialer, der kræver et minimum af vedligehold.
Derfor er din BBR-meddelelse vigtig
Som boligejer har du en såkaldt BBR-meddelelse på din bolig med grundlæggende data på din bolig, såsom størrelse, boligtype, antal værelser, materialer og placering af bygninger.
Valg af byggegrund – syv ting du skal være opmærksom på
Den perfekte bolig på den perfekte grund. Det er formentlig udgangspunktet, når de fleste søger bolig.
Det skal du huske, inden du køber bolig
Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.
Undgå byggesjusk: Her er 10 typiske hovsa-løsninger
Er du handy, eller har du mod på selv at gå i sving med renovering og byggeprojekter i forbindelse med påsken og foråret?
Disse skader vil opstå i din bolig: Sådan forhindrer du dem bedst muligt
Vi opholder os i den i størstedelen af tiden. Det er ofte den største investering i livet. Og det er ofte der, hvor mange gode oplevelser finder sted.
Her er de mest oplagte forbedringer at søge tilskud til
Hvis boligforeningen trænger til nye vinduer, efterisolering eller en anden varmekilde, er det muligt at søge tilskud fra Energistyrelsens puljer.
Vælg din nye bolig med omtanke: Bliv klogere på forskellen mellem nybyg og eksisterende huse
Vi går foråret i møde – og det betyder fart over boligmarkedet. Foråret er nemlig en tid, hvor mange genovervejer deres boligsituation – og hvor mæglerne har rigtig travlt.
Tag det rette valg: Fordele og ulemper ved gulvvarme og radiatorer
Vi er gået vinteren i møde, og de kolde temperaturer viser sig tydeligt. Derfor er det også ekstra dejligt at komme hjem til en lun bolig. Men den kolde temperatur kan også lede tankerne hen på, hvordan vi får varme i vores hjem.
Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper
Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Er du i tvivl om, hvilket udhæng du skal vælge, hvis du skal bygge nyt eller renovere?
Mange fordele: Få vished om boligens energimæssige tilstand med et energimærke
Der kan være mange fordele ved at få et nyt energimærke. Udover at energimærket er lovpligtigt, når du skal sælge din bolig, giver det dig også klar besked om din boligs energimæssige tilstand.
Pas på frosten: Sådan undgår du skader på boligen
Juletiden er over os – og vi er gået kolde måneder i møde. Det kan være en hård fornøjelse som husejer. Udover at sneen skal ryddes, kan selve huset nemlig også tage skade af de lave temperaturer og den massive nedbør, hvis ikke man er opmærksom i denne årstid.
Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen
Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.
Sådan beskytter du din bolig mod stormskader
De seneste uger har vi haft besøg af to store storme – og vi ved ikke, hvornår den næste storm rammer. Energivenligs Bo Halm guider dig her til, hvordan du skal forberede og beskytte din bolig mod stormskader.
Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud
Vi går julen i møde med alt hvad det indebærer – og for mange indebærer det desværre også et besøg af ubudne gæster. Nemlig indbrudstyven.
Stop skadedyrene i tide: Sådan forhindrer du mus og rotter i din bolig
De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.
Jagten på det perfekte indeklima: Opnå en sund bolig og et godt helbred
Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske.
Levende ild og symbolsk varme: Fordele og ulemper ved biopejsen
Vi ser den ofte i nybyggeri som den æstetiske prik over i’et i stuen eller køkkenet. Biopejsen er en smuk løsning til at skabe hygge og stemning med levende ild uden alt besværet og udledning af sodpartikler.
Rød, gul, grå… Sådan finder du hoved og hale i de nye tilstandsrapporter
Er du en af de mange på boligmarkedet, der er på jagt efter ny bolig eller skal sælge den gamle, kommer du til at stifte bekendtskab med helt nye tilstandsrapporter.
Bygningspuljen: Få tilskud til at energioptimere din bolig
Drømmer du om at gøre din bolig mere klimavenlig? Uden at det sprænger dit budget? Så er Bygningspuljen måske noget for dig.
Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader
Efteråret er så småt begyndt at vise sine køligere luftlag. Og vi går en tid i møde med lavere temperaturer, blæst og en del mere regn. Og det er især regnen, der kan være et mareridt for boligejeren, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.
Guide til den mangeårige husejer: Det skal du huske at vedligeholde
Der følger flere vedligeholdelsesopgaver med i pakken som husejer, end som lejer. Og især hvis du har været husejer i mange år, skal du huske at give din bolig opmærksomhed jævnligt – for ellers kan små uopmærksomheder udvikle sig til uoverskuelige og dyre skader.
Typiske skader i sommerhuset: Derfor er tilstandsrapporten en fordel
Sommerhuse er populære – og handlerne i Danmark boomer. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg inden sommerferien, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.
Livsfarligt rod eller sirlig orden? Derfor bør du få tjekket dine elinstallationer
Det ser måske pænt ud. I hvert fald på overfladen. Men bag stikkontakten gemmer sig en labyrint af gamle ledninger, som kan kortslutte hvert et øjeblik, og på loftet ligger der møre stofledninger og venter på en gnist.
Sådan vælger du de rigtige vægge i boligen
Mursten, beton, gips eller noget helt andet? Hvilke vægge skal du vælge, når du bygger eller renoverer, og kender du fordelene? Læs med her og bliv klar til at vælge husets fire vægge til dit husprojekt.
Glem ikke disse punkter når du skriver under på drømmeboligen
Du har fundet drømmeboligen, hvor både æstetik, beliggenhed og stand går op i en højere enhed. Alligevel glemmer mange at tage højde for en række vigtige punkter, som har stor betydning for din trivsel i boligen.
Sådan undgår du brand i sommerhuset
Sommerferien er lige om hjørnet, og det betyder for mange, at det er tid til at åbne sommerhuset op igen efter lang tid, hvor det har været lukket ned. Inden du læner dig tilbage og nyder sommerferien i ro og mag i sommerhuset, er det vigtigt at sikre, at elinstallationerne fungerer som de skal, og at el-sikkerheden er i orden.
Foraflevering og aflevering ved nybyg: Det skal du være opmærksom på
Skal du snart overtage dit nye hus? Mange byggefirmaer tilbyder foraflevering, nogle uger inden du overtager dit nye hjem. Ved forafleveringen gennemgår du byggeriet for fejl og mangler sammen med din byggeleder. På selve afleveringsdatoen får du nøglen og har dermed overtaget boligen – også her gennemgås huset for eventuelle fejl og mangler, som byggefirmaet typisk kommer og laver efterfølgende.
Slip bekymringerne ved nybyg: Det kan en byggesagkyndig hjælpe dig med
Selvom mange vælger at lade et byggefirma stå for opførelsen af deres nye hus, følger mange nybyggere stadig med i processen fra sidelinjen.
Sandt eller falsk: Hvor grøn er du i dit boligkøb?
Hvert år udleder vi adskillige millioner CO2 fra vores bygninger og boliger i Danmark. Faktisk står bygge- og anlægsbranchen ifølge Dansk Byggeri alene for hele 50 millioner tons CO2 hvert år og må betegnes for at være en af de helt store syndere i vores klimaregnskab. Derfor er det et stort indsatsområde, hvis Danmark skal i mål med en 70 % reduktion af den hjemlige CO2-udledning inden 2030.
Her er forskellen på byggetekniske regler og anbefalinger
Når du – eller professionelle fagfolk – renoverer eller bygger nyt, er der en række byggetekniske krav og regler, der skal følges.
Disse skader kan opstå i boligen, mens du er på ferie
Normalt opholder vi os i boligen næsten hver dag. Det betyder, at vi har bedre mulighed for at opdage, hvis der er skader på vej. Men hvad så når vi er fraværende i længere perioder – for eksempel her i ferien?
Derfor er det vigtigt at du kender boligens energimærke
Selvom vi måske ikke skænker energimærket de store tanker i dagligdagen, er det ubetinget en god idé at kende sit energimærke og det, der ligger bag.
Derfor bør du kende til Huseftersynsordningen
Uanset om du skal købe eller sælge bolig, er det ubetinget en fordel at kende til den såkaldte Huseftersynsordning.
Fordelene og fordommene: Det kan en Byggesagkyndig hjælpe dig med
Byggesagkyndige, bygningssagkyndige, rådgivere. Titlerne er mange, men hvad er det egentlig en byggesagkyndig kan? Og hvad kan du bruge dem til?
Gør med din bolig som med din bil: Få et Boligeftersyn og skab overblik
Når du køber bil, er det naturligt at få lavet service på den flere gange – for man vil jo gerne være godt kørende og undgå skader. Det samme er ikke ligeså naturligt med boligen, selvom det ofte er den største og dyreste investering i livet.
Er drømmeboligen også et drømmekøb i virkeligheden?
Du har fundet boligen, der giver dig den helt rigtige mavefornemmelse, men alligevel er du tøvende med at tage sidste skridt og underskrive købskontrakten. For tilstandsrapporten ser voldsom ud og indeholder flere røde og gule hussymboler. Men er det så grelt, som det ud?
Guide: Sådan undgår du fugt i boligen
Det er blevet efterår, og det solrige vejr bliver afløst af massivt nedbør og gråvejr. Selv om det er træls nok i sig selv, kan det hurtigt blive endnu værre, hvis fugten får lov at komme indenfor i boligen, hvor den kan ødelægge både indeklimaet og bygningsdele.
Her er fem fejl på elinstallationerne de fleste overser
Når en bolig skifter hænder, læser den nye ejer ofte tilstandsrapporten, mens rapporten med fejl og mangler på elinstallationerne bliver glemt. EBAS guider til, hvad el-installationsrapporten dækker over, og hvilke typiske fejl i elinstallationerne, du skal være opmærksom på.
Se de dyreste skader på drømmeboligen
Det er en kæmpe beslutning at købe ny bolig. Selvom det heldigvis oftest er forbundet med stor glæde, når man overtager nøglerne til sit nye hjem, kan det blive en dyr affære, hvis man ikke er opmærksom på husets tilstand og de mulige boligskader, der kan følge med i huskøbet.
Køberrådgivning: Få gode råd i jagten på drømmeboligen
Der er fart på boligmarkedet i Danmark, og de seneste år har det slået den ene rekord efter den anden. En ny bolig indebærer for mange en del forvirring og indviklede processer, der kan være svære at overskue og tage stilling til, når man samtidigt gerne vil sætte sin underskrift på købskontrakten hurtigst muligt og sikre drømmehuset.
Sådan undgår du frostskader på huset
Vinteren kan være en kold og hård fornøjelse som husejer. Udover sneen der skal ryddes, kan selve huset nemlig også tage skade af de lave temperaturer og den massive nedbør, der hører med, når årstiden for alvor tager fat.
Har du en vedligeholdelsesplan for din bolig?
Har du en økonomisk plan over din boligs fremtidige vedligeholdelse? Hvis ikke, er du ikke den eneste. Rigtig mange danskere vælger først at sætte boligen i stand ved salg, eller hvis tilstanden på for eksempel tag, facader eller hårde hvidevarer er så alvorlig, at en dyr øjebliksinvestering er nødvendig.
Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?
Det korte svar er ”ja”. I de kolde vintermåneder døjer særligt ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder, og mange fristes derfor af tanken om en efterisolering, men har måske ikke råd eller overskud. Dog behøver det ikke at være en uoverskuelig proces eller koste en formue at holde boligen varm, og derfor kommer Bo Halm Andersen, Energivenligs boligekspert, med fire gode løsninger på, hvordan du nemt og uden de store omkostninger holder din bolig varm.
Få overblik over boligens værste skjulte skader
Det er ikke altid, at din bolig er skadesfri, selvom det umiddelbart ser sådan ud. Over tid kan der nemlig udvikle sig dyre og uoverskuelige skader under overfladen, som du ikke kan se med det blotte øje.
Guide til hulmursisolering
Fyld huset op med granulat, skær en femtedel af varmeregningen og få bedre klimasamvittighed.
Er det skadeligt at pynte husets facade med planter?
Er du også i tvivl, om det har konsekvenser at gro planter op ad dit hus? For så er du ikke den eneste. Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS giver dig her råd og vejledning til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du har grønne planter op ad dit hus – eller overvejer at få det.
Her er skaderne, du selv kan udbedre forud for tilstandsrapporten
Rød, gul, grå. Løber det også dig koldt ned ad ryggen, når du hører om de frygtede farver i tilstandsrapporten? Så læs med her, når EBAS guider til fire skader, du rent faktisk selv kan rette op på, inden du sætter dit hus til salg.
Sådan forbedrer du din boligs energimærke
Er du i tvivl om, hvad energimærket betyder for din boligs salgsværdi? Og hvad man selv kan gøre for at forbedre det? Så læs med her, når Bo Halm Andersen fra EBAS guider til tre forslag til energirenoveringer, der kan forbedre din boligs energimærke.
Guide: få dit hus klar til foråret
Det er tid til at finde arbejdshandskerne frem. For det er ikke kun garderoben, der skal friskes op, nu hvor temperaturene stiger. Det er nemlig også vigtigt at gøre dit hus forårsklar, hvis du vil forebygge skader, som efteråret og vinteren kan have bragt med sig.
Grønne planter forbedrer indeklimaet
Planter er fast inventar i de fleste hjem. Nogle bruger dem til indretning, mens andre værner om dem. Men faktisk er det positivt for både krop og sjæl at omgive sig med planter som Fredsliljer og Svigermors skarpe tunge, for de har en positiv effekt på indeklimaet.
Husker du at lufte ud? 10 myter om udluftning du måske ikke kender
Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Og kan det egentlig påvirke helbredet, hvis ikke man er opmærksom på sit indeklima? EBAS giver svar på alle dine spørgsmål, når de ser nærmere på de mest udbredte myter omkring udluftning.
Gør boligsalget lettere med tre simple råd
Forårets lunere grader og spirende natur er for mange danskere en oplagt mulighed for at sætte boligen til salg og lokke interesserede købere til. Men et boligsalg kan være en indviklet proces, hvis ikke man har erfaring med tilstandsrapporter og betydningen af de skader, din bolig gemmer på. Derfor giver EBAS nu tre simple råd, der gør et kommende boligsalg lettere, så du i stedet kan nyde foråret og det gode vejr.
Har du styr på byg-selv reglerne?
Er du boligejer og drømmer om selv at opføre et skur, drivhus eller carport på din grund? Men er du i tvivl om, hvad du skal være opmærksom på?
Sådan energioptimerer du din bolig
Hvis du skal sælge eller købe bolig, så er det ikke kun en god idé at få udarbejdet et energimærke, fordi det er lovpligtigt. I energimærket kan du nemlig se, hvordan du kan forbedre boligens energimæssige tilstand, og det er ofte lig med en højere salgspris. Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS viser tre konkrete eksempler på tiltag, der kan reducere varmeregningen og forbedre energimærket i din bolig. Se videoen her.
Sådan tjekker du om dit træværk trænger til maling
De fleste husejere har træværk på deres ejendom i form af enten udhæng, terasser eller vinduer. Men træ er levende og kan ikke bare passe sig selv uden at komme til at se kedeligt ud – og i værste fald blive angrebet af råd og svamp. Men hvordan er det nu, du bedst passer på dit træværk? Rådgiver hos EBAS, Lasse Pedersen, giver dig her sine bedste råd til behandlingen af udvendigt træværk. For træet kan faktisk holde sig pænt og sundt i rigtig mange år, hvis det får den rette behandling.
Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på
Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på Undersøgelser viser, at danskerne tilbringer op til 16 timer i døgnet inden for hjemmets fire vægge. Derfor er det vigtigt at have et sundt indeklima og en god udluftning. Energivenlig ser nærmere på genvindingsanlægget,...
Få helt styr på byg-selv-reglerne ved udebygninger
Hvornår skal der søges byggetilladelse? Og hvordan er reglerne egentlig omkring udetilbygninger? Man skal holde tungen lige i munden, når man sætter sig ind i regler og bestemmelser, der handler om opførelse af en carport, terrasse eller et cykelskur.
Sådan frisker du dit hus op i sommermånederne
Sommeren har ramt Danmark, hvilket betyder flere solskinstimer. Udover at nyde vejret, vælger mange husejere at bruge det gode vejr til et andet formål. Om sommeren vælger mange at give huset en overhaling, fordi der er tid og overskud. En du en af dem, der overvejer at friske huset op og give det et lille tjek, men ikke ved, hvad du skal være opmærksom på, giver vi her gode råd til, hvad sommermånederne kan bruges til.
10 myter til boligejeren
Vi kender typen. ”Den kloge onkel” eller den selvudnævnte ekspert, der altid står klar med gode råd til, hvordan du bedst muligt holder boligen i stand, holder varmen, eller fortæller dig, hvordan du skal reparere skader på huset.
Men hvor meget ved de egentlig, når det kommer til stykket? Test byggenørden og kloge-Åge med disse myter og sandheder om boligen.
Vedligeholdelse af din bolig: Her er fem ting du selv kan gøre, og fem ting du bør overlade til en ekspert
Uanset om du lige har købt din drømmebolig eller er mangeårig ejer af den samme bolig, kommer du ikke uden om det.
Få styr på din varmekilde i kulden
Kulden er ved at bide sig fast, og det er tid til at tænde for varmen. Hvad enten du fyrer op i brændeovnen, tænder for radiatorerne, eller har gang i varmepumpen, er der fordele og ulemper ved de forskellige varmekilder. Energivenlig guider dig her til at få bedre styr på varmen i kulden.
Sådan gør du dit hus vinterklar – inden det er for sent
Vi kender det alle sammen. Vinterens første tegn på frost og sne, vi for sent er opmærksomme på, og som minder os om, at vi igen har glemt vinterdækkene på bilen. Men faktisk er det ikke kun bilen, der skal gøres vinterklar. Også huset skal sikres, så vi ikke ender med uoverskuelige og dyre konsekvenser til foråret.
Guide: Hvilken tagtype skal du vælge
Taget på dit hus er et af de vigtigste elementer og en del af husets såkaldte klimaskærm, der sikrer, huset er tæt mod regn, vind og vejr. Der findes i dag flere forskellige tagtyper, og det kan være lidt af en jungle at finde ud af det rette tag til din bolig – uanset om du bygger nyt, eller skal have skiftet det gamle tag ud. Energivenlig og byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS, bringer dig her nogle af de mest udbredte tagtyper og deres egenskaber og fordele.
Sådan tackler og forhindrer du rotter – Boligens levende fjende
Rotter er et stort problem i Danmark. De kribler og krabler, er sundhedsskadelige og ødelægger meget på sin vej. Rotten er kategoriseret som et skadedyr – med god grund. For de er ikke kun sundhedsskadelige for helbredet, deres hærgen kan også have konsekvenser for boligen, hvis rotterne slår sig ned.
Fem grunde til at vælge et byggetilsyn på din fremtidige bolig
Skal du bygge hus med et byggefirma og er måske lidt nervøs for processen, kvaliteten og alt det byggetekniske? Så kan det være en fordel med et byggetilsyn.
Sådan holder du dit indeklima sundt
Vi prøvede det i foråret, og nu står rigtig mange af os overfor at skulle holde os hjemme i julen. Når vi opholder os mere hjemme og meget indenfor, påvirker det indeklimaet.
Her skal du være særlig opmærksom, når du bygger eller køber bolig
Boligmarkedet boomer i hele landet, og det kan være fristende at få skrevet under med det samme, hvis du finder drømmeboligen eller drømmegrunden til dit hus. Men der kan gemme sig ubehagelige overraskelser, hvis du ikke er ekstra opmærksom.
Dine børn vil redde verden, fordi de tror, du ikke vil
Vi har spurgt Flemming Møldrup, som er livsstilsekspert i tv-programmet ’Kender du typen?’ på DR1, om han vil give sit syn på, hvordan forskellige generationer forholder sig til den grønne omstilling. Læs Flemmings syn her.
Boligsalgets ABC – få overblik over boligens rapporter
At sælge hus kan være en ukendt jungle at navigere rundt i. Der er både mange rapporter tilknyttet det gode salg, og en del snak om, hvad der egentlig er lovpligtigt, og hvad der blot er ’nice to have’. Heldigvis er der hjælp at hente, når Energivenlig.dk giver dig et overblik over boligsalgets rapporter.
Fem oplagte forbedringer af dit hus
Energistyrelsen er klar med en ny pulje penge til boligejere og -foreninger, hvor der kan søges om tilskud til boligens energiforbedringer. Puljen åbner den 28. september kl. 10.00. Vi bringer her sammen med EBAS fem oplagte renoveringer af dit hjem, hvor du kan søge tilskud, der giver høj komfort og nedbringer energiforbruget uden at koste en formue.
Hvilke el-installationer må du selv lave, og hvad skal du holde nallerne fra?
Et ordentligt rap over nallerne er en ubehagelig påmindelse om, at du har glemt at slukke for strømmen, inden du begyndte at sætte lampe op og røre ved ledningerne i loftet. Og det kan være en risikabel affære at lege elektriker i sit eget hjem. Særligt hvis du ikke helt har styr på, hvad du laver, da fejl kan føre til kortslutninger og i værste tilfælde brand.
Sådan opdager du fugtproblemer
Efter store regnskyl, er det helt naturligt, at fugtniveauet er på sit højeste. Men regn og fugt kan være husets værste fjende, hvis ikke vi opdager utætheder og revner, der i sidste ende kan give store skader som råd- og skimmelsvamp.
Sådan opdager du varmetab i boligen
Hvad er tolerancegraderne for byggeri - hvor perfektionistisk må du være, når du får bygget nyt? Fryser du i din bolig, selvom du har skruet op for varmen? Vintermånederne begynder så småt at bide fra sig, hvilket kan give anledning til varme trøjer og...
Klimaforandringer – Hvornår stopper vi med at håbe at de forsvinder af sig selv?
Vi har fået meteorolog Jesper Theilgaards syn på klimakrisen, og hvad vi som samfund kan og bør gøre for den grønne omstilling. Theilgaard har formidlet vejret til danskerne i mere end 40 år og er i dag både foredragsholder og en af landets mest aktive klimaforkæmpere. Læs Jespers syn her.
Fjern kuldebroer og spar flere tusind kroner om året
I efteråret oplever mange danskere i dårligt isolerede eller gamle huse træk, som både er generende og sender varmeregningen i vejret. Men du kan med en mindre investering komme trækgenerne til livs og spare op til 4.000 kroner om året, lyder rådet fra bygningssagkyndig Bo Halm Andersen.
Reducer din boligs CO2-aftryk – det kan du gøre
Du ved garanteret godt, at røde bøffer og flyrejser har en stor og alvorlig indvirkning på vores samlede CO2-regnskab. Men hvad du måske ikke ved, er at hele 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug faktisk stammer fra boliger. Derfor har Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver i EBAS, samlet tre gode alternativer, du kan ændre derhjemme, som bidrager til at reducere den samlede CO2-udledning og samtidigt sikrer et bedre indeklima, der styrker helbredet og forebygger skader på boligen.
Reducer din varmeregning ved at skrue op for radiatorerne
Når det bliver fodkoldt i hjemmet, skruer mange af os op for radiatorerne. Men der er mange penge at spare på varmeregningen, hvis vi bruger dem rigtigt. Energikonsulent Bo Halm Andersen fra EBAS giver her fem gode råd til at få optimalt udbytte af din radiator, så du får mere varme for pengene.
Sådan vælger du de rigtige vinduer til dit hus
De har en vigtig funktion. Vinduer. De kan både bringe lys og luft ind i boligen – og har også en vigtig æstetisk funktion. Uanset om du skal bygge nyt eller renovere, så er en af de store beslutninger, hvilke vinduer du skal vælge. Men hvilket er egentlig det bedste valg – og hvad er fordelene og ulemperne ved vindueudvalget i dag?
Derfor skal du efterisolere din bolig
Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund. Men manglende eller utilstrækkelig isolering kan få store konsekvenser.
Visuel Tilstandsrapport – Se skaderne på mobilen
Nu har du som sælger mulighed for at vise tilstanden på din bolig med billeder via en helt ny visuel tilstandsrapport, som giver interesserede købere mulighed for allerede at se tilstanden på drømmeboligen hjemme fra sofaen og på den måde få et nemt og hurtigt overblik over boligen. Byggesagkyndig Bo Halm forklarer mulighederne og fordelene.
Indeklima i nybyggeri – Det skal du være opmærksom på
Kuldebroer, træk og fugt er ikke noget de fleste skal bekymre sig om, når de bygger et helt nyt hus. For nye huse i dag er tættere og sundere end nogensinde.
Gør dit nybyggede hus vedligeholdelsesfrit
Du kan næsten ikke vente, til dit spritnye hus står færdigt, og du ikke længere skal bruge weekender på at renovere og vedligeholde. For at glæden ikke bliver en kort fornøjelse, er det en god idé at sikre, at det byggetekniske omkring byggeriet er i orden. Byggesagkyndig Bo Halm fra EBAS giver os her fem punkter, du bør have for øje, når du bygger nyt.
Hvad er tolerancegraderne for byggeri?
Rigtig mange vælger at hyre håndværkere eller byggefirmaer, når der skal laves større renovationer eller bygges nyt hus. På den måde sikres det, at arbejdet udføres af professionelle, er byggeteknisk korrekt og følger reglerne. Men ligesom med så meget andet, må man acceptere, at der kan være små afvigelser og unøjagtigheder.
Sådan skaber du et godt og sundt indeklima
I Danmark opholder vi os indendørs en rigtig stor del af året, og derfor er det særlig vigtigt, at vi er opmærksomme på at sikre et godt indeklima. Er der først problemer, kan det nemlig gå ud over både huset og helbredet.
Få et trygt hussalg med Huseftersynsordningen
Har du solgt bolig, eller kender du nogen der har, har du sikkert været i berøring med Tilstandsrapporten. En Tilstandsrapport er en byggeteknisk faglig beskrivelse og vurdering af boligens faktiske stand, hvor eventuelle konstruktionsfejl, byggetekniske mangler og skader er beskrevet og vurderet.
Det skal du være opmærksom på, hvis du har kælder
Mange huse har en kælder. Nogle bruges udelukkende til opbevaring, mens andre fungerer som opholdsrum og ekstra beboelse. Men uanset hvilken kælder du har, og hvor meget du bruger den, er det vigtigt, at du ofte retter opmærksomheden derned, fordi der kan være risiko for skader, som har konsekvenser for både bolig og helbred. EBAS giver her et overblik over de typiske skader, du skal være opmærksom på, og hvordan du kommer dem til livs.
Det kan din EBAS rådgiver hjælpe dig med
EBAS rådgivere findes i hele landet. Vi tilbyder en hurtig og tryg service – uanset om du har brug for hjælp i forbindelse med køb- eller salg af en bolig. Rådgiverne består af kompetente byggesagkyndige, bygningskonstruktører, ingeniører og energikonsulenter, som alle varetager forskellige opgaver.
Kom nemmere gennem hussalget med en Førsynsrapport
Mange boligejere er nervøse for Tilstandsrapportens dom, når de skal sælge deres hus. For lige netop den rapport kan have stor betydning for et hussalg. Men med en Førsynsrapport fra EBAS kan sælger komme overraskelserne i forkøbet og ovenikøbet få mulighed for at udbedre skader, der ville være endt i selve Tilstandsrapporten.
Forstå boligens El-tjek (el-installations) rapport
Selvom oversete fejl i boligens El-tjek rapport, også kaldet El-installationsrapport, kan få store konsekvenser for både pengepung og den personlige sikkerhed, bliver den ofte glemt, når man står midt i et boligkøb. Derfor klæder EBAS dig nu godt på til at forstå, hvad en el-tjek rapport dækker over, og hvilke typiske fejl i elinstallationerne, du skal være opmærksom på, inden du skriver under på kontrakten til din nye drømmebolig.
Læs og forstå boligens Tilstandsrapport
Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Derfor guider EBAS nu til at forstå tilstandsrapporten korrekt, og forklarer samtidigt, hvad man som køber skal være opmærksom på, når man læser den.
Det skal du vide om boligens energimærke
Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem. Men faktisk er energimærket centralt i forbindelse med et køb, da det formidler din drømmeboligs energimæssige tilstand og hvor højt et energiforbrug, du kan forvente. Her kan du læse mere om, hvorfor du skal have din bolig energimærket, og hvordan det kan hjælpe dig, når du står overfor et muligt køb.
Sådan holder du din bolig i topform i de forskellige sæsoner
Som husejer kommer man ikke uden om pleje af boligen, og jo bedre man er til at prioritere vedligeholdelsen, jo sundere og mere attraktiv bolig får man
Hvad dækker farverne rød, gul og grå i tilstandsrapporten over?
Når en bolig skifter hænder, er der mange aftaler og rapporter, som både køber og sælger skal forholde sig til. De fleste af os har hørt om farverne i en Tilstandsrapport, men hvad dækker de egentlig over? Det opsummerer EBAS kort her
Fra A2020 til G: Her er energimærkningens ABC
Husets Energimærke viser, hvor god energimæssig stand boligen er i. Det har betydning for husets indeklima og energiforbrug – så jo bedre Energimærke, des mindre udgift har du til f.eks. varmeregning og des sundere er huset. I Energimærkningsrapporten er der også forslag til, hvilke energirenoveringer det kan betale sig for dig at foretage på huset.
Fem gode råd til at sikre dit hus mod radon
Radon er en radioaktiv, sundhedsskadelig gasart, der forekommer naturligt i undergrunden, og som kan trænge ind i din bolig via f.eks. utætheder i din kælder. Radon kan ikke smages, lugtes eller føles, men er skadelig, når vi indånder den, og kan bidrage til udviklingen af f.eks. kræft.