Artikel

Guide: Bliv klogere på forskellen mellem nybyg og ældre huse


Splinternyt hus eller charmerende håndværkertilbud? Det kan være svært at vælge. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge dele. Her guider vi dig igennem fordele og ulemper.

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Skal du kaste dig over nybyggeri eller vælge et hus med nogle år på bagen? 

Det kan være svært at vide, hvad der er det helt rigtige valg for dig. 

Bo Halm Andersen, der er rådgiver her i NRGi, giver dig her både fordele og ulemper ved nybyg og eksisterende huse.

På den måde bliver du klædt på til at tage det rigtige valg, hvis du overvejer din boligsituation.

Nybyggeri

En af de mest iøjnefaldende fordele ved nybyggeri er energiudgifterne, som er i den laveste ende.

Samtidig er nybyg et rigtig sundt valg på grund af tætheden, det gode indeklima, ventilationsanlæg og det faktum, at det skal leve op til alle love og regler.

Med nybyg får du altså som udgangspunkt et rigtig sundt, godt og energioptimeret hus med meget lave forbrugsomkostninger – og det vil altså derfor være meget sjældent, at du fyrer for fuglene.

Derudover er vedligeholdelse på et minimum. Med et nyt hus skal du ikke jævnligt smide store summer efter uoverskuelige og dyre renoveringer.

Du bestemmer alt ved nybyg

Endnu en fordel, som tiltaler mange, er, at du med nybyg vælger alt selv – helt fra murstenvalg til placering af stikkontakter. Du kan altså få huset, indretningen, inventar og meget mere helt som du ønsker.

Men der er ikke kun fordele ved nybyggeri.

Det kan nemlig hurtigt blive uoverskueligt, fordi der er mange faktorer, man skal tage højde for.

Først og fremmest skal man finde den grund, man ønsker.

Derefter skal man have undersøgt, hvor god stand grunden er i, og om den skal ekstrafunderes. Ekstrafunderinger ses ofte ved nybyg og det kan gå hen og blive rigtigt dyrt. Hvis der skal graves mere end en meter ned, så løber prisen hurtigt op.

Nybyggeri kan give bekymringer

Derudover kan det være, der er et eksisterende hus, der skal væltes, før drømmehuset bygges. Også der kan udgifterne være svingende alt efter, hvad der findes i jorden. En begravet olietank kan hurtigt blive en rigtig dyr og uoverskuelig affære.

Når byggeriet af drømmehuset går i gang, kan der også være mange bekymringer at tage højde for.

Mange allierer sig med en byggesagkyndig, så man sikrer sig, at byggeriet foregår efter alle love og regler, hvis man ikke selv er byggeteknisk stærk.

For det er vigtigt at fange små detaljer som fugtig isolering eller huller i dampspærren, så man undgår fugtskader senere, når man er flyttet ind.

Husk byggetiden

En anden faktor er byggetiden. De fleste byggefirmaer er i dag hurtige til at bygge et nyt hus, men det vil ofte tage mere end fem måneder, før du kan flytte ind – og så skal man tænke på haven.

Ved nybyg ser man ofte, at haven ikke er etableret i forvejen. Det kan derfor betyde lang tid med udsigt til jordbunker og uden en færdigvokset hæk. Du skal derfor være opmærksom på, at haven også kræver tid og er en forholdsvis dyr post, der hurtigt kan løbe op i 100.000 kroner.

"Du kan godt bo i huset undervejs og løbende lave renoveringer og vedligeholdelse, men der skal sættes et betydeligt større beløb af til løbende vedligehold end ved nybyg."
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Eksisterende boliger

Ved at investere i et eksisterende hus, får du et udtryk, du aldrig vil få med nybyg.

Hver tidsalder har hver sin byggestil, og uanset hvilken stil du vælger til nybyggeri, vil det aldrig blive en tro kopi af for eksempel muremestervillaen fra år 1915-1930 eller Patriciavillaen fra år 1860 til 1930.

Det er unikke stilarter, som på trods af jævnlig vedligeholdelse indebærer en autentisk boligoplevelse.

Beliggenhed er også en fordel ved eksisterende boliger. Populær beliggenhed er ofte tæt på en storby, i bymidten, eller tæt ved vand/skov. Og der er mange eksisterende boliger allerede placeret.

Derfor er en eksisterende bolig ofte attraktiv for dem, der ønsker en helt særlig beliggenhed.

”Du skal være klar over, at der løbende skal bruges penge og energi på vedligeholdelse.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Vær opmærksom på vedligeholdelse 

Ved eksisterende boliger går der ofte heller ikke længe fra underskrift til indflytning. En af de helt store ulemper ved eksisterende og ældre boliger er vedligeholdelse.

”Du skal være klar over, at der løbende skal bruges penge og energi på vedligeholdelse.

Du kan godt bo i huset undervejs og lave løbende renoveringer og vedligeholdelse, men der skal sættes et betydeligt større beløb af til løbende vedligehold end ved nybyg,” forklarer Bo Halm Andersen og pointerer, at jo mere vedligehold, jo ældre boligen er.

Energiforbruget kan være en høj udgift

En anden ulempe er energiforbruget. Faktisk kan størstedelen af danske boliger nemlig energiforbedres, da otte ud af ti enfamiliehuse har energimærke C eller ringere.

Det er derfor dyrere i forbrug at vælge et ældre hus end at bygge nyt. 

”Uanset hvor meget du renoverer et ældre hus – fra for eksempel 60´erne – så vil det aldrig nå op på samme energiniveau som et nyt hus har i dag, og det selvom byggerier tilbage i tiden var med god byggeskik og rigtig solidt” siger Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 3

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

09.04.2021

NRGi Rådgiver gennemgår en nybygget bolig

Disse skader kan opstå inden 1-års og 5-års gennemgangen

TV-serier om nybyggeri fanger i stor stil danskernes opmærksomhed. Men det er ikke kun serierne, der fanger. Det at bygge sit eget hus blevet rigtig populært – og byggefirmaerne har rygende travlt.

12.05.2021

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Sådan vælger du byggegrund – syv ting du skal huske

Den perfekte bolig på den perfekte grund. Det er formentlig udgangspunktet, når de fleste vil bygge bolig. Men hvad skal du egentlig holde øje med? Det får du svar på her.

16.04.2021

Det Kan Din Nrgi Rådgiver Hjælpe Dig Med

Det kan din NRGi Rådgiver hjælpe dig med

Skal du købe, sælge, bygge eller renovere? Så er det god idé at få hjælp fra fagekspert. Her fortæller vi mere om, hvordan NRGi kan hjælpe dig.

02.08.2019